Analize in bolile digestive Endoscopie digestiva superioara Explorari in gastroenterologie

Cum se face endoscopia digestiva superioara

Dr Ditoiu ALecse Valerian medic  gastroenterolog Bucuresti

Endoscopia digestiva superioara presupune din punct de vedere tehnic  mai multe etape:

  • Inainte de endoscopia digestiva superioara  se poate face anestezie locala sau chiar generala (anestezia este optionala)
  • Inainte de endoscopia digestiva superioara se introduce o piesa de protectie intre dinti, prin care va trece endoscopul
  • Introducerea endoscopului prin piesa bucala in cavitatea bucala, apoi esofag, stomac si duoden, cu insuflare de aer in timpul introducerii si examinarii  –  acesta poate da senzatia de balonare
  • Examinarea cavitatilor digestive mentionate
  • Recoltarea de probe prin biopsie, efectuarea altor manevre endoscopice
  • Retragerea endoscopului cu aspirararea aerului introdus
  • Extragerea piesei bucale

Endoscoapele moderne sunt tuburi flexibile cu diametrul de cca un centimetru, adica mai subtire decat un deget. Deoarece endoscopul se introduce prin gura in faringe apoi in esofag, deci pe calea pe care merg alimentele, nu exista problema impiedicarii respiratiei, care se face prin trahee. Asa cum inghitim alimentele fara ca acestea sa intre in plamani, nici introducerea endoscopului nu se face in plaman, deci in timpul endoscopiei digestive superioare se poate respira normal .

Cum se face practic endoscopia digestiva superioara:

Dupa introducerea endoscopului in gura, i se cere pacientului sa inghita, cu aceasta ocazie endoscopul trecand usor in esofag.

Momentul inghitirii este partea mai neplacuta a endoscopiei digestive superioare, deoarece poate sa apara o usoara senzatie de greata, care de obicei trece dupa ce endoscopul a ajuns in esofag.

Dupa trecerea endoscopului in esofag pacientul trebuie sa stea linistit pentru definitivarea endoscopiei.

Pentru o buna vizualizare a cavitatilor digestive la endoscopie, se introduce pe endoscop aer, care poate da senzatia de balonare; acest aer este aspirat la sfarsitul endoscopiei; daca eventual mai sunt resturi in stomac, acestea pot fi aspirate pe endoscop in timpul endoscopiei, daca nu sunt mari si solide.

Dupa stomac endoscopul intra in duoden.

Daca este nevoie, in timpul endoscopiei se pot recolta probe de tesut pe un canal special al endoscopului, aceasta recoltare nu impune extragerea si reintroducerea endoscopului sau aparitia vre-unei dureri, dar poate prelungi durata endoscopiei cu cateva minute.

Durata endoscopiei digestive superioare este in medie de aproximativ 3-5 minute si se face fara internare, pacientul putand pleca imediat acasa.

Cand este imdicata endoscopia digestriva superioara?

  • Evaluarea cauzei unei hematemeza sau melene (piedere de sange pe gura sau scaun)
  • Evaluarea cauzei unui sindrom dureros sau dispeptic abdominal superior care nu trece cu tratament si regim aliemntar
  • Existenţa unei odinofagii sau disfagii(difucultate sau durere la inghitit)
  • Anorexie sau scădere ponderală de cauză inexplicabilă
  • Sindrom emetic (varsaturi) recurent sau sever
  • Durere toracică non-cardiacă
  • Anemie feriprivă de etiologie neprecizată
  • Test pozitiv pentru hemoragii oculte
  • Modificări radiologice potenţial maligne la tranzitul baritat eso-gastro-duodenal  – pentru obţinerea de probe histologice.
  • Căutarea punctului de plecare a unei metastaze intr-un organ
  • Supravegherea evoluţiei unor afecţiuni: UG, UD, boală Crohn cu localizare digestivă superioară, stricturi esofagiene , stenoze pilorice   esofagite, gastrite sau duodenite cronice .
  • Supravegherea evoluţiei unor leziuni displazice sau premaligne ( sdr Barrett, gastrită Menetrier , polipi, anemie pernicioasă, etc)
  • Cercetarea prezenţei varicelor esofagiene la un bolnav de ficat
  • Efectuarea de biopsii duodenale la pacient cu suspiciunea de sdr de malabsorbţie
  • Evaluarea afectării eso-gastrice îm cazurile de ingestii de substanţe corosive
  • Creştere inexplicabilă a concentraţiei Ag carcino-embrionar
  • Boală de sistem în care existenţa unei afecţiuni digestive superioare ar putea modifica schema de tratament: tratament anticoagulant, tratament cortizonic, etc
  • Polipoză colonică familială.
  • Anterior tratamentului chirurgical pe tubul digestiv

Cand nu este indicata endoscopia digesativa superioara

Endoscopia digestiva superioara nu este indicata in urmatoarele situatii

  • Simptomatologie digestivă cronică, neprogresivă, atipică pentru o afecţiune organică cunoscută – excepţie- lipsa de raspuuns la tratament
  • Pirozis necomplicat, responsiv la tratament
  • Adenocarcinom metastatic cu punct de plecare necunoscut, dacă rezultatul EDS nu modifică conduita terapeutică
  • Hernie hiatală asimptomatică sau necomplicată
  • UG sau UD bulbar necomplicat şi careăspunde la tratament.
  • Bulb dudenal deformat (la examenul radiologic) asimptomatic sau care răspunde la tratament antiulceros.
  • Atunci când rezultatul endoscopiei digestive nu modifică schema terapeutică

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *