Detoxifierea si regenerarea hepatica

 

Din cand in cand apare moda detoxifierii generale sau a diferitelor organe sau chiar detoxifierea … completa, totala si definitiva  a tuturor organelor sau a organismului in general. Este ca si cum oamenii ar fi intoxicati cu ceva, si ca sa nu traiasca intoxicati si zapaciti, trebuie sa foloseasca ceva…. o substanta (daca se poate naturala)  un burete sau un fel de detergent care absoarbe mizeriile, le elimina (cum??) si… gata, ai organul nou. Cele mai.. detoxificate organe sunt ficatul, colonul si rinichiul, si in general metoda consta in regim apos, cu sucuri naturale sau chiar post, clisme sau purgative, sau diferite metode care cresc eliminarea de urina sau transpiratia. Dupa ce nu mai mananci grasimi, prajeli, alcool si mai si scazi cateva kilograme prin eliminare de scaun, urina si transpiratie, este normal sa te simti mai usor, si gata, te-ai dezintoxicat.

Rolul ficatului in organismul omului

Ficatul este un organ extrem de complex, rolul ficatului in detoxifierea organismului uman fiind de a face netoxice substantele toxice din organism, apoi le elimina prin bila in intestin, dar el are si alte roluri importante, in principal de sinteza a zeci de substante indispensibile organismului, in aparare, coagularea sangelui sau stocarea diferitilor nutrienti- vedeti schema.

Se intoxica ficatul?

O substanta toxica ajunsa la ficat este ori metabolizata in elemente netoxice si eliminata prin fila sau rinichi, iar uneori este stocata aici. Din substantele care se metabolizeaza in ficat nu raman resturi la acest nivel, deci nu este necesara curatirea lor. Una dintre intoxicatiile clasice, intoxicatia cu alcool (betia) dispare rapid, deoarece alcoolul este metabolizat de ficat, la fel sa intampla si in cazul medicamentelor, ciupercilor sau altor substante toxice. Daca ficatul s-ar „imbacsi” cu toxice (grosolon spus) omul moare rapid in cateva zile. Fara un ficat care sa functioneze macar 10% din capacitate, omul nu poate trai, si nu exista inca aparate care sa inlocuiasca complet functiile ficatului (cum se intampla in cazul rinichiului, care are in principal functii de eliminare a unor substante, si mai putin de sinteza a acestora).

Ar putea fi necesara curatirea ficatului de  substantele care se stocheaza anormal aici- unele datorita unor erori de metabolism din nastere cum este cazul glicogenozelor sau stocarii de cupru in ficat, altele din alte cauze- cum este cazul hemocromatozei (stocare de fioer in ficat) sau steatozei hepatice (stocare de grasime in ficat). Dar, in cazul erorilor de metabolism care duc la stocarea unor substantei in ficat, singurul tratament este transplantului de ficat, in cazul stocarii de cupru sau hemocromatozei unele metode medicale specifice, iar in cazul steatozei – regim alimentar, efort fizic pentru arderea grasimilor si medicamente specifice

Cand este necesara curatirea ficatului?

„Curatirea ficatului” in general nu este necesara si in plus nu se poate face nici cu medicamente, nici cu ceaiuri, nici macar cu aparate, desi exista numeroase reclame care promit acest lucru.

Daca chiar sunteti tentat sa incercati „curatirea ficatului”, si chiar nu stiti cum functioneaza ficatul, inainte de a da banii (evident acesta este scopul principal al celor care promit aceasta manevra), ar trebui sa va puneti cel putin urmatoarele  intrebari simple:

 • cum au trait  si traiesc oamenii care nu au ideea sa-si „curete” periodic ficatul?
 • pe ce criterii credeti ca cel care vinde „curatitoare ale ficatului” a ajuns la concluzia ca ficatul tuturor  chiar trebuie curatat?
 • cum traiesc animalele fara „curatirea ficatului”; ati da animalului dvs un produs de detoxifiere?
 • unde stau in ficat mizeriile ce trebuiesc curatate: in celule (acestea ar muri), intre celule (ar trece in sange) , in vase (ar trece in tot organismul), in canalele biliare (ar trece in intestin si s-ar elimina prin fecale), altundeva?
 • daca ati taiat vreodata un ficat de porc sau pui, sau ati cumparat de la magazin ficat ati vazut undeva mizerii, sau ati vazut o structura omogena, cam de aceeasi culoare, curge din el puroi, praf, microbi, ceva negricios, sau doar sange?
 • se poate face „curatirea” fara verificare medicala anterioara, sau.. oricum este necesara, asa ca de ce sa mai verifici?La masina bagati ceva de curatire prin galerii, radiator sau curatati  rezervorul in care stagneaza motorina „?
 • daca chiar este necesara „curatirea” ficatului (presupunand ca exista posibilitatea acestei curatiri..) ar putea exista unele efecte secundare? Daca degresati excesiv un rulment, motorul unei masini sau o pompa, ele NU VOR FUNCTIONA MAI BINE ci mai prost, pentru ca nici curatirea excesiva nu face bine. Daca incercati sa curatiti o pata de pe mobila cu un produs, exista riscul degradarii mobilei? Se poate intampla de fel si la ficat?
 • de ce trebuie facuta numa curatirea ficatului si nu si  ..ungerea (gresarea) ficatului ca sa mearga „uns”
 • de ce metoda de „curatire” nu este aplicata de medici, ci doar de cei ce vand pe net si sosete sau suc?
 • daca cineva v-ar spune sa „curatiti” hardul calculatorului cu o solutie , pentru a-i imbunatati performantele, chiar ati crede?
 • cred ca fiecare dintre noi a luat de pe net diverse programe anti…. spam, worm, virus, etc, care s-au dovedit ulterior ca nu numai ca nu faceau ce ziceau dar chiar faceau rau; si erau gratis;  probabil v-ati ars cu solutii care curatau haina sau camasa, dar de fapt o patau mai rau;
 • credeti exista cineva in lume care vrea sa faca bine omenirii curatindu-i organele, sau vrea sa-si faca bine sie-si vanzand orice?
 • daca cineva va cere bani pentru ceva ce nu sunteti sigur ca este util, merita sa dati banii?

Sunt persoane care au aplicat aceste metode de detoxifiere si spun ca se simt foarte bine.Acest lucru este real. Incercati si dvs ca o perioada de timp sa nu mancati gras, dulciuri, prajeli, alcool, sa nu fumati, sa mancati fructe, legume carne slaba, si veti vedea ca va veti simti mai bine.

Masuri ce trebuiesc luate in cazul imbolnavirii ficatului din cauza unor substante toxice

Cele mai importante masuri care trebuie luate atunci cand ficatul s-a imbolnavit din cauza unei substante toxice (medicamente, ciuperci, alte toxice) sunt

 • inlaturarea contactului dintre toxic si organism, si – daca este posibil- extragerea sa din organism pentru a pune ficatul in repaus pentru a se vindeca.
 • perfuzii, vitamine, albumina, plasma sunt accesorii, si combat de obicei rezultatul proastei functionari a ficatului, avand rol minor asupra vindecarii ficatului, ci doar rol de sustinere a organismului..
 • regim alimentar  – foarte important in aceste situatii -, rolul sau fiind in primul rand de a proteja ficatul de munca suplimentara, si in al doilea rand de a-i furniza elementele nutritive necesare regenerarii si reluarii functiilor sale normale si timpul necesar regenerarii.

Ficatul se regenereaza?

Capacitatea de regenerare a ficatului este cunoscuta, dar desi este extraordinara,rezultatele regenerarii sunt limitate. Doar una din zece mii de celule hepatice are in mod normal capacitate de regenerare.

Deoarece distrugerea cronica a ficatului in cazul diferitelor agresiuni (alcool, virusuri, medicamente, etc) se face neuniform,  asa cum apare .. o eruptie pe piele,zonele de tesut hepatic distrus regenereaza tot neuniform, sub forma de noduli care nu functioneaza la fel ca un ficat care nu a fost imbolnavit, cu alte cuvinte vindecarea se produce cu sechele. In plus, din regenerarea se poate ajunge la degenerare( adica un nodul de regenerare hepatica poaate avea crestere necontrolata si poate degenera catre cancer de ficat).

In schimb, distrugerea acuta a ficatului prin intoxicatie sau extirpare chirurgicala duce la o regenare uniforma si complet functionala. Daca dupa distrugere acuta a ficatului rsau rezectie chirurgicala mai ramane 25% din tesutul hepatic, aceasta cantitate este suficienta pentru regenerarea completa a ficatului. Un ficat deteriorat prin toxice sau rezectie, cu insuficienta hepatica severa,  isi incepe regenerarea in primele 24-48 de ore la agresiune, iar dupa 3 – 4 saptamani volumul sau s-a dublat fata de cel de la care s-a pornit regenerarea , iar acest lucru se intampla spontan, natural, fara alt stimulent decat substantele fiziologice produse rapid  de organism ca raspuns la distrugerea tesutului hepatic.

Regenerarea completa sau incompleta a ficatului tine de gravitatea imbolnavirii lui, dar si de cat de rapid si corect a actionat tratamentul si regimul alimentar. Exista situatii cu regenerare foarte buna sau buna, dar si unele in care generarea nu este suficienta pentru a asigura o viata normala (pentru o viata normala este nevoie de 25% din functia ficatului)

Cum se trateaza insuficienta hepatica -ficatul obosit, intoxicarea ficatului?

In urma proceselor metabolice ale ficatului in conditii normale sau de suprasolicitare, reziduurile toxice rezultate se elimina de obicei IN TOTALITATE pe caile mentionate, nefiind necesara o “curatirea” sau “spalare” a ficatului.

Sunt si situatii exceptionale in care ficatul, grav afectat, nu poate elimina reziduurile toxice, iar rezolvarea lor se face printr-un proces tehnologic extrem de complex numit “dializa hepatica” de diferite tipuri – MARS, Prometues, etc, care necesita aparatura speciala, solutii si medici calificati. De exemplu pretul consumabilelor unei singure sedinte de dializa hepatica de tip MARS este de cca 1.000 euro, fara a include in pret costurile spiralizarii, amortizarii aparaturii si platii personalului.

Prin folosirea acestui tip de dializa, bolnavul poate fi mentinut in viata – nu vindecat- o perioada de cateva zile, in vederea pregatirii pentru transplantul de ficat, solutia finala a imbolnavirii grave a ficatului.

Preparatele ce “ajuta” sau “curata” ficatul, nu au nici o legatura nici cu dializa hepatica, nici cu ajutarea ficatului, dar pot supraso0licita ficatul deja bolnav.

In mod normal, in conditii normale de viata, ficatul poate sa indeplineasca aceste functii de detoxifiere fara nici o problema, avand bagajul de enzime neceasar.

In anumite conditii insa, ficatul poate sa fie depasit de solicitarea toxica, sau poate fi imbolnavit de substantele toxice.

CONCLUZII

 1. Ficatul este un organ care are capacitate de regenerare
 2. Capacitatea de regenerare a ficatului tine de gravitatea imbolnavirii sale si de tratament si regimul alimentar
 3. Metodele de detoxifiere a ficatului nu sunt necesare si nu au nici o eficienta
 4. IDEAL ESTE SA FACEM IN ASA FEL INCAT SA NE PASTRAM FICATUL SANATOS

Cabinet de gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti

PROGRAMARI  0758 751 841

Se poate apela clinica si direct de pe butonul de jos-stanga al telefonului dvs mobil

2 Replies to “Detoxifierea si regenerarea hepatica”

 1. Buna seara!
  Am fost diagnosticata cu hepatita B si C.si am facut tratament cu interfron,acum este nedetectbil, dar fac in continuara tratament cu Entecavir,
  Considerati ca ar trebui sa mai fac ceva pentru a proteja ficatul, astfel incat sa nu am probleme mai tarziu.
  Va multunesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *