Analize pentru bolile hepatice Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Transaminaze marite Transaminazele

Forum despre cresterea transaminazelor

Transaminazele sunt analize uzuale, care sunt destul de frecvent crescute in bolile ficatului. Cauza cresterii transaminazelor poate fi … banala sau grava, si nu este totdeauna usor de gasit,deseori  fiind necesara o evaluare serioasa a situatiei respective

1. Am transaminazele cam crescute iar la ecograf nu mi-a gasit decat imflamare a colecistului,pot fi crescute din aceasta cauza?

Nu cred ca inflamatia colecistului descoperita ecografic explica o crestere de transaminaze, dar medicul dvs care stie problema va poate lamuri mai competent

2.La ultimul set de analize gpt mi-a iesit 56 ( valori normale 9-41 ) iar got 36 (valori normale 5 -38 ). acid uric 6 (valori normale 3-7) .( restul tabloului sangvin – normal ) Analizele au fost reluate dupa ce acum cateva luni au fost identice cu cele de acum. la eco – ficatul nu prezinta nici un fel de modificari, iar testele de hep a,b,c, cmv si mononucleoza au fost negativa. regim alimentar echilibrat.Ce cauze ar putea avea si ce alte investigatii sa mai fac? pt ca pana acum nu a stiut nimeni sa imi zica

Cauza cresterii transaminazelor poate fi una din zecile de cauze scrise pe site.

3. Am doua gemene si una din ele are transaminazele marite este ceva grav .mama are hepatita c si lea dat mancare din gura sar putea sa fi luat de la mama mea

Cresterea transaminazelor poate fi si grava – daca este o hepatita acuta fulminanta, dar de obicei nu reprezinta o urgenta. Virusul C se poate  transmite teoretic si prin saliva, dar este foarte putin probabil.

4. Am facut de curand analizele TGO si TGP, si TGO a iesit 38 U/l, iar TGP=27 U/l. Dna doctor mi-a recomandat sa fac si analizele ptr hepatita B si C. Dc in cazul in care ies negative, aveti idee care ar putea fi cauza TGO-ului marit? Mentionez ca de 3 saptamani am inceput sa fac fitness, de 2 ori pe saptamana + in perioada in care mi s-a recoltat sange ptr analizele de mai sus, luam antibiotic Doxiciclima ptr rosu in gat (la recomandarea medicului).

TGO creste in primul rand din cauza unei probleme musculare, apoi din cauza unei probleme de ficat.

5. Cat de grava este cresterea transaminazelor? 

In principiu cresterea transaminazelor nu este o urgenta, decat daca apare intr-o hepatita acuta, si se insoteste de icter, stare generala proasta, iar valorile sunt de cateva sute de ui. Altfel, cauza aceste cresteri se poate investiga in policlinica, nu este nevoie de mers de urgenta la spital.

6. Orice marire a transaminazelor inseamna boala de ficat?

Exista si cauze de crestere a transaminazelor fara legatura cu o boala de ficat. Transaminazele pot creste si la cei cu ficat perfect sanatos (de exemplu in efortul fizic)

7. Transaminaze foarte mari inseamna ciroza?

Nu inseamna nici pe departe ciroza, ba in ciroza transaminazele sunt putin crescute sau normale. Mai repede sunt crescute in fazele dinaintea cirozei – hepatita cronica-.

8.O  crestere a transaminazelor poate sa arate existenta unui cancer heapatic?

De obicei in cancerul de ficat (hepatom) transaminazele sunt crescute, dar sunt alte analize care pun diagnosticul de cancer, nu cresterea transaminazelor.

9. Ce tratament se face pentru scaderea transaminazelor?

Transaminazele nu scad cu orice tratament, sau cu tratament de “intarire a ficatului, de “protectie hepatica”, cu “vitamine”, cu “ceaiuri pentru ficat”, cu “medicamente de intarire a imunitatii”, cu “imunostimulante”, etc. Toate acestea sunt aiureli, foarte bune pentru a creste vanzarea produselor respective. Transaminazele scad daca se descopera cauza cresterii lor si se trateaza aceasta cauza.

10. Ce trebuie sa faci cand ai transaminazele ridicate?

Cand transaminazele sun crescute trebuie sa faci urmatoarele:

  • Consult la un gastroenterolog sau hepatolog sau internist
  • Analize pentru depistarea cauzei, ecografie , endoscopie, biopsie ,etc (ce analize se fac stabileste medicul dupa consultul dvs).
  • Unele analize specifice (inumologice, virusologice, biochimice, etc)
  • Apoi tratamentul cauzei

11. Am transaminaze f crescute. Ce fac pana merg la medic, descopar cauza ,etc?

Pana nu stiti cauza cresterii transaminazelor si mergeti la medic, nu aveti de ce sa faceti tratament ci doar sa tineti regim fara alcool, condimente, conserve, ceaiuri, meedicamente, alte toxice, evitati toate tentatiile de “tratament” fara nici o baza! Daca nu stii ce defect are masina, cum sa o repari?

8. Mi s-a spuns ca sunt “bolnav sanatos” , nu inteleg, ori sunt bolnav, ori sunt sanatos?

Probabil vi s-a spus de fapt ca sunteti purtator sanatos de virus B, adica NU sunteti bolnav, ci doar aveti un virus B, gasiti date suplimentare aici. .

9. Orice boala de ficat se insoteste de cresterea transaminazelor?

Exista boli de ficat cu transaminaze normale – unele forme de hepatita cronica, hemangiom hepatic, chiste hepatice, unele forme avansate de ciroza hepatica, steatoza , etc.

10. Daca iau medicamente pentru stimularea imunitatii, imi scad transaminazele?

Cresterea transaminazelor NU este data de scaderea inumitatii, ci de obicei de o imunitate crescuta; de aceea, teoretic, medicamentele pentru “cresterea imunitatii” (care de fapt nu exista, nu au aceasta actiune), pot sa creasca transaminazele.

11. Daca am ficatul normal, cum mi-a spus medicul la consult, cum sa am transaminazele f mari?

Medicul v-a spus probabil ca aveti ficatul “normal: la palpare, dar el poate sa functioneze prost si sa fie bolnav, chiar daca nu este marit.

12. Cand ai ficatul marit, ai transaminaze ridicate?

In functie de cauza ficatului marit, uneori  NU se asociaza cu cresterea transaminazelor (de exemplu in hemangioame, chiste hepatice, adenoame hepatica dupa anticonceptionale, etc).

13. Transaminazele marite scad cu regim alimentar?

Depinde care este cauza cresterii lor, daca aceasta cauza nu are legatura cu alimentatia, transaminazele nu vor scadea cu regim.

14. Daca am transaminazele normale, inseamna ca nu am boala de ficat?

Exista si boli de ficat cu transaminaze normale, deci puteti fi bolnav de ficat – teoretic

15. Cu cat sunt mai mari transaminazele cu atat esti mai bolnav?

Teoretic cu cat sunt transaminazele mai mari, afectarea ficatului este mai serioasa, dar exista si exceptii.

16.Transaminazele pot sa creasca daca ai o boala de colecist?

Este posibila cresterea transaminazelor in unele boli de colecist.

18. Transaminazele pot sa creasca dupa operatia de colecist?

Este posibila cresterea transaminazelor dupa operatia de colecist

19. Cat de mult trebuie sa bei ca sa iti creasca transaminazele? Trei beri pe zi este mult?

Trei beri = 1500ml x 5% grade tarie alcoolica = 75 g alcool pur. Este o doza de la care se poate face lejer ciroza, ca sa nu mai vorbesc de cresterea transaminazelor.

20. Daca am transaminaze 200 pot pleca in concediu sau este grav?

Rareori gravitatea unei boli este data de cifra ce reprezinta rezultatul unei analize.  Cu tranzaminaze 200 unii joaca fotbal, iar altii sunt la pat, depinde de cauza, de organism, de alte analize ,etc. Medicul dvs va poate sfatui mai “la obiect”.

21.O sarcina in 30 de spatamani poate creste numarul transaminazelor? Acestea au crescut in ultima luna de la 187 la 446. Nu exista nici un virus de hepatita.

Teoretic sarcina nu creste serios nivelul transaminazelor.

22.Am transaminazele crescute si sunt insarcinata, ni s-a prescris sargenor, lagosa si vitamax. Le putem lua fara nici un risc in sarcina?

Orice medic care prescrie un tratament evalueaza riscurile acstuia pentru bolnav, si urmareste acel tratament; deci medicul dvs trebuie sa raspunda de tratamentul prescris.

23. Steatoza hepatica poate sa dea migrene?

Steatoza hepatica nu da nici un simptom.

.24 De ce cresc transaminazele daca ai limfom?

In limfom transaminazele pot sa creasca din cauza invadarii ficatului de celuelele anormale, dar si din cauza chimioterapiei sau altor cauze care tin de organismul dvs

25. Daca ai transaminazele mari, poti sa incepi chimioterapia pentru limfom?

In principiu, chimioterapia nu se poate face daca ficatul este bolnav serios; de obicei insa, medicul curant decide ce este mai grav: sa faci tratamentul cu citostatice chiar daca ai transaminazele mari, cu riscul de a agrava o boala de ficat,  sau sa nu faci tratament protejand astfel ficatul, dar cu riscul ca limfomul sa se agraveze.

26. de ce spuneti ca transaminazele pot fi normale in ciroza daca ciroza este o boala grava?

Transaminazele pot fi normale in ciroza pentru ca in aceasta boala fiind distruse multe celule hepatice, deci ramanand mai putine, nu prea are ce sa se mai distruga ca sa poata sa creasca transaminazele. Ar fi un fel de exceptie de la regula “cu cat transaminazele sunt mai mari cu atat ficatul este mai bolnav”.

27 Daca ai trigliceridele mari inseamna ca ai hepatita?

Trigliceridele nu au nici o legatura cu hepatita

28. M-am lamurit bustean in legatura cu transaminazele astea crescute! La toate intrebarile, raspunsurile contin invariabil un “poate”, “este posibil”, “s-ar putea sa”, etc. Nimic concret, dupa care sa se poata ghida bietul om. Asadar, tot la medic trebuie mers? Pot veni la dvs?

Ati inteles corect, scopul site-ului este sa ofere informatii medicale si posibilele cauze ale diferitelor modificari de analize sau simptome , nu cel de a pune diagnosticul pe net – lucru de altfel interzis prin lege in Romania datorita riscului de eroare, de aceea folosesc frecvent expresiile mentionate de dvs. Nu se poate ghici diagnosticul pe net doar dupa descrierile pacientilor. Si, in final, am si mentionat pe site, diagnosticul nu se pune automat pe site pe baza textelor scrise, ci trebuie mers la medic gastroenterolog bun pentru o evaluare a situatiei.

29. Hepatita B sau hepatita C  sunt boli infectioase? De ce nu es trateaza la boli infectioase?

Hepatita B sau C sunt boli infectioase de ficat, fara risc de transmitere masiva in populatie deci fara obligatia de izolare a bolnavului, deci se trateaza la medicul de boli de ficat – hepatolog sau gastroenterolog. In cazurile de hepatita cu icter, este posibil sa fie o hepatita acuta, caz in care transaminazele cresc la peste 1000 ui/l, si este o boala infectioasa care se izoleaza si trateaza la boli infectioase si transmisibile.

Daca aveti transaminazele marite de mai mult timp nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

2 comentarii

  1. Buna ziua dle doctor
    Am transaminazele mai mari de mai mult timp, ma tot plimba doctorii, se pare ca nu stiu ce este cu mine.
    Care sa fie cauza? Mersi

    1. admin spune:

      Cauzele de crestere a transaminazelor sunt postate pe site, dar evaluarea cazului dvs nu se poate face decat fata-in-fata.
      Daca aveti drum prin Bucuresti sua sunteti din oras, veniti la un consult cu toate documentele medicale pe care le aveti
      Cu stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *