Boli de fiere, simptome, diagnostic Litiaza biliara

Bolile colecistului (fierii) simptome diagnostic tratament regim alimentar

 Daca aveti probleme cu fierea, este important sa stiti ca:

  • Cele mai importante simptome sunt durerea subcostala dreapta, greata si gustul amar
  • Exista o relatie directa intre crizele de fiere si alimentatie
  • Scoaterea fierii poate fi urmata deseori de neplaceri mai mari

Ce este fierea?

Exista o confuzie intre colecist (care este un organ, o punga) si bila sau fiere (care este continutul lichid al colecistului). Sunt bolnavi care spun ca sufera de „bila” cand de fapt sufera de o boala de colecist.

Colecistul este un organ in forma de punga, situat sub ficat (liver), cu care comunica prin intermediul unui canal (bile duct).

Prin acest canal (canalul cistic), bila (numita popular fiere, ca si colecistul) secretata permanent de ficat ajunge in colecist unde este stocata, pentru a fi eliminata cu ocazia meselor, ajutand astfel la digestia si absorbtia unor alimente – in special grasimi

Anumite alimente poate stimula evacuarea colecistului , care poate fi dureroasa (colica biliara), mai ales daca s-au format pietre (litiaza colecistica).

Ca boli pot sa existe la fiere?

Cele mai frecvente boli ale colecistului sunt

  1. Dischinezia biliara
  2. Litiaza biliara
  3. Malformatiile colecistului
  4. Polipi in colecist
  5. Cancerul de colecist
  6. Paraziti 
  7. Infectie- colecistita
  8. Problemem aparite dupa operatia de colecist – colecistectomie

Datorita functiilor importante ale colecistului, scoaterea sa prin operatie, poate fi urmata de destul de multe neplaceri (cunoscute sub termenul medical desindrom postcolecistectomie). Aceste simptome sunt cu atat mai evidente cu cat colecistul operat era mai putin bolnav.

De aceea, recomadam operatia de scoatere a colecistului numai in situatii deosebite, in special atunci cand are pietre sau infectie, in cazurile acestea operatia fiind justificata, iar dupa colecistectomie trebuie respectat un anumit regim alimentar

Care sunt cele mai importante simptome ale bolilor de colecist?

Cele mai importante simptome cu care vin la consult pacientii cu boala de fiere sunt urmatoarele:

  • durerea subcostal drept dupa alimentele mentionate
  • greata
  • sensibilitate la anumite mancaruri sau mirosuri
  • varsaturi
  • uneori icter si febra

Cum se pune diagnosticul unei boli de colecist (fiere)?

Diagnosticul unei boli de fiere il putem pune pe baza urmatoarelor elemente:

  • consult medical, care uneori depisteaza fierea marita (rar)
  • ecografie abdominala – vezi subiectul pe site
  • uneori, mai rar, pot fi necesare si alte explorari
    • radiologice
    • endoscopice (colangiografie endoscopica retrograda)
    • CT
    • RMN (colangio-RMN)

De mentionat ca majoritatea afectiunilor de colecist apar la femei, cu un grad de obezitate si eventual colesterolul sanguin crescut.

Ce alimente pot fi daunatoare in bolile de colecist?

Printre aceste alimente stimulante ale contractiei colecistului si pe care noi le semnalam pacientilor nostri pentru a le evita, se numara si urmatoarele:

  • grasimile de orice fel
    • maioneze
    • salata de vinete sau altele cu ulei
    • fripturi grase
    • afumaturi
    • smantana
    • unt
  • prajeli
  • tochituri
  • ouale
  • ciocolata

Acestea trebuie evitate de bolnavii de colecist, pentru a preintampina aparitia unei colici biliare si a complicatiilor sale. Evident ca exista si medicamente care pot rezolva simptomele pe termen mai mulng sau mai scurt.

IMPORTANT:

Datele postate pe site sunt informatii medicale teoretice sau din experienta personala, care se pot aplica sau nu la un anumit caz. Fiecare caz medical este particular, de aceea nu se poate face o evaluare automata a sa pe baza unor informatii medicale culese de pacient.

Nu recomand nimic nimanui sa aplice aceste informatii la afectiunea sa, ci sa respecte indicatiile medicului curant din acel moment

FORUM in bolile de fiere

La ecografie rezultatul ficat marit, eu ma simt rau dureri puternice de ficat partea dreapta dar si in spate,am probleme si cu stomacul am gastrita,nu pot sa mananc mult ca ma umflu,,care este pentru terapia biliara si hepatica,

Aveti pe site cauzele teoretice ale ficatului marit, durerilor in dreapta abdomenului, durerile i nspate, gastritei si balonarii. Tratamentul unui pacient il poate prescrie doar medicul care sta da vorba cu el, il consulta ii evalueaza anaelizele, iar dupa rescrierea tratamentului urmreste evolutia pacientului. Cred ca cel mai corect  este sa nu neglijati situatia si sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatiei dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

Buna ziua domnu doctor cum pot lua legatura cu dumneavoatra as vrea sa vin la un control ..am 21 de ani si am 42 de kg mi am facut o ecografie si mi sa spus ca am ceva la fiere care nu imi asimileaza mancare si decate ori mananc ies afara ,.

Va puteti programa pe site.

Buna ziua am si eu probleme cu ficatul……am greata si rareori imi vin pe gura …..dimineata cand ma spal pe dinti …..niste chestii mici alb galbui….si au un miros foarte urat…..din ce mam documentat eu sunt asa zisele….pietre. am ficatul ingrasat e vizibil …plus ca si burta mia crescut….miam facut un control la medic…..eu sunt in italia….si mia zis ca am….colecist sau ceva de genul…..mia dat un tratament cu sirop de…URSULTEC…..si sa fac vaccin de 10 zile cu…..TAD 600 GM….niste sticlute cu praf….amestecate cu un alt continut ,,,apa,,,din acelasi set de TAD. am doar 26 de ani……si nu imi vine sa cred ca deja ficatul imi este distrus. dvs…..ce parere aveti sunt grav…..sau prin tratament ficatul se micsoreaza dispare colecistul si ….revine totul la normal. ? imi este frica de hepatita…..sau ciroza..

Cititi pe site, aveti  date teoretice despre probleme cu ficatul, greata, halena, pietre la fiere, ficat gras, balonare, hepatita si ciroza.Cred ca cel mai corect  este sa nu neglijati situatia si sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatiei dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

Buna seara!Am 27 de ani si de vreo 6 ani am durere in partea dreapta si gust amar in gura si un ulcer duodenal pe sistem nervos pe care nu l-am tratat.Mentionez ca iau pastile antidepresive tot de atatia ani dar in ultima perioada durerea este mai persistenta si gustul foarte amar   as dori sa stiu ce as avea,va multumesc si va doresc numai bn.

Pentru a afla cauza unor simptome is a avea un diagnostic corect este nevoie sa mergeti la un medic gastroenterolog care dupa ce va va counsulta, va recomanda explorarile necesare diagnosticului. Date teoretice despre simptomele dvs aveti pe site

Am probleme cu fierea si sunt balonata tot timpul, cum sa evit balonarea?

Ca reguli generale de evitare a balonarii care nu este generata de o boala mentionez:

  • Mesele sa fie mai reduse cantitativ
  • Evitati inghitirea de aer in timpul mesei, prin boluri alimentare mai mici
  • Mancati (mestecati) incet, puneti furculita jos dupa fiecare cantitate de mancare luata
  • Evitati mestecatul gumei
  • Evitati stresul, conflictele, anxietatea
  • Rezolvati-va problemele dentare
  • Evitati fumatul
  • Faceti miscare zilnic
  • Evitati alimentele care ati dedus ca va baloneaza
  • Daca acestea nu functioneaza, ar trebuie sa mergeti la un medic competent in problema respectiva pentru a vedea daca nu ucmva cauza simptomelor nu necesita si o evaluare mai aprofundata

Ce trebuie sa faci in caz de probleme biliare, cat de repede trebuie sa mergi la medic?

Primesc destul de des aceasta intrebare pe net, formulata exact asa, si nu pot raspunde la ea, deoarece cel care intreaba se asteapta sa scriu o reteta si un regim care sa ii rezolve problema. Acest lucru nu este posibil, asa cum nu este posibil sa raspunzi pe net la intrebarea „care este cea mai buna piesa pentru repararea masinii mele defecte?”

Raspunsul este similar in ambele situatii: descoperi cauza defectului si o inlaturi sau o tratezi. Nu exista un tratament global, valabil pentru toti bolnavii cu aceeasi problema, fiecare bolnav are caracteristicile sale, pe care trebuie sa le iei in calcul daca vrei ca tratamentul sa fie eficient – iar bolnavul trebuie sa respecte aceste indicatii-. Un bolnav cu o problema  digestiva veche, care nu s-a modificat in timp, nu ar trebui sa mearga la control pentru aceasta problema daca apar unele simptome care arata ca se intampla ceva- simptome mai accentuate sau mai frecvente, de mai lunga durata, modificarea scaunului, balonare, greata, modificarea poftei de mancare, scadere in greutate etc.

Care este cel mai bun tratament  si regim alimentar pentru colecist?

Boala apare de obicei cu mult timp inainte de aparitia simptomelor. De multe ori, inainte de aparitia bolii exista o predispozitie la boala (genetica, obiceiuri de viata, alimentare,infectii, toxice sau altele care pot favoirza boala) si nu se poate spune cand a aparut boala.

De asemenea, nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

In principiu, majoritatea problemelor biliare nu reprezinta o urgenta medicala, aceleasi simptome pot fi date si de probleme simple si de probleme care se pot complica.

Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

Daca sunteti in una din situatiile mai sus menttionate, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferiti cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.regim colon

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *