Icterul si hepatita

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie si hepatologie Spitalul Fundeni Bucuresti

Desi suntem in secolul 21, inca mai exista persoane , chiar si medici, care confunda incterul cu hepatita si actioneaza ca atare – merg la boli infectioase. Aceasta deoarece secolul trecut icterul – numit si galbinare- era cauzat in majoritatea cazurilor de hepatita acuta virala A, si multe dintre bolile care dau icter erau necunoscute. In plus, nestiindu-se cum se transmite hepatita virala, una din masurile de impiedicare a transmiterii era izolarea bolnavului, care se facea in spitalele de boli infectioase si transmisibile.

Ce este icterul?

Icterul ca definitie reprezinta culoarea galbena a pielii si mucoaselor. Icterul poate sa aiba diferite cauze, doar una dintre ele fiind hepatita .

Pentru a pune diagnosticul de icter prin analize se face analiza bilirubinei in sange, aceasta fiind crescuta. In definitia icterului nu se mentioneaza nici o legatura cu hepatita, cu bolile infectioase sau cu bolile transmisibile, icterul fiind dat de hepatita in doar 10-15% din cazuri, in celelalte cazuri icterul avand alta cauza, fare legatura cu o boala infectioasa. Din cateva sute de cazuri de icter pe care le vad anual, doar 1-2 sunt date de o hepatita acuta virala.

Ce este hepatita?

Hepatita ca definitie reprezinta inflamatia ficatului, care poate avea cauze diferite (alcool, medicamente, alte substante, toxice, boi autoimune, virusuri, alti microbi). Hepatita se ingrijeste de catre gastroenterolog sau hepatolog, fiind o boala de ficat, care poate evolua catre ciroza sau cancer de ficat, boli care sunt si ele ingrijite de hepatolog sau gastroetnerolog.

Pentru a pune diagnosticul de hepatita de obicei se porneste de la transaminaze crescute, dupa care se cauza. In majoritatea cazurilor hepatita nu este insotita de icter si de nici un alt simptom (hepatita anicterica sau hepatita oculta), bolnavului descoperindu-se virusul sau anticorpii fara ca acesta sa stie ca a avut vreodata o problema cu ficatul

Ce diferenta este intre icter si hepatita?

Asa cum am mentionat anterior , sunt hepatite insotite de icter, si de aceea a ramas ideea ca oricei icter inseamna hepatita.  . Deoarece medicul de boi infectioase trateaza doar o forma de icter (cel din hepatitele acute virale), prezentarea bolnavului cu icter la un medic de boli interne, gastroenterologie sau hepatologie, creste enorm sansa de a se pune un diagnostic corect rapid.

Exista icter fara hepatita?

Icterul poate sa apara in hepatita acuta virala, dar si in hepatita acuta alcoolica, toxica, medicamentoasa, autoimuna, hepatita cronica virala sau non-virala, dar tot icter se intalneste si in obstructia cailor biliare (icter mecanic) sau in distrugerea globulelor rosii (icter hemolitic). Principalele forme de icter fara a avea hepatita sunt icterul hemolitic, icterul mecanic, ciroza hepatica, colangita sclerozanta, cirpza biliara primitiva, icterele congenitalesau cel sib boala Wilson.

Exista hepatita fara icter?

In majoritatea cazurilor , hepatita evolueaza fara icter, deci poti sa ai hepatita fara sa ai icter.

Care sunt simptomele hepatitei?

Sunt situatii in care hepatita nu are nici un simptom (asa-numita hepatita ascunsa) lucru obisnuit in hepatita cronica, iar cand are simptome acestea sunt oboseala, iscter, urina colorata spre portocaliu, scaune decolorate – lucru obisnuit in hepatita acuta,

Care sunt simptomele icterului?

Icterul se insoteste totdeauna de culoarea galbena o pielii si ocilor, urina colorata spre portocaliu, deseori mancarime de piele, uneori scaune decolorate.

Desi simptomele sunt cam.. asemanatoare cu cele ale hepatitei

Icterul se ia, se transmite?

Icterul, insemnand culoarea galbena data de cresterea bilirubinei in sange, nu se ia. Ideea ca icterul se ia porneste de la faptul ca atunci cand este dat de hepatita acuta virala A, este posibil ca persoana care a luat virusul – pe cale alimentara- eliminand virusul prin fecale, sa il poate transmite si altor persoane

Hepatita se ia, se transmite?

Hepatita se poate lua. In functie de tipul de virus, unele forme de hepatita de iau prun alimente , maini murdare (hepatita A) iar altele prin sange si secretii (hepatita B,C,D,E)

Unde trebuie sa mergi cand ai hepatita?

Daca ai hepatita cu icter, cu debut brusc si transaminaze de peste 10 ori mai mari decat normalul, probabil este o hepatita acuta, si cu toate ca ea poate fi de cauze diferite (alcoolica, toxica, autoimuna, virala), este bine sa mergi la boli infectioaseș aceasta situatie se intalneste in cca 10% din toate cazurile de hepatita.

Daca ai hepatita cu debut lent sau necunoscut, cu simptome absente sau minore, cu transaminaze usor crescute – de doua-trei ori normalul- probabil este o hepatita cronica (virala, tozica, autoimuna, est) si trebuie sa mergi la gastroenterolog sau hepatolog.Aceasta situatie este intalnita la majoritatea cazurilor (90% din cazurile de hepatita)

Unde trebuie sa mergi cand ai icter?

Deoarece in imensa majoritate a cazurilor icterul NU este dat de o hepatita acuta virala care sa necesita sa mergi la boli infectioase,in  caz de icter este bine sa mergi la un gastroenterolog sau hepatolog

Cum se trateaza icterul?

Icterul se trateaza in functie de cauza cu medicamente sau operatie

Cum se trateaza hepatita?

Hepatita se trateaza in functie de cauza si evolutie cu regim alimentar, medicamente sau doar regim alimentar (cum este hepatita acuta virala de forma usoasa sau medie)

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina  cv dr Ditoiu

4 Replies to “Icterul si hepatita”

  1. Icterul mecanic este o problema gastroenterologica, deci ar trebui sa mergeti la gastroenterolog sau hepatolog.
   Cu stima

 1. Buna ziua!
  In urma unei interventii minore, s-a descoperit ca am valori crescute ale bilirubinei(>2,3; a ajuns si la 4), mi s-a pus un diagnostic :CBP(nu este autoimuna)!
  -alte diagnostice care le-am mai primit: ar fi steatoza hepatica sau SCI!
  Ce trebuie sa fac?
  Mentionez: am 55 ani, 80kg, 1,75m(sex M) nu consum alcool, nu mananc carne, doar peste(1data/saptamana); urmez un regim alimentar!Iau silimarina(1000)
  In luna iulie a scazut la 2,3 bilirubina totala!
  Cum pot sa ajung in limite normale, sau cum pot proteja celula hepatica?
  Ma pot programa la un consult la d-voastra?
  Multumesc!

  1. Datele postate de ds nu-mi permit sa dau un verdict.
   In limite normale se ajunge inlaturand cauza modificarii analizelor.
   Va puteti programa pentru un consuslt
   Cu stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *