Dr Ditoiu AV, medic specialist gastroenterolog Bucuresti
Ce este ascita?
Termenul de ascita defineste acumularea de lichid in abdomen (cavitatea peritoneala).
Care este semnul ca ai ascita?
Cel mai important semn de ascita fiind marirea de volum a abdomenului, este usor pentru un pacient sa observe acest lucru, dar nu la fel de usor este sa si realizeze ca aceasta marire abdominala este data de ascita.
Cu ce se confunda ascita?
Am observati ca ascita poate fi confundata de pacienti cel mai frecvent cu urmatoarele situatii:
- Ingrasarea (am vazut pacienti cu ciroza care faceau ascita, dar erau fericiti ca …se ingrasa..
- Balonarea (acumulare de gaze in intestin) – situatie prezenta lapersoanele care au risc sa faca ascita – ciroza, insuficienta cardiaca, infectii abdominale, etc
- Tumori abdominala localizare la un organ (ficat, splina, stomac,colon) sau metastaze in abdomen
- Ganglioni abdominali mariti in cadrul diferitelor boli, in special cancer sau boli hematologice
- Sarcina
- Ocluzia intestinala
Ascita- lichidul din abdomen forum
Mentionez unele intrebari referitoare la ascita puse de pacientii mei, cu scurte raspunsuri.
Ce este ascita abdominala?
Ascita reprezinta aparitia lichidului in abdomen, deci termenul de ascita abdominala este incorect
Ce inseamna ascita refractara?
Este ascita care nu se poate trata cu medicamente ci doar prin evacuare repetata cu acul (paracenteza)
Ce este ascita tuberculoasa
Este ascita care sapare datorita microbului tuberculozei; se trateaza cu medicamente antituberculoase
Ce este ascita din Douglas?
Este ascita in cantitate mica localizata in micul bazin poate fi data si de o “receala” genitala.
Ascita in cancer (carcinomatoasa, neoplazica)
Apare in cancerele abdominale cu metastaze in peritoneu, de obicei este hemoragica (cu sange in lichid)
Ce este ascita pelvina
Este similara cu ascita din Douglas
Ce este ascita perihepatica
Este ascita in cantitate mica, de obicei apare in stadiile initiale ale cirozei fiind localizata in jurul ficatului
Ce este ascita peritoneala
Este o alta denumire pentru ascita obisnuita
Ascita se trateaza?
Ascita se trateaza – vezi articolul pe site
Ce este ascita hepatica
Este o denumire pentru ascita din cauza unor boli de ficat- cel mai frecvent ciroza
Ce este ascita hemoragica
Este ascita din cancere, dar si din ciroza, fiind sange in lichidul din abdomen
Ascita cardiaca
Este denumirea ascitei din bolile de inima avansate – insuficienta cardiaca, pericardita
Ascita chiloasa
Este ascita cu multe grasimi- de obicei ascita veche sau din ruptura unor vase limfatice.
Ce trebuie sa faci cand ai ascita?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru lichidul din burta?
In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.
Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant – bolnavi diferiti cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Buna ziua,
Sunt un bărbat de 31 ani care a fost diagnosticat cu hep b+d in urma cu 6 luni(viremia b-1670;d-36 000). Fibromax F0
Acum am repetat analizele și am viremia pentru b-2321; d-130 000 000); transaminaze normale.
Ce este de făcut??
De ce a evoluat atât de mult viremia pentru d in doar 6 luni??
Sunt șanse de vindecare??
Care este riscul de evoluție a bolii sper ciroza?
Exista tratament pentru hep b+d?
Va mulțumesc,
P.s: am programare in Martie la dumneavoastră la clinica, însă simt ca înnebunesc pana atunci
Oscilatiile viremiei sunt obisnuit intalnit fara ca asta sa insemne o agravare a bolii, in orice situatie sunt sanse de vindecare,nu pot evalua riscul de ciroza pe baza informatiilor pe care le-ati trimis
Cu stima
Mulțumesc pentru răspuns.
Se recomanda începerea tratamentului antiviral?
Specific ca viremia Pt d prima data a fost 36 000 copii/ml iar acum 130 000 000 geq/ml. Se poate face vreo conversie?
Nu-mi du seama daca este nevoie de tratament sau nu, sansa de seroconversie exista
[…] de ascita defineste acumularea de lichid in abdomen (cavitatea peritoneala), cel mai important semn de ascita […]
[…] Ascita se trateaza cu regim fara sare, albumina, plasma, diuretice, paracenteza […]
[…] Ascita = apa in abdomen […]