Cum afli cand si de ce cresc transaminazele

Ce sunt transaminazele?

Transaminazele sunt enzime normale care au originea in special in ficat – dar si in alte tesuturi cum sunt muschii scheletului sau ai inimii. In mod normal, ele sunt sintetizate de celula hepatica avand rol metabolic important (de detoxifiere a diferitelor substante ce ajung in sange). In mod normal doar o mica cantitate din aceste enzime strabate membrana celulei si de aceea se gasesc in sange in cantitati mici , chiar la persoanele sanatoase.

Atunci cand celula hepatica are membrana “fisurata” (porii membranei sunt mariti), prin aceasta fisura transaminazele ies din celula si se gasesc crescute in sange. Sunt doua transaminaze: AST si ALT.Transaminazele crescute pot reprezenta efectul unei hepatite (cauza poate fi virala, dar si alcoolica, medicamentoasa, steatoza hepaticasau o boalaautoimuna), dar transaminazele pot sa creasca si in alte situatii – efort fizic, infarct miocardic, infectii, boli de fiere si cai biliare, etc)

De ce cresc transaminazele?

Foarte multi pacienti cred ca daca au transaminaze crescute au hepatita si se mira de ce medicii isi bat capul cu diagnosticul, cand lor lucrurile le sunt foarte clare.

Cele mai frecvente situatii de crestere a transaminazelor sunt enumerate aici

Criteriile dupa care se evalueaza importanta si gravitatea cresterii transaminazelor sunt urmatoarele:

 • transaminzele sa fie marite trebuie sa fie de minimum 1,5 – doua ori mai mare decat normalul
 • cresterea trnasaminazelor sa fie de durata, prezenta de cel putin doua ori interval de 3-6 luni
 • daca pacientul are si simptome sau transaminazele sunt foarte mari, bilirubina crescuta, protrombina sau albumina serica scazute, cresterea transaminazelor este mai bine sa fie investigata cauzal imediat, fara o perioada de asteptare.

Situatiile cele mai frecvcente de crestere a transaminazelor in diferite boli si simptome

Situatii asociate cu cresterea transaminazelor Diagnostic
Abuz de alcool Ciroza, steatoza, hepatita alcoolica
Transfuzii, stomatologie, manichiura, pedichiura, contact sexual cu partener cu virus Hepatita B sau C
Obezitate, diabet, grasimi crecute , AST/ALT sub < 1.0 Steatoza, steatohepatita
AST/ALT peste> 2.0 Ficat alcoolic, Boala Wilson
Fier crescut in sange Hemocromatoza
Consum de medicamente, droguri, ceaiuri, preparate „naturiste” Hepatita medicamentoasa sau toxica
Efort fizic mare Transaminaze crescute de efort
Bolboroseli intestinal, scaune frecvente Boala celiaca
Hipergammaglobulinemia Hepatita autoimuna
Scaderea ceruloplasmionei sanguine, cresterea cuprului in urina. inel, Kayser-Fleischer Boala Wilson
Scadere in greutate, agitatie, scaderea TSH Hipertiroidie

De retinut:

 • O persoana are transaminaze crescute cel mai frecvent datorita consumului de alcool, medicamente, alte toxice , ficatului gras sau unei hepatice cronice cu virusul B, C sau D
 • Cresterea transaminazelor poate avea si o cauza simpla
 • Transaminazele pot fi crescute si trecator, chiar din cauza unui efort fizic
 • Cresterea transaminazelor este necesar sa fie investigata daca persista, daca este mai mare de doua ori normalul sau daca se insoteste de simptome sau alte analize modificate
 • Tratamentul cauzei cresterii transaminazelor se poate face doar dupa descoperirea cauzei
 • Investigarea unei cresteri a transaminazelor se face de catre gastroenterolog
 • Daca transaminazele sunt apropiate de 1000 si sunt insotite de icter, poate fi o hepatita acuta virala, situatie rara in care este necesara explorarea intr-un serviciu de boli infectioase

ATENTIONARE
Evaluarea reala si personalizata a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic.Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul dvs curant gastroenterolog.

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

3 Replies to “Cum afli cand si de ce cresc transaminazele”

  1. Este posibil sa ai ciroza hepatica – un exemplu- si sa ai transaminazele normale.Existenta transaminazelor normale nu exclude o boala severa de ficat.
   CU stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *