Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Cancer Cancerul hepatic Regimuri alimentare

Mancare de regim in cancerul hepatic

Dr Ditoiu AV, medic specialist gastroenterolog spital Fundeni Bucuresti

Regimul alimentar in cancerul de ficat este important,el  impiedicand aparitia unor simptome (greata, balonare, varsaturi, diaree, dureri) si permitand nutritia unui organism suprasolicitat din cauza cresterii tumorii

Regimul in cancerul hepatic este similar cu cel din ciroza hepatica de gravitate medie sau avansata, deoarece ca si in ciroza ficatul functionand doar partial (din punct de vedere al capacitatii), el trebuie protejat. In plus, administrareade citostatice duce la aparitia unor simptome digestive, care nu permit o alimentatie normala.

Reguli de regim alimentar in cancerul de ficat:

  • Alimentatia bolnavului cu cancer la ficat trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) dar nu in exces
  • Consumul de grasimi trebuie sa fie moderat, in special cel de animale, dar poate fi normal pentru grasimile vegetale
  • Proteinele pot fi consumate in cantitate normala – mai reduse daca se asociaza si ciroza cu encefalopatie (tulburari de memorie si constienta); proteinele provin in special din carne, dar si din branzeturi sau lapte (si alte alimente au proteine dar in concentratie mai mica)
  • Sarea trebuie redusa doar daca este asociata si ciroza cu lichid, altfel mancarea poate fi normal de sarata
  • Lichidele – pot fi consumate dupa sete (nu trebuie reduse lichidele nici in ciroza cu lichid, daca are sete, bolnavul poate bea cat doreste)
  • Renuntarea trebuie sa fie totala la alcool.

Alimente permise in cancerul de ficat

  • Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovaz, de orez, gris, perisoare, galusti
  • Sote-uri – tocanite  si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, sfecla, rosi, sub forma de salate sau fara sa se prajeaqsca ceapa
  • Cartofi natur, piure, copti in coaja cu branza sau unt
  • Carne fripta sau fiarta : de pasare, pui , vita fara piele peste slab alb – salau, biban-  rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
  • Mezeluri –  sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat
  • Grasimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de masline neprajit
  • Oua fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte a lactate: lapte dulce slab cu cafea, lapte batut, iaurt slab, kefir, branza dulce de vaca, cas, urda, telemea desarata
  • Paste fainoase de orice fel
  • Paine: pâine veche de o zi, biscuiti simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri si prajituri – in cantitate moderata si nu foarte dulci
  • Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi,  pepene verde, struguri, smochine; pot da balonare, unii cirotici nu tolereaza fructele si legumele crude-
  • Bauturi: apa plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie,
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.
  • Sare redusa daca exista si lichid in burta -a scita

Alimente interzise in cancerul hepatic

  • Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc
  • Unele legume: fasole si mazare uscata, varza, vinete, rosii în cantita?i mari si necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, telina, praz, muraturile;
  • Carnea grasa  – de porc, rata gâsca, vânat, carnea prajita, carnea conservata prin afumare, mezeluri, sunca grasa, organe (creier, rinichi, ficat, plamâni);
  • Peate gras (nisetru, cega, somn, morun, sardele, heringi), icre de peste, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
  • Grasimi: untura, slanina, kaiser si similare
  • Afumaturi de orice fel
  • Oua – omleta, ochiuri prajite, maioneza;
  • Lapte si lactate cu grasime multa, brânzeturi fermentate, smântâna;
  • Pâine: calda, pâine neagra, biscuiti preparati cu grasime sau cacao;
  • Dulciuri si prajituri: cu creme grase, pregatite cu oua, cacao, frisca ori grasime, tort, înghetata, ciocolata
  • Fructe cu coaja si samburi – nuci, alune, migdale, masline sarate;
  • Condimente: piper, hrean, boia, dafin, murtar, otet;
  • Bauturi: cafea, bauturi pe baza de cola, alcool (bere, vin, tuic?, etc.), bauturi gazoase (daca exista meteorism)

Ce trebuie sa faci cand ai cancer de ficat

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *