Cum se ajunge de la hepatita cronica la ciroza hepatica

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterolog spitalul Fundeni Bucuresti

Ce este hepatita cronica ?

Hepatita cronica este definita ca inflamatia ficatului cu durata mai mare de sase luni, si desi se crede de obicei ca aceasta situatie apare doar la cei cu virusuri sau cu consum de alcool, in ultimii ani  ficatul gras este o cauza importanta de hepatita cronica (steatohepatita) si ciroza hepatica.

Ce medic urmareste bolnavii cu hepatita cronica?

Vad foarte multe persoane cu ciroza hepatica, care in anii in care boala de ficat a evoluat ca hepatita cronica, nu au fost vazuti niciodata de un medic gastroenterolog sau hepatolog, specialisti care se ocupa de aceste boli, ci au fost urmariti la boli infectioase (ca si cand orice boala de ficat ar fi o infectie), medici chirurgi, internisti, medici de familie sau … bioterapeuti (specialitate care … nu exista, dar…se practica). In perioada cand au avut hepatita cronica, ei nu au primit nici un fel de tratament pentru diminuarea riscului de evolutie catre ciroza hepatica, ci doar „intaritoare ale ficatului”, antivirale, etc

Care suunt cauzele cirozei hepatice?

Bolile care pot evolua catre ciroza hepatica sunt numeroase, cele mai frecvente fiind urmatoarele:

 • Alcoolul . Se considera ca are risc teoretic sa faca ciroza alcoolica barbatul care consuma  minimum 21 unitati de alcool/saptamana sau femeia care consuma minimum 14 unitati de alcool/saptamana (o unitate are 10 grade alcoolice) pentru o perioada medie de 10 ani .Pentru  a afla cantitatea de baautura periculoasa pentru ficat, practic se inmulteste taria alcoolica a bautirui consumate cu numarul de mililitri consumati , rezultand cantitatea de alcool. De exemplu stiind ca berea are 4 grade alcoolice, inseaamna ca 21 de unitati alcoolice inseamna 210 grade de alcool/5 grade = 4,2 l de bere. Pentru bauturile de 40 de grade alcoolice, cantitatea consumata saptamanal cu risc de ciroza este de 525 mililitri  la barbat si  350 mililitri la femeie la femeie. Exista diferente individuale semnificative, care faca sa existe betivi care dorm in sant si nu au nimic la ficat, si persoane care consuma mult mai putin alcool decat cel mentionat mai sus si fac ciroza hepatica rapid
 • Virusurile hepatitice-mai frecvent B,C si D. Exista o delimitare clara intre infectia cu virus B,C sau D si ciroza hepatica, in semnsul ca sunt persoane cu incarcatura virala foarte mare si ficat sanatos, si persoane ca lipsa incarcaturi virale si ciroza hepatica, Deoarece o infectie virala hepatica inactiva si care nu necesita tratament poate duce la ciroza, hepatita cronica virala trebuie monitorizata de un gastroenterolog sau hepatolog si nu de un medic de boli infectioase care se ocupa STRICT de ionfectia virala, nefiind specializat in boli de ficat sau gastroenterologie.
 • Ficatul gras=steatoza hepatica. Steatoza hepatica este larg raspandita in Romania, si multe persoane o neglijeaza sau nu se adreseaza unui gastroenterolog penreu o monitorizare compententa. Multi nu stiu ca grasimea din ficat sufoca nu numai inima si plamanii cu si celulele hepatice care se pot distruge, in cel loc apare o inflamatie asemanatoare cu cea din hepatita virala -se numeste steatohepatita-iar cicatrizarea care apare in locul tesutului inflamator se numeste fibroza, cea mai avansata fibroaz (gradul 4) numindu-se ciroza hepatica
 • Hepatita autoimuna sau alte boli autoimune hepatice
 • Icterul mecanic  prelungit de diferite cauze – calculi, atrezie biliara, stenoza de cai biliare
 • Colangita scleroasa primitiva, ciroza biliara primitiva
 • Insuficienta cardiaca
 • Obstructia venelor suprahepatice -sindromu Budd-Chiari
 • Acumulare de fier in ficat = hemocromatoza
 • Acumulare de cupru in ficat = boala Wilson
 • Stocare de galactoza sau glicogen in ficat
 • Fibroza cistica hepatica
 • Sindromul Alagille
 • Schistosomiaza

Se poate deduce ca infectia cu virusuri reprezinta doar una din cauzele cirozei hepatice, existant multe alte cauze. Nu rar vad pacienti cu ciroza fara virusuri si fara consum de alcool, care totusi au ciroza hepatica, deseori atorita steatozei hepatice

 Cum evolueaza hepatita cronica la ciroza?

In toate situatiile mentionate lantul prin care se ajunge la stadiul fical este Steatoza hepaticaurmatorul:

Cauza bolii , duce la inflamatia ficatului, aceasta produce  distrugerea partiala a tesutului hepatic , iar  repararea zonei distruse se face prin fibroza, cel mai avansat grad de bibroza hepatica (fibroza gradul 4) fiind ciroza hepatica.

Ce simptome ai atunci cand hepatita evolueaza catre ciroza hepatica?

Ciroza hepatica este complicatia finala, uneori considerata ireversibila a bolilor de ficat, indiferent de cauza (alcool, virusuri, medicamente, autoimuna).

Hepatita cronica poate fi considerata o boala muta; in majoritatea cazurilor pacientul nu prezinta nici un simptom, sau simptomele apar dupa ce persoana respectiva stie ca are o problema cu ficatul si-si concentraza atenatia asupra acestui organ.

Este important de stiut ca in imensa majoritate a cazurilor se ajunge la ciroza hepatica fara ca persoana respectiva sa aiba simptome semnificative. De aceea este importanta monitorizarea competenta si atenta a situatiilor mentionate mai sus care prezinta risc de evolutie catre ciroza hepatica, de catre u ngastroenterolog care ingrijeste obisnuit cazuri de hepatita cronica si ciroza hepatica

Daca se ajunge totusi la ciroza, trebuie sa mentionez ca se poate trai cu ciroza hepatica zeci de ani cu tratament si regim adecvat  – am numeroase astfel de cazuri in urmarire.

Simptomele cele mai importante ale cirozei hepatice sunt urmatoarele:

 • Simptome sugestive pentru ciroza

  • Sangerari din gingii

  • Marirea abdomenului prin acumulare de lichid in burta (ascita)
  • Caderea parului de pe piept
  • Scaderea apetitului sexual si potentei
  • Modificarea ciclului menstrual sau oprirea sa
 • Semne in ciroza

  • Aparitia de stelute pe piele
  • Icter
  • Marirea splinei, care se paote palapa sau vedea la ecografie
  • Inrosirea palmelor
  • Atrofierea testiculelor

Cum sa faci ca sa nu ajungi la ciroza hepatica?

O persoana cu o boala de fciat care are risc sa ajunga la ciroza hepatica, trebuie sa fie corect monitorizata si tratata de un medic specializat in urmarirea acestor pacient. In primul rand trebuie inlaturata cauza cirozei, dar acest lucru nu este suficient; am vazut bolnavi cu virusuri hepatitice, cu viremie nedetectabila dar totusi cu ciroza. Pentru a nu ajunge in acst stadiu este important tratamentul antifibrozant si regimul dietetic.
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

4 Replies to “Cum se ajunge de la hepatita cronica la ciroza hepatica”

 1. Pingback: Forum in hepatita B – markerii virali | Boli hepatice, biliare si digestive
 2. Pingback: Hepatita cronica virala forum | Boli hepatice, biliare si digestive
 3. Eu sunt putin ca .. grasuta, am inteles- sper gresit- ca de la grasime poti ajunge la ficat gras si apoi la ciroza. Cum sa face sa nu ajungi la ciroza daca esti cu steatoza?
  Multumesc

  1. Steatoza paote duce la ciroza. Ca sa nu se intample acest lucru, trebuie sa inlaturi cauza – steatoza. Mergeti la un consult la un hepatolog, si va poate monitoriza evolutia
   Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *