Cabinet de gastroenterologie in Bucuresti, dr Ditoiu medic gastroenterolog la sp Fundeni

Cum se face endoscopia digestiva superioara

Dr DItoiu ALecse Valerian medic  gastroenterolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Endoscopia digestiva superioara presupune din punct de vedere tehnic  mai multe etape:

  • Inainte de endoscopia digestiva superioara  se poate face anestezie locala sau chiar generala (anestezia este optionala)
  • Inainte de endoscopia digestiva superioara se introduce o piesa de protectie intre dinti, prin care va trece endoscopul
  • Introducerea endoscopului prin piesa bucala in cavitatea bucala, apoi esofag, stomac si duoden, cu insuflare de aer in timpul introducerii si examinarii  –  acesta poate da senzatia de balonare
  • Examinarea cavitatilor digestive mentionate
  • Recoltarea de probe prin biopsie, efectuarea altor manevre endoscopice
  • Retragerea endoscopului cu aspirararea aerului introdus
  • Extragerea piesei bucale

Endoscoapele moderne sunt tuburi flexibile cu diametrul de cca un centimetru, adica mai subtire decat un deget. Deoarece endoscopul se introduce prin gura in faringe apoi in esofag, deci pe calea pe care merg alimentele, nu exista problema impiedicarii respiratiei, care se face prin trahee. Asa cum inghitim alimentele fara ca acestea sa intre in plamani, nici introducerea endoscopului nu se face in plaman, deci in timpul endoscopiei digestive superioare se poate respira normal .

Cum se face practic endoscopia digestiva superioara:

Dupa introducerea endoscopului in gura, i se cere pacientului sa inghita, cu aceasta ocazie endoscopul trecand usor in esofag.

Momentul inghitirii este partea mai neplacuta a endoscopiei digestive superioare, deoarece poate sa apara o usoara senzatie de greata, care de obicei trece dupa ce endoscopul a ajuns in esofag.

Dupa trecerea endoscopului in esofag pacientul trebuie sa stea linistit pentru definitivarea endoscopiei.

Pentru o buna vizualizare a cavitatilor digestive la endoscopie, se introduce pe endoscop aer, care poate da senzatia de balonare; acest aer este aspirat la sfarsitul endoscopiei; daca eventual mai sunt resturi in stomac, acestea pot fi aspirate pe endoscop in timpul endoscopiei, daca nu sunt mari si solide.

Dupa stomac endoscopul intra in duoden.

Daca este nevoie, in timpul endoscopiei se pot recolta probe de tesut pe un canal special al endoscopului, aceasta recoltare nu impune extragerea si reintroducerea endoscopului sau aparitia vre-unei dureri, dar poate prelungi durata endoscopiei cu cateva minute.

Durata endoscopiei digestive superioare este in medie de aproximativ 3-5 minute si se face fara internare, pacientul putand pleca imediat acasa.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Programari
Adresa clinicii