Detoxifierea hepatica – curatirea ficatului

 

Ficatul este un organ extrem de complex, rolul ficatului in organismul uman fiind de a face netoxice substantele toxice din organism, apoi le elimina prin bila in intestin.

Este necesara curatirea ficatului?

O substanta toxica ajunsa la ficat este ori metabolizata, ori stocata aici.

Intoxicatia cu alcool (betia) trece rapid, deoarece alcoolul este metabolizat de ficat, nu este stocat in ficat, care se imbacseste cu alcool, la fel sa intampla si in cazul medicamentelor, ciupercilor sau altor substante toxice. Daca ficatul s-ar „imbacsi” cu toxice (grosolon spus) omul moare rapid in cateva zile. Fara un ficat care sa functioneze, omul nu poate trai.

„Curatirea ficatului” nu se paote face nici cu medicamente, nici cu ceaiuri, nici macar cu aparate, desi exista numeroase reclame care promit acest lucru.

Daca chiar sunteti tentat sa incercati „curatirea ficatului”, si chiar nu stiti cum functioneaza ficatul, inainte de a da banii (evident acesta este scopul principal al celor care promit aceasta manevra), ar trebui sa va puneti cel putin urmatoarele  intrebari simple:

 • cum au trait oamenii fara sa-si „curete” periodic ficatul?
 • pe ce criterii credeti ca cel care vinde „curatitoare ale ficatului” a ajuns la concluzia ca ficatul dvs chiar trebuie curatat?
 • cum traiesc oamenii care nu fac curatirea ficatului, de ce nu mor rapid ?
 • cum traiesc animalele fara „curatirea ficatului”; ati da animalului dvs un produs de detoxifiere?
 • este necesara aceasta curatenie?
 • unde stau in ficat mizeriile ce trebuiesc curatate: in celule (acestea ar muri), intre celule (ar trece in sange) , in vase (ar trece in tot organismul), in canalele biliare (ar trece in intestin si s-ar elimina prin fecale), altundeva?
 • daca ati taiat vreodata un ficat de porc sau pui, ati vazut undeva mizerii, sau ati vazut o structura omogena, cam de aceeasi culoare, curge din el puroi, praf, microbi, ceva negricios, sau doar sange?
 • se poate face „curatirea” fara verificare medicala anterioara, sau.. oricum este necesara, asa ca de ce sa mai verifici? la masina schimbati piesele sau curatati  rezervorul in care stagneaza motorina asa … ca ati vazut reclama la piese, sau doar daca trebuie sa le schimbati
 • daca chiar se face „curatirea” ficatului (presupunand ca exista posibilitatea acestei curatiri..) ar putea exista unele efecte secundare? Daca degresati excesiv un rulment, motorul unei masini sau o pompa, ele NU VOR FUNCTIONA MAI BINE ci mai prost, pentru ca nici curatirea excesiva nu face bine.
 • de ce trebuie facuta numa curatirea ficatului si nu si  ..ungerea (gresarea) ficatului ca sa mearga „uns”
 • de ce metoda de „curatire” nu este aplicata de medici, ci doar de cei ce vand pe net si sosete sau suc?
 • daca cineva v-ar spune sa „curatiti” hardul calculatorului cu o solutie , pentru a-i imbunatati performantele, chiar ati crede?
 • cred ca fiecare dintre noi a luat de pe net diverse programe anti…. spam, worm, virus, etc, care s-au dovedit ulterior ca nu numai ca nu faceau ce zieceau dar chiar faceau rau; si erau gratis;  probabil v-ati ars cu solutii care curatau haina sau camasa, dar de fapt o patau mai rau;
 • credeti exista cineva in lume care vrea sa faca bine omenirii curatindu-i organele, sau vrea sa-si faca bine sie-si vanzand orice?
 • daca cineva va cere bani pentru ceva ce nu sunteti sigur ca este util, merita sa dati banii?

Masuri ce trebuiesc luate in cazul imbolnavirii ficatului din cauza unor substante toxice

Cea mai importanta masura care trebuie luata atunci cand ficatul s-a imbolnavit din cauza unei substante toxice (medicamente, ciuperci, alte toxice), consta in inlaturarea contactului dintre toxic si organism, si – daca este posibil- extragerea sa din organism pentru a pune ficatul in repaus pentru a se vindeca. Celelalte masuri – perfuzii, vitamine, albumina, plasma, etc sunt accesorii, si combat de obicei rezultatul proastei functionari a ficatului, avand rol minor asupra vindecarii ficatului, cidoar rol de sustinere a organismului..

In schimb, regimul alimentar este foarte important in aceste situatii, rolul sau fiind in primul rand de a proteja ficatul de munca suplimentara, si in al doilea rand de a-i furniza elementele nutritive necesare regenerarii si reluarii functiilor sale normale si timpul necesar regenerarii.

Regenerarea ficatului

Capacitatea de regenerare a ficatului este cunoscuta, dar desi este extraordinara,rezultatele regenerarii sunt limitate – o zona de tesut hepatic distrusa si regenerata nu functioneaza la fel ca un ficat care nu a fost imbolnavit, cu alte cuvinte vindecarea se produce cu sechele.

Se considera ca, daca dupa distrugere prin toxine sau extirpare chirurgala mai ramane 25% din tesutul hepatic, aceasta cantitate este suficienta pentru regenerarea completa a ficatului.

Un ficat deteriorat prin toxice sau rezectie, cu insuficienta hepatica severa,  isi incepe regenerarea in primele 24-48 de ore la agresiune, iar dupa 3 – 4 saptamani volumul sau s-a dublat fata de cel de la care s-a pornit regenerarea , iar acest lucru se intampla spontan, natural, fara alt stimulent decat substantele fiziologice produse de organism ca raspuns la distrugerea tesutului hepatic.

Cum se trateaza insuficienta hepatica -ficatul obosit, intoxicarea ficatului?

In urma proceselor metabolice ale ficatului in conditii normale sau de suprasolicitare, reziduurile toxice rezultate se elimina de obicei IN TOTALITATE pe caile mentionate, nefiind necesara o “curatirea” sau “spalare” a ficatului.

Sunt si situatii exceptionale in care ficatul, grav afectat, nu poate elimina reziduurile toxice, iar rezolvarea lor se face printr-un proces tehnologic extrem de complex numit “dializa hepatica” de diferite tipuri – MARS, Prometues, etc, care necesita aparatura speciala, solutii si medici calificati. De exemplu pretul consumabilelor unei singure sedinte de dializa hepatica de tip MARS este de cca 1.000 euro, fara a include in pret costurile spiralizarii, amortizarii aparaturii si platii personalului.

Prin folosirea acestui tip de dializa, bolnavul poate fi mentinut in viata – nu vindeca- o perioada de cateva zile, in vederea pregatirii pentru transplantul de ficat, solutia finala a imbolnavirii grave a ficatului.

Preparatele ce “ajuta” sau “curata” ficatul, nu au nici o legatura nici cu dializa hepatica, nici cu ajutarea ficatului, dar pot supraso0licita ficatul deja bolnav.

In mod normal, in conditii normale de viata, ficatul poate sa indeplineasca aceste functii de detoxifiere fara nici o problema, avand bagajul de enzime neceasar.

In anumite conditii insa, ficatul poate sa fie depasit de solicitarea toxica, sau poate fi imbolnavit de substantele toxice.

MENTIUNE

Scopul siteului nu este de diagnostic si tratament pe net ci de a furniza informatii medicale usor de inteles pentru pacienti, dar si de a ne promova activitatea noastra medicala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *