Boli de fiere, simptome, diagnostic

Bolile veziculei biliare – boli de fiere

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie si hepatologie Bucuresti cu 30 de ani de experienta la spitalul Fundeni

durere in dreapta
de ce doare in dreapta

Simptomele date de colecist sunt relativ frecvente mai ales la femei, mult mai frecvente decat cele ginecologice chiar.

Cele mai frecvente simptome ale bolilor colecistului sunt durerea in dreapta sub coaste, greata si gustul amar.

In majoritatea cazurilor ele nu sunt grave, nu pun viata in pericol, dar deranjeaza activitatea obisnuita a persoanei respective.

Menttionez ca o durere in zona colecistului poate sa nu fie data de o boala de fiere, dupa cum se vede si in tabelul alaturat

Voi posta cateva date despre cele mai frecvente probleme ale veziculei biliare.

1.Ce este fierea marita?

Exista situatia in care un pacient stie ca are “fiere marita”, fapt care pe unii ii sperie ingrozitor. In mod normal colecistul contine o cantitate de bila, care este evacuata periodic (de mai multe ori pe zi) in duoden; daca evacuarea nu s-a produs de mai mult timp din diferite motive, la ecografie colecistul este marit, pentru ca este plin cu bila (fiere). Situatia este in imensa majoritate a cazurilor trecatoare, la urmatoarele mese aparand evacuarea fieri, si la urmatoarea ecografie colecistul diind normal; evident situatia bulverseaza pacientul care face comparatie intre cele doua ecografii si… se mira de cat de diferite sunt.

In medicina nu exista acest diagnostic sau unul similar, dar la ecografia abdominala, se poate ca medicul sa-i spuna bolnavului (pentru a usura intelegerea acestuia) ca are “fierea marita”.

Fierea mare la ecografie:

Poate fi data de mai multe tulburari ale colecistului cum ar fi:

  • Colecist hipoton (fiere lenesa) – afectiune fara gravitate, dar deranjanta
  • Colecist litiazic (cu pietre) – fierea marita prin blocarea unui calcul, este insotita de dureri mari, greata, si este o urgenta, probabil chirurgicala
  • Colecist malformat (cudat sau septat)– malformatie din nastere, fara gravitate., dar care uneori poate impiedica buna evacuare a colecistului
  • Consum preponderent de alimente care nu stimuleaza evacuarea fierii (grasimii, ciocolata, ou, unt, smantana, frisca, carne)- lucru intalnit la cei care tin regim pentru colecist sau sunt vegetatieni
  • Spasmul muschiului ce inchide colecistul (Oddi)
  • Tumora a orificului de varsare a colecistului in duoden (papila) .

Mentionez ca fierea mare la ecografie poate fi data si de faptuil ca bolnavul nu a mancat cu mai mutle ore inainte – cum se si recomanda cand vrei sa faci ecografie – iar colecistul nu a avut de ce sa se evacueze

2.Ce este colecistul cu perete ingrosat?Imagini pentru gallbladder wall layers


Colecistul cu perete ingrosat este frecvent descris pe buletinele de ecografie. Pe poza de ecografie se vede o dunga albicioasa mai groasa in zona peretelui colecistului, cum se vede in poza alaturata

Sunt mai multe situatii in care colecistul poate avea peretele ingrosat:

  • Vezicula biliara “de portelan” -apare la cei cu colecistita cronica, la care se depus saruri
  • Colecist calcificatde calciu in peretele ei. Se poate asocia cu cancerul de colecist, de aceea unii recomanda operatia pentru vezicula de portelan
  • Colecistita acuta,  este o urgenta, cauza fiind de obicei litiaza (pietre) cu  infectie supraadaugata. Acestei modificari ecografice i se asociaza de obicie densificarea grasimii pericolecistice, cresterea circulatiei in peretele colecistului (la ecografia Doppler) si semnele obtinute la examinarea clinica.
  • Colecistita cronica, da acelasi aspect ecografic, ingrosarea peretelui apare datorita inflamatiei cronice date de obicei de existenta litiazei biliare; pacientul prezinta dureri repetate in dreapta sub coaste
  • Cancerul de colecist, este rar, ecografic se poate vedea o ingrosare neuniforma a peretelui colecistului, sau formatiuni nodulare in interiorul sau; de obicei nu exista simptome, uneori poate da metastaze
  • Ciroza hepatica si insuficienta cardiaca, sunt insotite de tulburarea circulatiei sangelui prin ficat (hipertensiune portala), acesta stagneaza in zona organelor digestive, inclusiv a colecistului, dand imaginea ecografica mentionata
  • Inagini asemanatoare dau uneori hepatita, pancreatita, adenomiomatoza colecistului sau colecistita xantogranulomatoasa

3. Ce este namolul (noroi) biliar?

Noroiul la colecist reprezinta un alt diagnostic ecografic, care poate speria bolnavul , care are frecvent cateva kilograme peste greutatea normala – apare mai frecvent la obezi..
Este o modificare vizibila ecografic, datorata unei evacuari incomplete pe termen lung a bilei din colecist ,iar stagnarea imndel;ungata a bilei in colecist poate educe la aparitia  de calculi biliari (pietre).
Noroiul biliar se poate trata medicamentos si cu respectarea unei anumite diete.

4.Ce semnificatie are colecistul cudat?

Colecistul cudat este indoit, formeaza o cuta, care poate da probleme, dar de obicei NU da probleme , simptome

Uneori, daca indoirea colecistuluji este mare, pot sa apara dureri dupa anujmite alimente

5.Colecistul septat este grav?

In aceste cazuri, cierea are in mic perete care ii imparte cavitatea in doua camarute mai mici; poate fi cudat corporeal (la nivelul corpului) sau infundibular (la nivelul gatului).

6.Polipi la fiere

Polipii la fiere  sunt formatiuni localizate in colecist , prezente la cca 5% din populatie, de obicei fara a da nici un fel de simptom.

De obicei au sub 1cm,  sunt alcatuiti din colesterol si sunt asociati cu pietrele la fiere. Rar por fi cancerosi (adenocarcinom).

Nu necesita nici un fel de tratament, dar la persoanele peste 50 de ani care au polipi mai mari de 1cm, care pot fi  suspecti de a fi neoplazici, se poate recomanda colecistectomia.
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Despre mine   

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *