Cabinet de gastroenterologie in Bucuresti, dr Ditoiu medic gastroenterolog la sp Fundeni

Cel mai bun gastroenterolog, cel mai bun medic hepatolog..


Dr Ditoiu AV, gastroenterolog hepatolog  Bucuresti

Orice persoana care are o problema medicala vrea sa ajunga la cel mai bun medic din specialitatea respectiva, si sa aiba cel mai bun diagnostic, sigur 100%. Un medic din antichitate spune ca „zeii au pus diagnosticul inaintea tratamentului”, cu alte cuvinte daca nu exista un diagnostic corect, nu exista un tratament corect.

In prezent tendinta este ca bolnavul care are anumite simptome, sa isi faca singur analizele pe care le considera necesare apoi sa isi aleaga un medic care sa le interpreteze, sa ii puna un diagnostic sa sa ii recomande un tratament

Exista diagnostic medical sigur?

Medicina, biologia, meteorologia, sociologia, agronomia, hidrologia, etc nu sunt stiinte exacte ele intrand in categoria stiintelor naturii. In cazul acestor stiinte exista foarte multe variabile si de aceea rezultatul final al unei cercetari nu poate fi decat probabil, probabilitatea fiind mai mare sau mai mica, dar niciodata 100%. Natura poate fi previzibila, dar cu o marja de eroare.

Simptomele bolilor nu sunt specifice, mai multe boli total diferite pot avea aceleasi simptome.

De exemplu o ameteala poate fi data de mai multe situatii

 • tensiune arteriala mai mare (care poate avea cateva zeci de cauze)
 • tensiune arteriala mai mica (care poate avcea cateva zeci de cauze)
 • artere cerebrale cu circulatie mai proasta (care poate avcea cateva zeci de cauze)
 • tumora cerebrala (care poate avea cateva zeci de variante)
 • o problema cu urechea(care poate avea cateva zeci de cauze)
 • o anemie (care poate avea cateva zeci de cauze),
 • o deshidratare – care are si ea mai multe cauze
 • o problema psihica sau psihiatrica.

Si atunci intrebarea este ce analize trebuie sa iti faci cand ai ameteli, si la ce medic trebuie sa te duci? In functie de simptomele asociate ametelii si de modificarile gasite la examinarea pacientului, medicul emite un diagnostic probabil.  Pentru confirmarea  diagnosticului se recomanda unele analize oarecum specifice. Dar si modificarile analizelor pot fi date de cauze diferite, ceeea ce inseamna alte probabilitati. In plus fata de analize se fac alte explorari – CT, RMN – ecografii, radiografii, etc, fiecare imagine putand avea mai multe explicatii, mai multe cauze. In final pentru un diagnostic ajungem sa sumam datele mai multor elemente, fiecare dintre ele probabil. Ori daca judecam o situatie pe baza mai multor elemente probabile, rezultatul final nu poate fi decat probabil.

Alt exemplu.

Daca o persoana are ficatul mare si afirma ferm ca nu consuma alcool, pentru un medic este dificil sa puna diagnosticul; daca persoana respectiva ar fi spus ca este consumatoare de alcool, cea mai probabila situatie de marire a ficatului ar fi fost steatohepatita alcoolica.

Ce analize faci cand ai icter?

Alt exemplu

O persoana are icter. Ce analize trebuie sa faca in inainte de a merge la consultatie la gastroenterolog?

Sunt posibile mai multe variante de diagnostic cauzal in functie de diferite alte simptome:

 • Daca scaunul are culoare normala, cea mai probabila cauza de icter este o anemie prin distrugerea globulelor rosii (din distrugerea lor rezultand bilirubina care da icter), iar ca analize ar fi necesare determinarea numarului de reticulocite, sideremia, bilirubina totala si directa si hemograma.
 • Daca  scaunul este deschis la culoare, albicios, cea mai probabila cauza de icter este obstruarea cailor biliare (bilirubina nu se mai elimina si trece in sange dand culoarea galbena= icter mecanic), iar ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN
 • Daca icterul a aparut brusc cu durere in dreapta, cea mai probabil cauza este o litiaza biliara , iar ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN sau ERCP
 • Daca icterul a aparut lent fara dureri deosebite dar cu scadere in greutate, este posibil sa fie o tumora de cai biliare sau cap de pancreas iar ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN sau ERCP si CA 19-9
 • Daca se palpeaza colecistul, probabil este icter mecanic iar ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN sau ERCP si CA 19-9
 • Daca se palpeaza splina, probabil icterul este prin anemie hemolitica sau ciroza hepatica iar ca analize ar trebui hemograma, reticulocitele, ecografia abdominala si endoscopia digestiva superioara
 • Daca bolnavul are palme rosii, probabil icterul este aparut in cazul unei ciroze hepatice iar ca analize ar trebui hemograma, colesterolul fibrinogenul protrombina albumina. ecografia abdominala si endoscopia digestiva superioara
 • Daca bolnavul are palme albicioase, este posibil ca icterul sa fi aparut in cadrul unei anemii hemolitice (prin distrugere de globule rosii), iar ca analize ar fi necesare determinarea numarului de reticulocite, sideremia, bilirubina totala si directa si hemograma.
 • Daca icterul este cu bilirubina usor crescuta si fara alte simptome sau analize modificate, este posibil sa fie o cauza genetica (sdr Gilbert)
 • Daca icterul a aparut dupa consumul unor medicamente sau alte substante posibil toxice, este posibil sa fie o hepatita toxica , iar ca analize ar fi necesare determinarea AST ALT GGT, bilirubina totala si directa si eventual; dozarea toxicelor respective in sange sau urina.
 • Daca la o persoana cu icter exista si vanatai pe piele, cauza probabila a icterului poate fi o ciroza hepatica
 • Daca persoana are icter si transaminaze mari (500-100) poate fi hepatita acuta virala sau toxica, deci ca analize ar trebui sa faca markeri pentru virusul hepatitie B sau c si pentru toxice

Vedeti cum simple afirmatii sau omiterea anumitor simptome, sau lipsa examinarii bolnavului complete si corecte poate duce la un diagnostic sau altul, complet diferite ca si gravitate si ca si tratament. Iar eu am simplificat lucrurile in exemplul de mai sus, pentru a nu lungi prea mult articolul.

Astfel, prin lipsa examinarii bolnavului sa a anamnezei corecte se ajunge uneori la diagnostice care sunt departe de realitate, chiar in cazul in care medicul respectiv este considerat cel mai bun. Prin lipsa examinarii bolnavului gradul de  eroare in  cazul  discutiilor pe internet este imens. De aceea, legea din Romania interzice explicit evaluarea medicala la distanta – cum este cea de pe net.

Am niste probleme de sanatate, balonare, greata, dureri de burta si nu stiu care ar fi pasii de urmat, mi-i puteti spune, in ce ordine sa o iau, sunteti un medic foarte bun si sper sa ma indrumati, caut de mult timp un doctor gastroenterolog bun?

In medicina pasii de urmat in cazul explorarii si diagnosticului unui bolnav sunt adaptati cazului medical respectiv.Exista bolnavi la care pui diagnosticul dupa primele cuvinte spuse de el, altii la care il pui dupa examinare, altii au nevoie de analize mai multe sau mai putine pentru diagnostic, si exista si bolnavi la care nu pui diagnosticul chiar daca folosesti toate mijloacele pe care le ai (cum este cazul hepatitei ascunse). Desi exista carti care ghideaza diagnosticul, acestea sunt teoretice, informatice, de fapt medicul stabileste pasii de urmat in cazul fiecarui bolnav, de aceea este important sa te adresezi medicului potrivit cazului tau medical

Exista cel mai bun medic gastroenterolog sau hepatolog?

Nici raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi dat.

Am vazut multi pacienti in cariera mea de peste 37 de ani, si am auzit multe pareri despre medici. Exista medici care sunt considerati de pacienti foarte buni, iar alti care au avut experiente neplacute cu aceeasi medici, si acest lucru se intampla si in cazul altor specialisti din diferite domenii. Si eu ma aflu in aceeasi situatie- sunt pacienti care ma apreciaza  (sper eu ca sunt mai multi) si altii  care au alta parere (sper sa fie foarte putin sau deloc)

Cand ar trebui sa mergi la un medic hepatolog?

Cele mai frecvente situatii pentru care bolnavii de ficat sau fiere vin la consultatie sunt urmatoarele:

In aceste situatii, o consultatie v- ar putea ajuta la precizarea unui diagnostic corect.

Ce trebuie sa faci cand ai probleme hepatice?

Boala apare de obicei cu mult timp inainte de aparitia simptomelor. De multe ori, inainte de aparitia bolii exista o predispozitie la boala (genetica, obiceiuri de viata, alimentare,infectii, toxice sau altele care pot favoirza boala) si nu se poate spune cand a aparut boala.

De asemenea, nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

In principiu, majoritatea problemelor abdominale nu reprezinta o urgenta medicala, aceleasi simptome pot fi date si de probleme simple si de probleme care se pot complica.

Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

Daca sunteti in una din situatiile mai sus menttionate, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferiti cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.regim colon

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Programari 8-20
Harta clinicii