Analize pentru bolile hepatice Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Hepatita B

Diagnosticul hepatitei cu virus B

Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog spitalul Fundeni Bucuresti

Date importante despre hepatita B:

  • Doua miliarde de oameni din lume au virusul B al hepatitei
  • 350 de milioane de persoane au infectie cronica cu virus B
  • Anual mor in lume 600.000 de persoane datorita diferitelor complicatii date de virusul hepatitie B
  • Aproximativ 25% din cei care iau virusul B in copilarie, mor datorita complicatiilor (hepatita cronica, ciroza, cancer de ficat)
  • Virusul hepatitei B este de 50-100 de ori mai infectios decat HIV
  • Riscul cel mai mare sa ia virusul B il au lucratorii in domeniul sanatatii
  • Infectia cu virusul B se poate preveni prin vaccinare

Hepatita cronica B, simptome

De multe ori, pornesc la cercetarea existentei unei hepatite cronice cu virus B de la descoperirea intamplatoare a cresterii transaminazelor; la un pacient care vine la consult fara simptome.

Alteori (mult mai rar) in hepatita cronica cu virus B se intalnesc unele simptome.

Cele mai importante simptome in hepatita cronica cu virus B sunt:

  • astenie (oboseala) nejustificata
  • scaderea capacitatii de munca
  • aparitie de vanatai pe piele
  • curgeri de sange din nas (epistaxis)
  • simptome datorate afectarii imunologice a altor organein cadrul hepatitei cronice
    • daca se asociaza si poliarterita nodoasa, pacientul are oboseala musculara, dureri musculare, ulcere ale pielii, proteine in urina si uneori insuficienta renala, hipertensiune arteriala
    • Daca se asociaza glomerulenefrita, pot sa apara edeme, si modificari de analize in urina (hematii, proteine, cilindri).

Cele mai frecvente cauze de crestere a transaminazelor fiind virusurile hepatitice, alcoolul si ficatul gras, se recomanda pacientului cu transaminaze crescute, sa faca analize pentru descoperirea existentei unor virusuri hepatitice, in mod curent virusurile B, C si D.

Analize pentru diagnosticul de hepatita cronica cu virus B

De obicei folosim pentru diagnosticul hepatitei B urmatoarele teste:

  • Cresterea transaminazelor care poate fi de 2-9 ori fata de normal, timp de cel putin 6 luni
  • Prezenta unor markeri care arata existenta virusului B (Markeri virali)

Markerii virali cei mai folositi in hepatita cronica cu virus B sunt:

  • Ag HBs, este o substanta (antigen) de la suprafata virusului B al hepatitei, care apare la 4 saptamani de la contactul cu virusul B, iar in hepatita cronica persista mai mult de 6 luni; daca ai luat virusul B  dupa  contacul cu o persoana cu acest virus AgHBs apare in sange dupa 4 saptamani – in medie.Daca pacientul se vindeca acest antigen dispare de obicei, dar uneori persista in organism chiar dupa vindecare, situatie numita de „purtator sanatos (inactiv) de virus B hepatitic”.
  • Ac HBs,sunt anticorpii impotriva proteinei s a virusului, care apar atunci cand se elimina virusul din corp, dar si in cazul vaccinarii; deci prezenta lor in organism, NU inseamna ca ai virusul, ci ca ai anticorpi impotriva virusului, obtinuti prin vindecarea unei hepatite, sau in urma vaccinarii impotriva virusului B; cine are acesti anticorpi, poate fi imun la virusul hepatitei B – exista urmatoarele variante:
    1. Concentratia anticorpilor HBs > 100mUI/ml = vaccinare eficienta (sau imunitate obtinuta prin boala), ce ofera protectie
    2. Concentratia anticorpilor 10-100mUI/ml = raspuns prezent la vaccin, dar slab, sau imunitate obtinuta prin boala mult mai veche, cu pierderea unei mari parti din anticorpi; este nevoie repetarea unei singure doze de vaccin.
    3. Concentratia anticorpilor <10mUI/ml= raspuns la vaccinare insuficient, ce nu ofera protectie,sau imunitate obtinuta prin boala foarte  veche, cu pierderea majoritatii  anticorpilor; in aceasta situatie, se poate proceda astfel:
      1. mai intai trebuie exclusa existenta infectiei cu virus hepatitic B, iar daca aceasta nu exista, se reface vaccinarea cu alte trei doze, urmata de re-determinarea concentratiei anticorpilor la minimum o luna dupa ultima doza de vaccin;
      2. daca nici in acest caz concentratia anticorpilor impotriva AgHBs nu este suficient de mare (adica este sub 10mUI/ml), se poate face administrarea de doze mari de vaccin intradermic;
      3. daca nici in aceasta situatie nu se obtine raspuns bun, ultima alternativa este de a se adminsitra imunoglobuline impotriva virusului hepatitei B, daca apare o situatie de expunere la acest virus.
  • Ag HBc, este o substanta care se gaseste in interiorul virusului, iar prezenta sa arata ca virusul este prezent in interiorul organismului uman, in sange si ficat
  • anticorpii Anti-HBc, sunt anticorpii impotriva proteinei C, prezenta lor nu inseamna vindecarea hepatitei, decat daca se asociaza si cu prezenta AcHBs. Sunt doua tipuri de anticorpi anti HBC
    • Anti HBc IgM, care arata un contact recent cu virusul hepatitei B (infectie acuta) de cel mult 6 luni
    • Anti HBc IgG, care arata o infectie veche (cronica ) cu virusul hepatitei B , si , fata de cel anterior, persista toata viata (nu numai 6 luni)
  • Anti HBe, sunt anticorpii impotriva proteinei e a virusului B; aparitia lor intr-o hepatita acuta inseamna vindecarea bolii, si persista o perioada indelungata in sange, iar aparitia lor intr-o hepatita cronica poate inseamna vindecarea sau ca virusul este inactiv (nu se inmulteste)
  • Ag HBe este o proteina a virusului hepatitei B, care se gaseste in sange doar daca este prezent si virusul, si de obicei dispare la vindecarea bolii; prezenta sa in sange, inseamna ca persoana poate transmite virusul B pe carle sexuala sau prin sange (este infectiva); exista si variante de virus hepatitic B fara acest antigen (mutanti), destul de frecvente si in Romania, mai ales daca ai facut tratament cu lamivudina
  • ADN-VHB este acidul nucleic al virusului B, este cel mai specific marker al existentei virusului hepatitic B, detectia sa in sange insemnand prezenta virusului; in functie de valoarea viremiei, se poate spune ca persoana are
    • Hepatita cronica cu virus B, daca concentratia >2.000ui/ml
    • Purtator inactiv de virus B, daca concentratia<2.000ui/ml
    • Hepatita B oculta, daca concentratia este <200ui/ml

In tabelul de mai jos este sintetizata asocierea markerilor virali descrisi anterior:

Marker viral
Hepatita acuta B
Vindecarea Hepatita cronica B Purtator inactiv de virus B Hepatita B oculta
AgHBs + + +
Anti-HBs + -/+
Anti-HBc + + + + -/+
AgHBe + ± -/+
Anti-HBe + + -/+
DNA VHB + >2000 UI/ml <2000 UI/ml <200 UI/ml
  • Punctia biopsie hepatica in hepatita cu virus B, poate sa arata modificari de la minime, pana la ciroza hepatica
  • Fibrotest – este o metoda recent introdusa care este un fel de inlocuitor al biopsiei hepatice

Concluzie:

Diagnosticul de hepatita cronica cu virus B se pune pe baza urmatoarelor elemente:

  1. Transaminaze crescute timp de cel putin 6 luni (dar exista si hepatita cronica cu v irus B cu  transaminaze normale)
  2. Prezenta AgHBs
  3. DNA VHB>2000ui/ml; sub 2000ui/ml NU se recomanda tratament
  4. Punctia biopsie hepatica sau Fibrotest.

Hepatita cu virus B -FORUM

1. Care sunt markerii prin care se evalueaza prezenta virusului B in organism?

Sunt trei markeri virali utiilizati in diagnosticul hepatite cu virus B

  • AgHBs
  • Anti-HBs
  • Anti – HBc

2. Ce inseamna daca ai Ag HBs?

Inseamana ca esti infectat cu virusul hepatitei B, in una din cele patru variante:

  • Hepatita acuta
  • Hepatita cronica
  • Purtator „sanatos” (inactiv) de virus hepatitic B
  • Hepatita B oculta

Acest lucru mai inseamna ca poti transmite virusul hepatitei B prin sange sau pe cale sexuala, si ar fi bina ca partenerul sexual sa se testeze pentru virusul B, si daca nu il are, sa se vaccineze.

3.Ce este Ac HBs?

Daca ai acest anticorp, insemna ca ai avut o hepatita cu virus B care s-a vindecat, sau ai fost vaccinat impotriva virusului B si vaccinul „a prins”. Mai inseamna ca nu poti lua si nu poti transmite virusul B hepatitic pe cale sexuala sau prin sange.

4. Ce este Ac HBc ?

Este un anticorp impotriva unei proteine a virusului hepatitei B. Prezenta sa inseamna ca ai avut sau ai o infectie cu virus hepatitic B.

Daca ai Ac HBC si Ac HBs, inseamna ca esti imun la virusul hepatitei B (imunitate obtinuta pentru ca te-ai vaccinat sau ai avut o hepatita cu virus B care s-a vindecat).

Daca ai acest anticorp dar si AgHBs, inseamna ca ai in organism virusul hepatitei B.

5. Daca am AgHBs, inseamna ca am hepatita cronica cu virus B ?

Dupa cum scrie mai sus, pentru diagnosticul de hepatita cronica cu virus B este necesara determinarea viremiei (DNA VHB) si biopsia hepatica.

Deci in cazul  dvs se poate spune ca aveti virusul B, dar nu se stie daca se inmulteste (acest lucru il stabileste viremia), si nu se stie daca virusul a imbolnavit ficatul (acest lucru il stabileste biopsia ficatului).

6. Un purtator de hepatita B acum 3 ani, la ultimele analize iau iesit toate analizele ca fiind bune, ficatul in regula, insa la testul viral facut acum cateva zile i-au iesit 365ui/ml, intrebarea mea este :as fi putut sa il iau prin sarut chiar daca cred ca este purtator pasiv din rezultate?

Nu exista formularea purtator activi sau pasiv de virus B, ci purtator (inactiv). Orice purtator poate transmite teoretic virusul, uneori chiar si prim sarut (daca exista eroziuni bucale bilateral)

7. Daca esti purtator de virus B, poti deveni cu boala activa?

Da este posibil

8. Te poti vindeca de hepatita cronica cu virus B?

Da, sansa de disparitie a virusului este cam de 50%, dar nu se stie inca cat timp trebuie urmat tratamentul – in prezent noi mergem cu tratamentul pana la 5 ani.

9. Am virusul b si transaminaze mari, de ce pot fi mari?

Din cauza virusului – probabil- singur sau asociat cu alte cauze.

10. Ce tratament naturist pot folosi pentru scaderea transaminazelor si vindecarea de virusul B

Puteti folosi orice tratament naturist, dar nici unul nu si-a dovedit eficienta.

11. Daca am AgHBs 736 ui am hepatita cronica?

Daca aveti AgHBs inseamana ca sunteti infectat cu virusul hepatitei B, in una din cele patru variante:

  • Hepatita acuta
  • Hepatita cronica
  • Purtator „sanatos” (inactiv) de virus hepatitic B
  • Hepatita B oculta
11. Daca ai factorul reumatoid 200 si CRP negativa( nu este poliartrita reumatoida,Anti CCP e negativ), inseamna ca ar putea fi hepatita autoimuna sau o reactie fals pozitiva la virus?
Pot fi numeroase variante , nu poti sugera existenta unei boli doar pe baza unei analize (factor reumatoid).
Cauze de crestere a factorului reumatoid:
  • Poliartrita reumatoida
  • Sdr Sjogren
  • Virusuri – Epstein Barr, Parvovirus
  • Hepatita cronica inclusiv virala
  • Ciroza biliara primitiva
  • Endocardita bacteriana
  • Leucemie
  • Dermatomiozita
  • Sclerodermie
  • Lupue eritematos sistemic
  • Mononucleoza infectioasa
  • Persoane sanatoase (5-10% dintre persoanele sanatoase pot avea factor reumatoid crescut)

12. Daca silimarina nu reduce neaparat valoarea transaminazelor de ce se recomanda tocmai pentru acest lucru? Hepatoprotectoarele au vreun efect?

Efectul hepatoprotectoarelor este nul in tratamentul hepatitei cronice virale, aducand un oarecare beneficiu in ciroza sau hepatitas alcoolica

13. Daca ai Ag hbe negativ si AC hbe pozitiv, inseamna ca virusul e mutant si sansele de vindecare sunt cu mult reduse?

Teoretic asa este daca ai si AgHBs prezent

14.Regimul alimentar in strainatate (in hepatita b ) este mult mai permisiv, in finctie de cat suporta ficatul fiecarui pacient.De ce este altfel decat la noi? Nu sunt aceleasi statistici?
Regimul alimentar este diferit la diferite popoare, ca si strictetea respectarii lui; un neamt care are voie sa bea un pahar de vin pe luna, atat bea, un roman care are aceeasi permisiune, are un comportament mult mai lax.

15.ce legatura are dl.doctor markerii serici C3 siC4 cu virusul C hepatic,vreau sa va spun ca de 2 ori lainterval de 6 luni am C4 sub limita minima(6,25) fiind bolnava de ciroza hepatica virus C colestatica?

In ciroza hepatica cu virus C, C3 si C4 scad pe,masura progresiei bolii (in timp ce C1q creste in aceleasi conditii), iar cresterea lor poate semnifica existenta CHC.

Daca am viremia mica pot transmite virusul?

Da

Daca am viremia mare, pot transmite virusul mai usor?

Da

Daca am viremie nedetectabila dar am AgHBs pot transmite virusul?

Da.

Am facut tratament cu roferon 2A din 2 in 2 zile timp de 12 luni,pentru hepatita cu virus B+D.Dupa 6 luni de la terminarea tratamentului ,la analize mi-a iesit;Ag HBs(SCREENING), pozitiv, si Ac-HBs (cantitativ)<2 UI/L. Puteti sa-mi spuneti cum sant analizele, si ce trebuie sa fac daca nu sant bune?

Medicul care v-a prescris si monitorizat tratamentul este persoana cea mai avizata pentru evaluarea situatiei dvs medicale, si are chiar aceasta obligatie profesionala; nu ma pot baga peste el.

Sotul meu si-a negativizat virusul B prin tratament, dar este foarte ciudat ca transaminazele au crezcut din nou la valori mari. Care ar fi cauza?

Poate fi orice cauza de crestere a transaminazelor.

Ce trebuie sa faci cand ai virusul hepatitei B, mai ai vre-o sansa de scapare?

Daca aveti o problema cu virusul hepatitei B, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog sau hepatolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *