Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Ciroza hepatica

Simptomele evolutiei infectiei virale de la hepatita cronica la ciroza hepatica

INTREABARE DE LA PACIENT

Am de mai multi ani diagnosticul de hepatita cronica virala, si fac tratament cu diferite sustinatoare ale ficatului, medicii mi le tot schimba mereu. Imi este teama sa nu ajung la ciroza hepatica, pentru ca nu iau nimic ca sa nu fac ciroza, am ceva simptome, dar nu stiu daca sunt de la hepatita sau de la ciroza hepatica. M-ar ajuta foarte mult sa stiu care stiu daca boala poate evolua la ciroza, si la ce simptome sau analize sa fiu atent, ce fel de medic ar trebui sa ma urmareasca? Multumesc

Raspuns dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterolog hepatolog  Bucuresti

Evolutia bolilor hepatice de la hepatita cronica la ciroza hepatica este un lucru pe care il intalnesc obisnuit in activitatea mea medicala zilnica, dar acest lucru nu este obligatoriu.

Ce inseamna hepatita cronica ?

Hepatita cronica este definita ca inflamatia ficatului cu durata mai mare de sase luni. Deci, pentru a spune despre o heptita ca este cronica, este necesar ca boala sa existe de minimum sase luni

Ce persoane poate sa faca hepatita cronica?

Cel mai frecvent fac hepatita cronica persoane care au urmatoarele probleme de sanatate

  • Virusurile hepatitei B,C,D
  • Consuma alcool
  • Lucreaza cu substante toxice
  • Iau medicamente care pot imbolnavi ficatul
  • Au boli autoimune hepatice sau in afaa ficatului
  • Au steatoza hepatica – ficatul gras

Retineti ca desi se crede de obicei ca hepatita cronica o fac doar la cei cu virusuri, exista si alte situatii in care poate sa apara aceasta boala.

Hepatita cronica este o boala infectiaosa? Ce medic trateaza bolnavii cu hepatita cronica?

Dupa cum am mentioant mai sus, hepatita cronica poate avea mai multe cauze, nu numai virusurile. Vad foarte multe persoane cu ciroza hepatica, care in anii in care boala de ficat a evoluat ca hepatita cronica, nu au fost vazuti niciodata de un medic gastroenterolog sau hepatolog, specialisti care se ocupa de aceste boli, ci au fost urmariti la boli infectioase (ca si cand orice boala de ficat ar fi o infectie), medici chirurgi, internisti, medici de familie sau … bioterapeuti (specialitate care … nu exista, dar…se practica). In perioada cand au avut hepatita cronica, ei nu au primit nici un fel de tratament pentru diminuarea riscului de evolutie a hepatitei cronica la ciroza hepatica, ci doar „intaritoare ale ficatului”, antivirale, etc, si nici nu a fost urmarita aceasta evolutie.

Pentru ca heatita cronica este o boala… de ficat, cel mai bine ar fi ca astfel de bolnavi sa fie urmariti de medici de .. boli de ficat (gastroenterologi sau hepatologi). Evolutia de la hepatita cronica la ciroza hepatica poate fi depistata relativ usor de un medic gastroenterolog sau hepatolog bun, care poate sa prescrie masuri care sa impiedice sau sa incetineasca aceasta evolutie. Specialiatea de boli infectioase transmisibile se ocupa cu … bolile infectioase care se transmit rapid de la o persoana la alta (gripa,, varicela, variola, SIDA, holera, bolile diareice acute infectioase,tuberculoza, etc) sau infectiile grave (septicemii, endocardite, penumonii, infectii cu Clostridium difficile, etc). Hepatita croncia viruala se transmite de la o persoana la alta pe cale sexuala, deci nu este necesara izolarea la boli infectioase sau tratamentul intensivi cu antibiotice, deci nu trebuie sa se blocheze un serviciu de boli infectioase cu boli care nu au legatura cu aceasta specialitate.

Orice bolnav cu hepatita cronica face ciroza hepatica?

Trebuie sa stiti ca

  • Bolile hepatice apar de initial ca boli acute (hepatita acuta)
  • Bolile ficatului uneori se cronicizeaza (nu toate hepatitele acute se transforma in hepatita cronica)
  • Hepatita cronica uneori poate evolua catre ciroza hepatica (nu toti bolnavii cu hepatita cronica trebuie sa faca ciroza hepatica) .

In ce situatii apare ciroza heaptica?

Cele mai frecvente situatii in care poate sa apara o ciroza hepatica sunt urmatoarele:

  • Consumul de alcool . Se considera ca are risc teoretic sa faca ciroza alcoolica barbatul care consuma  minimum 21 unitati de alcool/saptamana sau femeia care consuma minimum 14 unitati de alcool/saptamana (o unitate are 10 grade alcoolice) pentru o perioada medie de 10 ani .Pentru  a afla cantitatea de baautura periculoasa pentru ficat, practic se inmulteste taria alcoolica a bautirui consumate cu numarul de mililitri consumati , rezultand cantitatea de alcool. De exemplu stiind ca berea are 4 grade alcoolice, inseaamna ca 21 de unitati alcoolice inseamna 210 grade de alcool/5 grade = 4,2 l de bere. Pentru bauturile de 40 de grade alcoolice, cantitatea consumata saptamanal cu risc de ciroza este de 525 mililitri  la barbat si  350 mililitri la femeie la femeie. Exista diferente individuale semnificative, care faca sa existe betivi care dorm in sant si nu au nimic la ficat, si persoane care consuma mult mai putin alcool decat cel mentionat mai sus si fac ciroza hepatica rapid
  • Virusurile hepatitice-mai frecvent B,C si D. Exista o delimitare clara intre infectia cu virus B,C sau D si ciroza hepatica, in semnsul ca sunt persoane cu incarcatura virala foarte mare si ficat sanatos, si persoane ca lipsa incarcaturi virale si ciroza hepatica, Deoarece chiar si o infectie virala hepatica inactiva si care nu necesita tratament poate duce la ciroza, hepatita cronica virala trebuie monitorizata de un gastroenterolog sau hepatolog si nu de un medic de boli infectioase care se ocupa STRICT de infectia virala acuta, nefiind specializat in boli de ficat sau gastroenterologie.
  • Ficatul gras=steatoza hepatica. Steatoza hepatica este larg raspandita in Romania, si multe persoane o neglijeaza sau nu se adreseaza unui gastroenterolog pentru o monitorizare compententa. Multi nu stiu ca grasimea din ficat sufoca nu numai inima si plamanii cu si celulele hepatice care se pot distruge, in cel loc apare o inflamatie asemanatoare cu cea din hepatita virala -se numeste steatohepatita-iar cicatrizarea care apare in locul tesutului inflamator se numeste fibroza, cea mai avansata fibroaz (gradul 4) numindu-se ciroza hepatica
  • Hepatita autoimuna sau alte boli autoimune hepatice
  • Icterul mecanic  prelungit de diferite cauze – calculi, atrezie biliara, stenoza de cai biliare
  • Colangita scleroasa primitiva, ciroza biliara primitiva
  • Insuficienta cardiaca
  • Obstructia venelor suprahepatice -sindromu Budd-Chiari
  • Acumulare de fier in ficat = hemocromatoza
  • Acumulare de cupru in ficat = boala Wilson
  • Stocare de galactoza sau glicogen in ficat
  • Fibroza cistica hepatica
  • Sindromul Alagille
  • Schistosomiaza

Se poate deduce ca infectia cu virusuri reprezinta doar una din cauzele cirozei hepatice, existant multe alte cauze. Nu rar vad pacienti cu ciroza fara virusuri si fara consum de alcool, care totusi au ciroza hepatica, deseori atorita steatozei hepatice

 Cum evolueaza boala de ficat de la hepatita cronica la ciroza hepatica?

In toate situatiile mentionate lantul prin care se ajunge la stadiul fical este urmatorul:

Cauza bolii , duce la inflamatia ficatului, aceasta produce  distrugerea partiala a tesutului hepatic , iar  repararea zonei distruse se face prin fibroza, cel mai avansat grad de fibroza hepatica (fibroza gradul 4) fiind ciroza hepatica. Ciroza hepatica la randul ei se poate complica cu ascita, hemoragii digestive, blocartea rinichilor(sindro hepato-renal) sau cancerde fcait(hepatocarcinom)

La ce simptome tgrebuie sa fii atent in evolutia de la hepatita cronica la ciroza hepatica?

Ciroza hepatica este complicatia finala, uneori considerata ireversibila a bolilor de ficat, indiferent de cauza (alcool, virusuri, medicamente, autoimuna).

Hepatita cronica poate fi considerata o boala muta; in majoritatea cazurilor pacientul nu prezinta nici un simptom, sau simptomele apar dupa ce persoana respectiva stie ca are o problema cu ficatul si-si concentraza atenatia asupra acestui organ.

Este important de stiut ca in imensa majoritate a cazurilor se ajunge de la hepatita acuta la hepatita cronica si de la ciroza hepatica fara ca persoana respectiva sa aiba simptome semnificative. Vad desoeir bolnavi cu ciroza hepatica uimiti de diagnostic, inconditiile in care pana atunci nu se stiusera cu nici o problema hepatica.

De aceea este importanta urmarirea competenta si atenta a situatiilor mentionate mai sus care prezinta risc de evolutie catre ciroza hepatica, de catre un gastroenterolog bun, care ingrijeste obisnuit cazuri de hepatita cronica si ciroza hepatica.

Daca se ajunge totusi la ciroza, trebuie sa mentionez ca se poate trai cu ciroza hepatica zeci de ani cu tratament si regim adecvat  – am numeroase astfel de cazuri in urmarire.

Simptomele cele mai importante ale cirozei hepatice sunt urmatoarele:

  • Simptomele  cele mai sugestive pentru ciroza sunt

    • Sangerari din gingii
    • Marirea abdomenului prin acumulare de lichid in burta (ascita)
    • Caderea parului de pe piept
    • Scaderea apetitului sexual si potentei

    • Modificarea ciclului menstrual sau oprirea sa
  • Semnele cele mai frecvente care apar in ciroza sunt

    • Aparitia de stelute pe piele
    • Icter
    • Marirea splinei, care se poate palpa sau vedea la ecografie
    • Inrosirea palmelor
    • Atrofierea testiculelor

Cum sa faci ca sa impiedici evolutia de la hepatita cronica la ciroza hepatica?

Orice persoana cu o boala de ficat care are risc sa ajunga la ciroza hepatica (am diagnosticat mii de bolnavi cu ciroza, care nu stiau ca au o boala de ficat, desi evolutia era de mai multe zeci de ani). De aceea o persoana  probleme hepatice trebuie sa fie corect monitorizata si tratata de un medic gastroenterolog bun specializat in urmarirea acestor pacienti. In primul rand trebuie inlaturata cauza cirozei, dar acest lucru nu este suficient; am vazut bolnavi cu virusuri hepatitice, cu viremie nedetectabila dar totusi cu ciroza. Pentru a nu ajunge in acest stadiu este important ca tratamentul antifibrozant si regimul dietetic sa inceapa din timp.Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu . Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun regim si cel mai bun tratament pentru hepatita cronica, eu am luat un regim bun de pe net, medicamente  si tot ma simt rau?

Pentru orice boala exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar corecte. Faptul ca un bolnav nu merge bine cu un a numit regim sau tratament indicate de medic, poate sa tina de specificul bolii si organismului pacientului – o haina de marime potrivita nu vine la fel de bine tuturor persoanelor cu aceasta masura. Toti jucatorii…. de tinis invata aceleasi miscari, dar unii castiga iar altii pierd meciurile. Fiecare boala si fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine. Pentru a intui aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Deci, in cazul dvs situatia nu merge bine pemntru ca probabil nu aveti schema de tratament si regim care se potriveste organismului dvs.

Daca nu ati rezolvat problema si aveti drum prin Bucuresti, puteti face o programare la cabinet sa vedem dce se poate face

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am experienta de cca 30  de ani la Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . avand si activitate didactica, ca sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti,

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca credeti ca aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita si  direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

13 comentarii

  1. Eu sunt putin ca .. grasuta, am inteles- sper gresit- ca de la grasime poti ajunge la ficat gras si apoi la ciroza. Cum sa face sa nu ajungi la ciroza daca esti cu steatoza?
    Multumesc

    1. admin spune:

      Steatoza paote duce la ciroza. Ca sa nu se intample acest lucru, trebuie sa inlaturi cauza – steatoza. Mergeti la un consult la un hepatolog, si va poate monitoriza evolutia
      Sanatate

  2. Patra spune:

    In cat creste anemia daca tin regim

    1. Nu creste pentu ca anemia nu apare prin lipsa regimului

  3. Gabriela Antonescu spune:

    Buna ziua, tatal meu (76 ani) este diagnosticat cu ciroza decompensata, fibroza gradul 4. Pana acum am reusit sa tinem sub control acasa cu medicamentatie, dar au aparut episoade de tulburari psihice, este depresiv, refuza mancarea, doarme foarte mult, cade pe jos, vorbeste aiureli. Am luat azi trimitere pentru internare. Putem veni cu el la dvs. la spital? Se poate si in week-end, sau venim luni dimineata? Cu stima.

    1. Buna seara
      In acest moment,datorita aglomerarii, nu mai am locuri pentru programari la internare in spital in urmatoarea luna
      Sfatul meu sincer este sa nu asteptati o programare la mine (nu stiu dca se poate astepta) ci sa apelati la un alt coleg cum mai putine programari, daca situatia impune acest lucru
      Cu stima

      1. Gabriela Antonescu spune:

        Multumesc.

  4. Coaja Gheorghe spune:

    Am 63 ani sunt diagnosticat cu hepatită virala b în urmă cu 5 ani după care am făcut tratament antiviral un an de zile dar nu am scăpat de virus .Mi să făcut un alt dosar pentru tratament dar nu am mai primit aprobare.acum după aproape 4 ani de la tratament ma simt mai rău multe din simptomele enumerate de Dv. le am credeti că am ajuns deja la ciroza? VĂ MULȚUMESC.

    1. Nu-mi dau seama de stadiul bolii dvs de ficat pe baza celor de mai sus
      CU stima

  5. Maria spune:

    Buna seara ,domnule doctor . Am hepatita b ,de vre-o 10ani (atunci a fost descoperită ) anul trecut in Septembrie in urma analizelor am ajuns la ciroza și noduli pe ficat de 12 mm….Ce șanse as avea de vindecare , după părerea d-voastră .

    1. Aveti pe site un articol despre șansele de vindecare a bolilor de ficat . Șansele corecte de vindecare a unui bolnav le poate aprecia doar medicul care știe toate datele medicale ale bolnavului respectiv.Cu stimă

  6. Mocanu daniela spune:

    Buna dr.doctor. va rog mult, o lamurire. Cand un ficat este atacat de virusul C, inteleg ca acel virus, lasa in urma cicatrici, acei noduli specifici de ciroza.. intrebarea ai nelamurirea mea este: daca acel virus c il distrug, il indepartez cu tratament…ciroza stagneaza sau inainteaza ca evolutie? ficatul ramine fibrozat, dar, nemaiavind virus care sa il distruga in continuare, se reface? Ciroza astfel involueaza spre un F3? Se poate?

    1. Dupa distrugerea virusului cicatricile raman, de obicei nu evolueaza cu tratament si regim poate involua
      Cu stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *