Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Diagnosticul bolilor digestive

Halena – mirosul urat al gurii

Halena sau halitoza definesc mirosul urat al aerului expirat pe gura in timpul vorbirii, miros ce poate avea un impact social neplacut, fiind imediat perceput de cei din jur, si deseori neperceptibil de cel care il are. Partea cea mai proasta este ca prin neperceperea propriului miros al cavitatii bucale, persoanele respective se comporta normal, si rareori cineva le atrage atentia asupra mirosului cavitatii bucale, in schimb incearca sa scurteze cat mai mult contactul cu persoana respectiva .

De ce poate fi gura urat mirositoare, de ce apare halena?

Cele mai frecvente cauze ale respiratiei urat mirositoare  sunt urmatoarele:

  1. Cauze bucale (90% din cazuri)
    • Probleme cu gingiile– inflamatii , supuratii, eroziuni, cancer
    • Probleme cu dintii– proasta igiena dentara, retentie de resturi alimentare in carii, fermentarea unor supuratii sau sangerari dentare
    • Uscaciunea mucoasei bucale prin efort fizic excesiv, deshidratare, sete, respiratie predominat bucala, dar si diabet zaharat, dezechilibre hidrice si electrolitice, unele boli care dau uscaciunea mucoasei bucale (sindromul Sjogren)
    • Proteze dentare cu retentie de alimente in proteza sau sub proteza
    • Limba incarcata
  2. Boli nazale sau sinusale (8% din cazuri) – rinite cronice, purulente, sinusite cronice, retentie de corpi straini
  3. Boli amigdaliene – amigdalite cronice, cripte amigdaliene care retin resturi alimentare
  4. Boli esofagiene sau gastrice – constituie mai rar sursa a mirosului neplacut al gurii, datorita lipsei sale de comunicare cu cavitatea bucala prin existenta unui muschi (sfincterul esofagian inferior) la gura de intrare in stomac; totusi proasta functionare a acestui sfincter poate permite refluxul continutului gastric in esofag sau gura cu aparitia halenei, acelasi lucru intamplandu-se atunci cand scade aciditatea gastrica permitand inmultirea microbilor in stomac.
  5. Modificari hormonalesarcina sau tulburarile ciclului menstrual se pot asocia cu miros urat al respiratiei
  6. Piercingul buzelor sau limbii
  7. Alimente puternic mirositoare – varza, usturoi, ceapa, praz, alcool, branzeturi fermentate, peste etc pot da miros neplacut al respiratiei pe o durata de pana la 72 de ore.
  8. Alimentatia incorecta din punct de vedere al prepararii sau consistentei alimentelor, poate produce helana; cele mai bune curatitoare ale cavitatii bucale sunt alimentele mai solide care necesita sa fie mestecate (painea veche de o zi, carnea fripta, fructele mai tari – merele in special), iar cele mai favorabile halenei sunt alimentele lipicioase si semisolide (prajituri, checuri, rahat, sosuri semisolide, ciocolata, jeleuri, gemuri, etc); de mentionat ca unele sucuri dulci si lipicioase favorizeaza halena, iar apa nu (Dr Ditoiu).
  9. Fumatul cronic
  10. Exista peste 600 de medicamente care scad secretia de saliva, usuca cavitatea bucala si pot da halena(antihistaminice, antidepresive, anxiolitice, sedative, diureticele , unele medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale mari, antiviralele, medicamentele care scad pofta de mancare, antiaritmicele, antidiareice, antiinflamatoare, medicamentele pentru boala Parkinson, etc)
  11. Boli generale care pot da halena
    1. Ciroza hepatica in stadiul avansat poate da un miros specific (de mere putrede) – foetor hepatic
    2. Uremia, poate da respiratiei miros de urina
    3. Boli pulmonare (abcese, tuberculoza, supuratii, cancere)
    4. Diabetul zaharat dezechilibrat- poate da respiratiei miros de acetona
    5. Alte tulburari metabolice
    6. Cancer cu diferite localizari

Cum se pune diagnosticul de halena?

Cum poti sa-ti dai seama singur  daca chiar ai miros neplacut al gurii?

Deoarece instalarea mirosului neplacut al gurii se instaleaza de obicie lent, de obicie persoana in cauza nu il percepe. De aceea, daca aveti suspiciunea ca aveti halena puteti testa empiric existenta sa prin urmatoarele metode:

  • Cereti parerea cuiva despre mirosul respiratiei bucale a dvs
  • Frecati limba cu un tifon de doua- trei ori si mirositi tifonul dupa un minut
  • Treceti o ata dentara printre cateva masele, apoi mirositi ata dupa un minut
  • Lingeti-va dosul mainii curate, lasati saliva sa se usuce, apoi mirositi dupa un minut

Diagnosticul pozitiv de halena se poate pune prin

  • Masurarea cantitatii de hidrogen sulfurat din respiratie cu un aparat numit halimetru
  • Cromatografia gazoasa (masurarea gazelor din aerul expirat pe gura)
  • BANA test – determinarea in saliva a enzimelor generate de bacteriile care fac fermentarea alimentelor restante in gura
  • Testul beta-galactozidazei – determinarea unor enzime din cavitatea bucala

Poti sa crezi ca ai halena dar de fapt sa nu ai?

Halitofobia este teama unei persoane ca propria gura miroase urat, de obicei fara legatura cu realitatea; persoanele respective cer opinia altora- medic sau nu- dar deseori o refuza, daca nu este similara propriei opinii gresite, deci daca nu confirma existenta halenei (Dr Ditoiu). Din cauza acestei pareri gresite, unele persoane ajung la un comportament bizar:

  • sa-si reduca contactele cu alti oameni
  • sa vorbeasca cu mana la gura sau de la o departare ciudat de mare de interlocutor
  • sa aiba o igiena excesiva a cavitatii bucale
  • sa mestece tot timpul guma frumos mirositoare.

Pentru diagnosticul cauzal al halenei este deseori nevoie de:

  1. Examinare de medicina interna / de familie
  2. Examen stomatologic
  3. Examen ORL
  4. Endoscopie digestiva superioara
  5. Alte explorari, daca se ia in calcul existenta unori boli ce pot da halena respectiva

Cum se trateaza halena?

Tratamentul halenei se poate face astfel (Dr Ditoiu):

  1. Tratarea cauzei – cand se depisteaza –
  2. Igiena bucala , dentara si nazala corecta; periajul dintilor de doua ori/zi folosirea atei dentare, gargara cu apa dupa masa, sau utilizarea de solutii preparate in casa (fiertura de patrunjel cu cuisoare, cu care se spala gura)
  3. Consumarea unei cantitati suficiente de apa plata, pentru a avea mucoasa bucala umeda
  4. Evitarea fumatului, sau spalarea cavitatii bucale dupa fumat
  5. Evitarea consumului de alimente urat mirositoare
  6. Utilizarea unor solutii de gura pentru curatire si odorizare
  7. Utilizarea de diferite gume/ bomboane de mestecat fara zahar cu miros placut si puternic

Ce regim alimentar este bun pentru halena?

Regimul alimentar este important in prevenirea mirosului neplacut al gurii.

Cu ocazia introducerii alimentelor in gura secretia de saliva creste spaland dintii si cavitatea bucala. Cu cat masticatia aliemntelor este mai indelungata cu atat creste cantitatea de saliva iar digestia bucala a alimentelor este mai buna.  De aceea o masticatie insuficienta, „caineasaca” cu inghitirea alimentelor intregi, nu produce suficienta saliva si nu curata cavitatea bucala.

Mesele rare cu pauze lungi intre ele favorizeaza fermentarea resturilor alimentare cu aparitia mirosului neplacut. Dupa cum se poate deduce din cele scrise anterior, exista alimente care favorizeaza aparitia halenei si altele care ajuta la rezolvarea problemei.

In general se recomanda evitarea alimente lor dulci, alimentelor procesate, alimentelor lipicioase, cele puternic mirositoare, alcool, fumat. In mod normal insa, medicul curant trebuie sa prescrie un regim alimentar personalizat pentru fiecare pacient in parte

Exista si alimente care curata bine cavitatea bucala si dantura, favorizand inlaturarea mirosului neplacut al gurii, in general legumele si fructele tari, painea mai tare, apa, unele condimente

Ce trebuie sa faci cand ai halena

In caz de halena, este bine sa va adresati unui medic cu experienta in specialitatea de gastroenterologie sau hepatologie in functie de medicii pe care ii aveti in zona dvs geografica, dar uneori va poate fi util si un consult de stomatologie sau ORL

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai halena?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fara legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala la un medic cu experienta din zona dvs, mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim  pentru halena?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Postez informatii medicale pe mai multe siteuri (hepatite.ro, hepatolog.ro, despreboli.ro. helpme.ro. clinicagastroenterologie.ro), pe youtube (Dr Ditoiu gastroenterolog-hepatolog) , sunt invitat la emisiuni de televiziune (Dr Ditoiu la „Vorbeste lumea„), in ziare (Dr Ditoiu articole in ziare), pe facebook (Dr Ditoiu facebook) si peste tot primesc intrebarea „ce recomandati in aceasta situatie?”

Daca aveti astfel de  probleme, eu va recomand pentru inceput sa evitati unele alimente au obiceiuri alimentare care observati ca va deranjeaza.

Daca totusi simptomele persista, se agreaveaza ar fi bine sa faceti si un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care sa vada cum stati din punctul  lui de vedere.

O stabilire corecta a situatiei functiei ficatului si tubului digestiv este utila pentru ca indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • evaluarea medicala este completa si corecta
  • diagnosticul bolii este precoce (cat mai aproape de debutul bolii)
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

Eu de exempolu la bolnavii pe care ii evaluez fac anamneza completa, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email. Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, si nu aveti unde sa o faceti puteti face o programare sunand la 0758751841. Perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Pana la consult medical (daca programarea este obtinuta uneori mai greu), puteti lua unele masuri pe care le gasiti pe siteurile mele sau cautand pe net ditoiu ..fiere, sau stomac, sau gastrita sau .. hepatita, etc

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate primul pe tara in 1982, cu media generala zece, acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva,

Am cca  40 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in spital, apoi medicina de familie la tara, apoi la Universitatea de Medicina si Farmacia „Carol Davila” si Spitalul Fundeni din Bucuresti si acum in sistemul privat de sanatate din 2019.

Am cca 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si tot 30 de ani in invatamantul medical superior la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala   oferind consultatii de gastroenterologie si hepatologie sau o a doua opinie medicala avand  un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Alti bolnavi vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi bolanvi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare.

Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii.

Solicitarea de programare se paote face si prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

1 comentariu

  1. […] acțiune de spălare a depozitelor alimentare si microbiene de pe si dintre dinti alimentare, prevenind aparitia respiratiei urat mirositoare (halena) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *