Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Simptome in bolile digestive Steatoza hepatica

Steatoza hepatica simptome, diagnostic

Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog spitalul Fundeni Bucuresti

Steatoza hepatica doare?

In conditiile in care pacientul are doar steatoza hepatica, ficatul gras nu doare, si de aceea deseori noi punem acest diagnostic intamplator cu ocazia unei ecografii, sau il punem cautandu-l la un pacient cu factorii de risc mentionati.

Simptomele steatozei hepatice, in rarele cazuri in care exista nu sunt numeroase si nu sunt caracteristice (pot fi prezente si in alte boli nu numai in steatoza):

  • Durere abdominala surda
  • Oboseala, astenie
  • Scaderea apetitului sexual

Daca boala avanseaza catre ciroza, lucru perfect posibil si intalnit si de noi in practica clinica, apar simptomele cirozei hepatice:

  • Greata
  • Marire de volum a abdomenului prin gaze sau ascita (lichid)
  • Sangerari din gingii sau hemoroizi
  • Aparitia de vanatai pe piele
  • Icter

Steatoza hepatica diagnostic

Diagnosticul de ficat gras il punem in mod  curent pe urmatoarele elemente:

  1. Evidentierea cauzei (obezitate, diabet, colesterol crescut, consum de anticonceptionale etc,)
  2. Ecografie abdominala
  3. Analize de sange care arata cresterea colesterolului / trigliceridelor sau glicemiei, transaminazelor
  4. Analize care arata un consum crescut de alcool (macrocitoza, cresterea GGT, cresterea transferinei neglicozilate
  5. Biopsie hepatica sau steatotest NASHtest

Steatoza hepatica evolueaza?evolutia-bolilor-de-ficat-2

Steatoza hepatica nu este o boala simpla, o simpla incarcare a ficatului cu grasime. Asa cum obezitatea nu este doar o problema estetica, si steatoza hepatica poate evolua spre ciroza hepatica, cu risc de a face cancer de ficat, – vezi imaginea. Sunt destul de frecvente situatiile in care o persoana trebuie sa faca transplant hepatic, exclusiv datorita urmarilor steatozei hepatice (ciroza sau cancer de ficat in special) .

Daca steatoza hepatica depistata ecografic s-a ameliorat, nu inseamna ca nu poate sa reapara, deoarece persoana respectiva are o predispozitie la aceasta afectiune.

Ce trebuie sa faci cand ai steatoza hepatica?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *