Virusul hepatitei B la gravida

Dr Ditoiu AV gastroenterolog spital Fundeni

Transmiterea virusului hepatitei B de la mama cu antigen HBs la copilul nou-nascut, fara a se lua nici o masura de precautie,  este foarte probabila, riscul fiind de 70-90% daca mama are si AgHBe, si cca 15% daca nu are acest antigen.

Dintre acesti copii infectati, 85-90% raman cu virusul si in continuare (numai 10-15% scapa de virus)

Descoperirea virusului B la mama inainte de nastere, si luarea de masuri corespunzatoare, are sanse 85-95% de a preveni infectarea copilului.

Prevenirea infectarii copilului 

Se face prin administrarea de imunoglobulina HB (0,5ml intramuscular) in primele 2-12 ore dupa nastere, urmata de vaccinare (prima doza). Prin combinarea acestor metode, sansa de a NU avea virus B este de 90-98%.

Daca se face doar vaccinarea, fara administrarea de imunoglobulina HB, sansa copilului de a NU face infectie cu virus B este de 70-85% (deci destul de buna).

De mentionat, ca se poate face vaccinarea impotriva hepatitei B si in timpul sarcinii sau alaptarii – desigur la femeile care NU au virusul B (dr Ditoiu).

Date suplimentare referitoare la virusurile hepatitei si sarcina gasiti aici

Virusul B la gravida, sarcina,nasterea, evolutia ulterioara a copilului

  1. Prezenta infectiei CRONICE cu virus B (hepatita cronica, purtatorul sanatos), nu influenteaza evolutia sarcinii
  2. Prezenta virusului B nu da malformatii la copil.
  3. Virusu; hepatitei B se poate transmite la copil – vezi mai sus
  4. Nasterea se poate face pe orice cale – normala sau cezariana – deoarece nu s-a demonstrat ca una din aceste forme de nastere ar proteja sau ar creste riscul de transmitere a virusului la copil
  5. Daca copilul a facut profilaxia la nastere -vezi materialul mai sus- alaptarea la san se poate face fara riscuri

Sarcina si virusul B FORUM

Am facut vaccinarea impotriva virusului B si tot am facut hepatita B de ce?

Probabil nu ati facut vaccinarea completa, sau nu a „prins” vaccinul

In urma cu 10 ani am facut hepatita B. Dupa tratament mi-am facut si vaccinul Engerix B, in doza rapida cate unul timp de trei luni,la recomandarea medicului. Anul trecut inainte de a ramane insarcinata mi-am repetat analizele si erau astfel: – anti HBS …. 0 mUI/ml Interpretare:subiect imunizat la un titru >10 mUI/ml – antigen HBS….. negativ – anti HBC ……..pozitiv – PCR ADN HVB – incarcatura virala….nedetectabil – sensibilitatea metodei 51 copii ADN HVB/ ml(1,71 log copii ADN HVB /ml). Anul acesta am nascut si as dori sa aflu daca in conditiile date cu analizele mai sus prezentate s-a transmis copilului virusul.

Neavand nici o analiza a copilului, nu se poate sti daca are sau nu virusul.

Sotul are hepatita B, daca dupa 6 luni virusul devine inactiv la sotul si eu nevaccinata pot ramane gravida fara urmari de transmitere a virusului??

Este posibil sa nu il luati, dar exista si riscul de a lua virusul.

Daca ai hepatita cu virus B fiind urmarit la boli infectioase si faci ciroza, ce trebuie sa faci?

In mod normal sub tratament si monitorizare gastroenterologica compententa, cca 80% dintre pacientii cu hepatita cronica B NU ajung la ciroza. Daca din pacat s-a ajuns in aceasta situatie, trebuie sa faceti .. ce trebuie facut de la inceput- sa mergeti la un medic specialist in bolile de ficat, gastroenterolog sau hepatolog, sa vedeti ce se mai poate face.

Ce trebuie facut cand aveti probleme cu virusul hepatitei B?

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Dacau-ti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specailist,este normal sa facem la fel si cu organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. DUpa peste 33 de ani de experienta va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca de obicei orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar deseori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.

Inapoi la prima pagina-cv Dr Ditoiu

Formular pentru solicitare programare la consult

Calendar is loading...
- Zile in care se pot solicita programari
- No Comments on this Post -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *