Analize in bolile digestive Despre colonoscopie Endoscopie digestiva superioara Explorari in gastroenterologie

Capsula endoscopica

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie si hepatologie Bucuresti

Videocapsula endoscopica, videocapsule endoscopy (engl)

In anul 2001 a fost introdusa in practica medicala un nou tip de examinare endoscopica a tubului digestiv, cel cu videocapsula.

In ultimii ani toata lumea care are dureri abdominale, doreste sa faca o explorare cu capsula endoscopica (videocapsula), pentru ca … este o metoda noua, scumpa si in concluzie foarte buna . Dar, din pacate utilizarea capsulei endoscopice in explorarea tubului digestiv are indicatii extrem de limitate.

Ce este capsula endoscopica?

Capsula endoscopica numita si videocapsula  este un sistem modern de explorare a interiorului tubului digestiv. Sistemul are una-doua camere de luat vederi la capete,  sursa de iluminare, o antena si o sursa de curent electric (baterii); bateriile ii asigura o functionare maxima de 8 ore.

Dupa ce a fost inghitita, capsula endoscopica trece prin esofag, apoi in stomac iar dupa cca o jumatate de ora trece in duoden, apoi prin intregul intestin subtire si gros in cca 4 ore si jumatate, fiind apoi eliminata prin scaun.Camerele de luat vederi inregistreaza 2-3imagini/secunda, transmitand imaginile unui sistem de inregistrare care are receptorii plasati pe abdomen ca o centura. In total se inregistreaza peste 50000 de imagini,care sunt ulterior vazute de un medic pe un calculator. Exista capsule endoscopice care au unghiul de explorare a camerelor de 144-156 grade, iar recent de 360 de grade, inregistrarea facandu-se pe un microcip.

Cat de mare este o capsula endoscopica?

Capsula endoscopica are poatea avea diferite marimi si greutati in functie de producator. Practic o pastila endoscopica este cam cat doua capsule de ampicilina ca grosime, si putin mai lunga. In functie de marca, marimea capsulelor este urmatoarea: PillCam (Israel) si EndoCapsule (Japan) au 26 × 11 mm, MiroCam are 24 × 11 mm (SUA), iar OMOM are 13 × 27.9 mm (este cea mai mare, China)

Unde este indicata explorarea cu capsula endoscopica?

Desi ar parea ca videocapsula inlocuieste endoscopia digestiva in explorarea aparatului digestiv, lucrurile nu stau deloc asa.

Explorarea cu capsula endoscopica este in special folosita pentru explorarea intestinului subtire, cel mai frecvent afectat in boala Crohn, boala celiaca, polipoza, mai rar in cancere sau de catre unele medicamente .

In ce situatii ar fi indicata explorarea cu capsula videoendoscopica

De obicei se recomanda o explorare cu pastila endoscopica in urmatoarele situatii:

  • Atunci cand o persoana are  anemie prin lipsa de fier care pare a fi de cauza digestiva, iar aceasta cauza nu a fost depistata cu alte mijloace de explorare
  • Atunci cand banuim ca cineva are boala Crohn, care afecteaza de obicei intestinul subtire
  • Pentru depistarea tumorilor canceroase sau necanceroase ale intestinului subtire (polipi, pete vasculare, limfoame)
  • Cand exista suspiciunea de boala celiaca care nu raspunde la tratament sau cu diagnostic incert
  • La persoanele cu sindrom de malabsorbtie cronic cu diaree cronica si scadere in greutate
  • Cand exista suspiciunea de boli de intestin subtire post-medicamentoase sau de alta natura
  • Pentru investigarea suplimentara a modificarilor intestinului subtire depistate prin alte metode (bariu, CT, RMN)

Investigarea altor organe cu videocapsula are urmatoarele indicatii:

Esofagul se vede prost cu pastila endoscopica datorita vitezei mari cu care capsula traverseaza acest organ dar in prezent exista si capsule speciale pentru investigarea esofagului.

Stomacul se vede bine cu videocapsula, dar mai bine si mai bine si mai complet se vede endoscopic

Colonul  se vede mai prost cu capsula endoscopica decat la colonoscopia clasica datorita posibilei existentei a resturilor fecale care fac vizibilitatea proasta (acestea pot fi aspirate la colonoscopie) si datorita mucoasei care are numeroase indoituri sub forma de saculete .

Avantajele explorarii cu capsula endoscopica

Ca orice in lume, si explorarea cu capsula endoscopica are avantaje si dezavantaje

Avantajele explorarii cu capsula endoscopica sunt urmatoarele:

  • Nu necesita sedare (care poate avea efecte secundare uneori majore)
  • Nu este dureroasa
  • Exploreaza intreg intestinul subtire, care este mai greu de explorat altfel
  • Furnizeaza multe imagini color 3D

Dezavantajele explorarii cu capsula endoscopica

Orice explorare a fost imaginata sa fie utila in anumite conditii, si mai putin utila sau complet inutila in alte situatii.

Explorarea cu videocapsula are limitele sale, ca orice explorare.

  • Nu permite recoltarea de biopsii
  • Nu permite sa se face unele tratamente endoscopice (scoaterea polipilor sau a altor tumori, oprirea hemoragiilor
  • Nu se poate face extragerea corpilor straini din tubul digestiv, etc)
  • Este scumpa
  • Uneori imaginile sunt proaste, neclare, si nu pot fi  imbunatatite prin spalarea mucoasei ca in cazul endoscopiei
  • Anterior explorarii cu pastila endoscopica se face de obicei alte explorari, care costa si lungesc timpul pana se pune diagnosticul
  • Poate fi urmata uneori de complicatii
  • Are unele contraindicatii

Contraindicatiile explorarii cu capsula endoscopica

In unele situatii trebuie evitata explorarea cu capsula endoscopica:

  • Obstructie gastrointestinala
  • Stricturi gastrointestinale sau fistule
  • Tulburari de deglutitie (inghitit)
  • Diverticui intestinali numerosi
  • Sarcina
  • Iradiere anterioara pe tubul digestiv
  • Atentie la cei care au stimulatoare cardiace

Complicatiile explorarii cu capsula endoscopica

Complicatiile explorarii cu pastila endoscopica sunt rare, cel mai frecvent fiind semnalata retinerea capsulei pe traiectul examinat (1% -5% din cazurile explorate) – la un pacient retinerea caprulei in intestin durand 3 luni.

Daca retinerea este abordabila cu endoscopul se scoate cu acesta, daca nu, se scoate chirurgical.

Au fost intalnite si situatii in care capsula endoscopica in loc sa fie inghitita a fost aspirata in trahee

Ce investigatii se fac anterior explorarii cu capsula endoscopica?

De obicei , pe baza simptomelor si a analizelor uzuale, nu se poate spune cert daca exista suspiciunea de boala a intestinului subtire. De aceea, pentru a nu face inutil explorarea cu capsula, anterior acesteia se incearca precizarea diagnosticului prin alte metode (dr Ditoiu):

  • Endoscopie digestiva superioara
  • Colonoscopie
  • Examinare cu bariu a intestinului subtire

.Pregatirea pentru explorarea cu capsula endoscopica:

  • In ziua anterioara explorarii mesele trebuie sa fie cu lichide transparente
  • Peste noapte nu se mananca
  • Capsula este inghitita cu putina apa dimineata
  • Dupa doua ore se pot bea lichide, iar mancare usoara dupa 4 ore

Ce trebuie sa faci cand ai probleme de gastroenterologie?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *