Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament

Ficatul in sarcina

Ficatul  in sarcina se poate imbolnavi, deoarece sarcina reprezinta o perioada de suprasolicitare a organismului, in special a inimii, ficatului si rinichiului.

In timpul sarcinii pot sa apara unele boli hepatice, iar evolutia unora dintre bolile hepatice preexistente sarcinii poate sa aiba unele particularitati.

Gravida cu ciroza hepatica

Ciroza hepatica la femeie poate fi insotita de amenoree (lipsa ciclului menstrual) si infertilitate, dar am ingrijit mai multe femei cu ciroza care au ramas insarcinate si au dus sarcina la termen.

Teoretic, femeile cu ciroza decompensata au numeroase riscuri atunci cand raman insarcinate.

Cele mai importante probleme legate de boala hepatica ce pot sa apara in timpul sarcinii sunt:

  • O femeie din 5 cu ciroza insarcinata  poate suferi avort spontan
  • La femeile insarcinata care au si ciroza exista riscul unei nasteri premature
  • Copilul nascut de o persoana cu ciroza hepatica poate avea greutatea mica la nastere daca ciroza este de cauza alcoolica
  • Sangerare din varicele esofagiene (25-45% din cazuri, dintre care in 10% din cazuri sangerarea apare in timpul travaliului, iar in 10-18% din cazuri sangerarea poate fi atat de grava incat sa duca la deces)
  • Exista riscul transmiterii viruslui B sau C la copil (daca ciroza este de cauza virala)

Gravida cu hepatita cronica cu virus B

Problemele mamei:

Se pare ca o gravida care are si virusul hepatitei B nu are riscuri de agravare a problemei hepatice datorita sarcinii.

Daca o gravida are virusul B dinaintea sarcinii sau face hepatita acuta virala in timpul sarcinii in primul trimestru, riscul de a transmite virusul copilului este de 10%, in timp ce o mama care face hepatita acuta virala B in trimestrul trei de sarcina are un risc de 80-90% de a transmite acest virus copilului; de aceea, in zonele geografice cu multi infectati cu virus B cum este tara noastra, este bine ca o femeie sa se vaccineze inainte de a ramane insarcinata, pentru propria protectie si protectia copilului.

Vaccinarea este cea mai eficienta cale de prevenire a hepatitei B; ea se face cu trei doze de vaccin administrate intramuscular (deltoid) in luna 0, 1 si 6. Vaccinarea se poate face si in timpul sarcinii.

Daca o gravida a avut un eveniment prin care ar fi putut sa ia virusul hepatitei B, sunt necesare urmatoarele masuri:

  • Administrarea primei doze de vaccin
  • Administrarea concomitenta in alt loc din corp a unei doze de imunoglobulina specifica anti-virus B (0.06ml/kg), eventual repetata peste o luna (daca contactul a fost percutan sau prin leziuni de mucoasa)

Problemele copilului:

Copilul nascut din mama cu virusul hepatitei B nu are defecte congenitale cauzate de acest virus, dar pot avea greutate mai mica la nastere, daca mama a luat virusul in timpul sarcinii, desi copii nu se nasc prematur.

Desi placenta este un bun filtru impotriva virusului B al hepatitei, daca o gravida are deja dinainte virusul B transmiterea la copil poate sa apara in 10-20% din cazuri, daca nu se ia nici o masura de profilaxie; acest risc de transmitere este mult mai mare, 90%, daca mama are si AgHBe prezent.

Date suplimentare gasiti aici

Sarcina si hepatita cronica cu virus C

Problemele copilului:

Riscul de transmitere a virusului C de la mama la fat pe perioada sarcinii si nasterii este de cca 4-7%%; acest risc creste semnificativ, daca nasterea este complicata, de exemplu prin ruperea prematura a membranelor cu mai mult de 6 ore inainte de nastere; de aceea unii specialisti recomanda operatia cezariana la aceste persoane; nu este clar stabilit daca viremia mare aduce un risc de transmitere mai mare la nou-nascut, dar se pare ca o viremie a mamei de peste 1.000.000 copii/ml ar creste reiscul de transmitere, iar viremie nedetectabila face riscul de transmitere aproape zero.

Anticorpii VHC trec prin placenta, deci copilul nascut dintr-o mama cu virusul C va acea si el AcVHC cca  18 luni dupa nastere, fara ca acest lucru sa dauneze copilului; daca acesti Ac se gasesc la copil si dupa varsta de 18 luni, este necesara testarea viremiei C (RNA VHC) Amniocenteza prezinta risc de transmitere a virusului  C de la mama la copil

.Alaptarea la san nu este contraindicata pentru copii nascuti din mame cu virus hepatitic C , daca mamele nu au leziuni sangerande pe sani

Problemele mamei:

Hepatita C la gravide evolueaza la fel ca la femeile care nu sunt insarcinate .

Gravida cu hepatita autoimuna

Sunt si cazuri in care o femeie cu hepatita autoimuna, nu mai are ciclu menstrual si nu poate ramane gravida.

In boala tratata eficient, ciclul menstrual poate fi normal, femeia poate ramane insarcinata si poate duce sarcina la termen, nasterea fiind normala.

Problemele copilului

Au fost descrise si cazuri cu probleme  fetalela cca 25% dintre gravidele cu hepatita autoimuna:

  • nastere prematura (17% dintre femeile cu hepatita autoimuna nasc prematur)
  • mortalitatea copiilor perinatal este de cca 4%
  • copii nascuti cu greutate mica
  • avort spontan  in 14-24%  din cazuri

In majoritatea cazurilor in care apar probleme pentru fat, acestea se ivesc inaintea saptamanii a douazecea de sarcina.

Problemele mamei:

Pe perioada sarcinii, datorita efectului de scadere a imunitatii indus de aceasta, boala evolueaza mai bine decat inainte in peste 70% din cazuri, puseele de hepatita autoimuna sunt de obicei rare (apar in cca 25% din cazuri , in medie cam in saptamana a douasprezecea de sarcina), dar jumatate dintre femei fac puseu de hepatita autoimuna dupa nastere.  Pentru a scadea riscul aparitiei acestor pusee, se recomanda totusi mentinerea tratamentului hepatitei pe timpul sarcinii, cu evitarea azatioprinei in doze mari care are efecte teratogene, si mentinerea dozelor minime de prednison.

Daca se poate se recomanda intreruperea azatioprinei cu 6 luni inainte aparitiei sarcinii, pentru a evita orice efect asupra copilului. Azatioprina se elimina prin lapte, de aceea nu este recomandata alaptarea la san daca este necesar tratamentul cu azatioprina.

Acidul ursodeoxicolic si colestiramina, curent folosite in hepatita autoimuna, se pare ca pot fi folosite fara probleme in timpul sarcinii, iar ciclosporina poate creste riscul de nastere prematura sau greutate mica la nastere.

Pe perioada sarcinii se recomanda intreruperea oricarei medicatii care nu este absolut necesara, recucerea consumului de sare si alimente conservate prin sarare sau cu salicilat de sodiu.

Imediat dupa nastere, monitorizarea femeii trebuie sa fie corecta, datorita riscului de aparitie a puseului de hepatita autoimuna.

Consumul de alcool, ficatul alcoolic si sarcina

In numeroase cazuri, femeile cu boala alcoolica de ficat sunt infertile.

Se pare ca 10% dintre femei consuma alcool in timpul sarcinii, dintre care 3% 3-4 pahare ocazional, fara a-i banui efectele secundare.

Deoarece  se pare ca cele mai mici cantitati de alcool consumat in timpul sarcinii prezinta un risc pentru fat, alcoolul trecand prin placenta la fat, se recomanda abstinenta totala de la alcool pe timpul sarcinii.

Dezvoltarea diferitelor organe si sisteme ale fatului are loc in momente diferite ale sarcinii (vezi schema alaturata), de aceea substantele toxice care pot influenta dezvoltarea fatului trebuie sa fie evitate – alcoolul fiind una dintre toxicele uzuale.

In cazurile in care sunt insarcinate si continua consumul de alcool, predispun fatul la numeroase riscuri si anomalii, reunite sub numele de „sindromul fetal alcoolic”.

Copii care sufera de acest sindrom se nasc prematur, au greutate mai mica la nastere, microcefalie (circumferinta craninana mai mica decat ar trebui), limitarea miscarilor articulare, probleme cardiace,  ficat marit, cu tendinta la ciroza si transaminaze marite. Multi au retard mental, si uneori defecte la nivel facial sau al creierului – vezi poza.

Un studiu din Danemarca, a aratat ca femeile care au consumat alcool de cel putin trei ori in timpul primelor 16 saptamani de sarcina, au avut probleme fetale cu 56% mai mari decat femelile care nu au consumat alcool in acesta perioada, iar daca au consumat de peste 5 ori alcool, au avut un risc de  malformatii cu 70% mai mare decat ne-consumatoarele de alcool.

Mai multe date aici

Gravida cu litiaza biliara (pietrele la fiere in sarcina)

Litiaza biliara este obisnuita in timpul sarcinii, 10% dintre gravide facand pietre la fiere in timpul sarcinii sau in urmatoarele 6  saptamani dupa nastere.

De ce poate sa faca o gravida pietre le fiere?

Litiaza biliara la gravida poate sa apara datorita mai multor factori:

  • secretie crescuta de colesterol comparativ cu cea de acizi biliari sau fosfolipide, fapt care face bila litogena
  • crestere a dimensiunilor colecistului cu intarzierea evacuarii sale datorita estrogenilor si progresteronului secretati in timpul sarcinii

Simptomele pietrelor la fiere la gravida.

De obicei simptomele biliare in cazul gravidelor cu pietre la fiere sunt rare sau lipsesc, dar sunt si cazuri cu simptome (sub 1% din cazuri),  colecistita acuta sau icter obstructiv.

Atunci cand apar dureri, acestea pot merge catre jumatatea dreapta a cutiei toracice sau umarul drept, insotite de balobare, greata sau varsaturi. Durerile sunt de obicei moderate dar pot fi si foarte puternice, declansate de consum de condimente, grasimi sau acool. Uneori poate sa se asocieze pancreatita acuta cu cresterea amilazei si lipazei serice.

Gravidele obeze au risc mai mare a a face litiaza biliara (11% fata de 3% la femeile cu greutate normala)

Tratamentul litiazei biliare la gravida.

In primul si al treilea trimestru de sarcina, litiaza biliara necomplicata, colica bliara necomplicata sau colecistita acuta necomplicata se trateaza cu medicamente si regim in peste 80% din cazuri, fara interventie chirurgicala. Interventia chirurgicala in primul trimestrul de sarcina poate fi urmata de avort, iar in trimestrul trei de nastere prematura.

Daca este necesara interventia chirurgicala (icter mecanic, pancreatita biliara peritonita), ea se poate face in trimestrul al doilea de sarcina. De obicei interventia se poate face laparoscopic („cu laser”).

Tumorile hepatice si sarcina

Cele mai multe tumori hepatice aparute in timpul saricnii sunt benigne (necanceroase), adenom hepatic, hiperplazie nodulara focala sau hemangioame.

Uneori ele pot creste in timpul sarcinii datorita nivelului mare de estrogeni, si exista riscul rupturii lor, complicatie foarte rara. In aceste cazuri este necesara interventia chirurgicala.

Pentru a evita eventualele complicatii din timpul sarcinii, unii medici recomanda interventia chirurgicala inainte de sarcina in cazul tumorilor mai mari de 5cm diametru.

Steatoza hepatica acuta in sarcina

Steatoza hepatica acuta in sarcina este rara  dar uneori mortala, ea poate sa apara in timpul trimestrului al treilea de sarcina sau imediat dupa nastere. , aparitia sa fiind probabil legata de o tulburare a metabolismului grasimilor la copil.

Care sunt simptomele steatozei acute din timpul sarcinii?

Este destul de greu de diferentiat aceasta boala de altele care apar in aceeasi perioada de sarcina (preeclampsia, , colestaza acuta de sarcina, HELLP, heptita acuta medicamentoasa sau hepatita acuta aparuta in timpul sarcinii), deoarece simptomele sunt oarecum asemanatoare.

Cele mai frecvente simptome ale steatozei acute in sarcina sunt:

Semne si simptome Procent de aparitie (%)
Icter >70
Dureri in dreapta sub coaste mergand in spate 50–60
Confuzie, dezorientare, tulburari de constienta, agitatie , coma 60–80
Cogulare intravasculara diseminata 55
Greata si varsaturi 50–60
Sangerari gastrointestinale 20–60
Insuficienta renala acuta 50
Urinare insuficienta 40–60
Batai rapide ale inimii=tahicardie 50
Febra 50

In cazul aparitie acestor simptome fara explicatie, este bine ca gravida respectiva sa mearga urgent la medic pentru o evaluare, deoarece daca este steatoza hepatica acuta, riscul de deces este foarte mare in lipsa tratamentului.

Ce analize se modifica in steatoza hepatica acuta de sarcina?

Analizele cel mai frecvent modificate in steatoza hepatica acuta de sarcina sunt

Hemograma
 Hemoglobina Normal
 Hematocrit Normal
 Leucocite
Trombocite Normal sau ↓
Analize de ficat
 AST ↑↑
   ALT ↑↑
   GGT
   Fosfataza alcalina ↑↑
 LDH Normal initial apoi ↓
 Bilirubina totala ↑↑
 Bilirubina directa ↑↑
 Amoniemia
 Glicemia ↓↓
 Colesterol
 Trigliceride
Coagularea sangelui
INR ↑↑
PTT
Fibrinogen ↓↓
PDF Prezenti
Antitrombina III ↓↓
Renal
Acid uric in sange ↑↑
Ureea in sange
Creatinina ↑↑

Ficatul in sarcina si colestaza acuta

Colestaza acuta in sarcina apare de obicei in trimestrul trei de sarcina, fiind o frecventa cauza de icter la gravida. Boala se insoteste de prurit (mancarime de piele) in special pe abdomen, mai ales seara, uneori si cu leziuni, icter, durere in dreapta sub coaste, scaderea poftei de mancare, cresterea transaminazelor si bilirubinei, uneori si urina colorata spre portocaliu.

Boala apare la 1 – 15% dintre sarcini, mai ales la femeile care au mai avut nasteri, care eventual au avut mame cu acelasi simptom sau boli hepatice inaintea sarcinii, cu sarcina gemelara sau fertilizare in vitro.

Printre cauze – care nu sunt bine cunoscute –  se numara tulburari in functia colecistului datorita modificarilor hormonale aparute in timpul sarcinii

Desi in majoritatea cazurilor evolutia nu este grava, pot fi si consecinte.

Consecinte pentru mama:

  • Icter
  • Nastere prematura
  • Tulburari de coagulare

Consecinte asupra fatului:

  • Defecte in dezvoltarea organismului fetal
  • Ingestie de meconiu
  • Aspiratia meconiului
  • Risc de moarte intrauterina

Ca tratament se poate recomanda acid ursodeoxicolic, colestiramina, S-adenozilmetionina sau uneori doze de corticosteroizi.

Sunt situatii in care se recomanda nasterea in saptamana a 38-a de sarcina, cand plamanul este deja suficient de bine dezvoltat.

Dupa nastere, icterul dispare rapid.

Daca aveti modificari de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orica amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile. NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar trei lucruri – sanatate , sentimente si timp.

Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *