Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Ciroza hepatica

Supravietuirea in ciroza hepatica

Extrem de multi utilizatori ma intreaba pe net referitor un anumit caz al lor sau al unei rude, care este supravietuirea in ciroza hepatica, caresunt riscurile de evolutie proasta,care sunt sansele de evolutie buna, ameliorare sau vindecare, cat va supravietui pacientul… etc.

Daca este relativ usor sa estimez situatia unui pacient pe care il urmaresc si ale carui caracteristici medicale le cunosc, acest raspuns nu pot sa il dau unui pacient virtual, ale carui date incomplete le cunosc partial, si pe care nu l-am vazut niciodata.

Care este evolutia cirozei hepatice?

Posibilitatea unui bolnav de a evolua intr-un anumit fel, da a face sau nu o anumita complicatie, de asupravietui sau a deceda, se stabileste pe baza urmatoarelor elemente:

1. Examinarea cazului de catre medic cu evaluarea lui
2. Starea generala a pacientului
3. Varsta pacientului

4. Bolile asociate si gravitatea lor – bolile severe de inima, plaman, ficat, rinichi, diabetul zaharat dezechilibrat, tulburarile de coagulare a sangelui, anemia, infectiile, etc, pot sa nu permita operatia pana la rezolvarea lor sau macar ameliorare
5. Analizele de laborator generale sau specifice functiei ficatului
6. Prezenta si marimea varicelor esofagiene, a ascitei, a altor complicatii
7. Prezenta sau absenta complicatiilor in antecedente (hemoragii digestive din varice, episoade de encefalopatie, suprainfectarea ascitei, etc)
8. Daca suporta sau nu medicamentele in vederea anesteziei.
9. Modulin care pacientul raspunde la tratament
11. Competenta serviciului si medicului care ingrijeste pacientul, existenta mijloacelor tehnice si medicamentoase necesare pentru ingrijirea cazului respectiv

Pentru o evaluare corecta, sunt necesare cel putin aceste elemente, insotite de urmarirea trendului evolutiv al pacientului.

Ca medic, daca nu stii si nu iei in calcul toate aceste date, risti sa gresesti grav in evluarea pacientului si sate faci de ras.

Supravietuirea in ciroza hepatica tine de numerosi factori, dar si de dieta, sau demicile intamplari din viata bolnavului . Nerespectarea regimului aliamentar, neglijarea tratamentului, asocierea la tratametul corect a diferite alte “metode de tratament”- naturist, magnetic, homeopatic, argila, tincturi, ceaiuri, etc ,etc- pot modifica supravietuiorea in ciroza hepatica.

Clasificarea boli, poate evalua supravietuirea in  ciroza hepatica

Exista mai multe sisteme de clasificare a cirozei hepatice

Clasificarea  Child-Pugh-Turcotte este urmatoarea:
Criterii Scor un punct
Scor doua puncte Scor trei puncte
Albumina serica (g/L) >35 28-35 <28
Bilirubina serica totala <2 mg/dL 2-3 mg/dL >3 mg/dL
INR <1.7 1.7-2.2 >2.2
Ascita Absenta Controlata medical Necontrolata medical
Encefalopatie Absenta Controlata medical Necontrolata medical
  • Clasa A – scor 5-6 ; supravietuirea este de 15-20 ANI

  • Clasa B- scor 7-9 ; speranta de viata este de 4-14 ani

  • Clasa C – scor 10-15 ; speranta de viata este de 1-3 ani

Evolutia cirozei hepatice – forum

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs)  deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile  postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

Ce trebuie sa fac ca tatal meu cu ciroza sa mearga bine sa ii mai prelungesc viata?

Pentru ca evolutia unui pacient sa fie buna si supravietuirea in  ciroza hepatica sa fie lunga, familia il poate ajuta cu regim alimentar, de viata si medicamentos corect, asociate unei functii a ficatului suficienta pentru a sustine organismul. Dar lucrul cel mai importat este ca pacientul sa fie tratat de un medic gastroeterolog obisnuit sa ingrijeasca ciroza hepatica in toate fazele ei, deoarece indiferent de faza bolii,orice pacient are sansele lui de a evolua favorabil

Ce trebuie sa faci pentru a creste supravietuirea in ciroza hepatica?

Frecvent diagnosticul de ciroza hepatica poate sa sperie, dar nu trebuie sa fiti nici disperat, si nici nu trebuie sa abandonati  lupta cu boala Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog  sau hepatolog cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic.

Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Cautati medicul potrivit pentru a va ajuta, si sunt sanse mari ca boala sa evolueze favorabil

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *