Ca in orice boala, si in cazul polipilor colonului diagnosticul precoce este important pentru a se putea face un tratament corect si a se preveni evolutia nefavorabila.
Cum se pune diagnosticul de polip in colon
Poti sa te gandesti ca un pacient poate sa aiba polipi colonici daca se afla intr-una din situatiile mentionate mai sus (sangerare prin scaun, anemie, diaree sau constipatie recente care nu mai dispar, sau rude cu polipi colonici).
In aceste situatii, pentru a depista daca simptomele sunt date de existenta unor polipi colonici se pot face urmatoarele explorari:
- Colonoscopie / rectoscopie / rectosigmoidoscopie cu biopsie
- Irigografie cu bariu si insuflatie de aer (cu dublu contrast)
- Colonoscopie virtuala (se face cu computer tomografie sau RMN)
- Explorarea cu ajutorul capsulei endoscopice (preferata de unii pacienti datorita fricii de durerea din timpul colonoscopiei) nu vede bine polipii din colon (vede cam 75% dintre ei), si in plus, nu permite biopsierea lor, de aceea, nu se indica in cazul colonului.
In plus, pentru diagnosticul anemiei se face hemograma, iar inaintea colonoscopiei, se pot depista hemoragiile mici in scaun printr-un test de depistare a hemoragiilor oculte. Se poate face si test ADN in scaun, pentru depistarea modificarilor celulare de tip canceros.
Polipii din colon se pot complica
Uneori polipii colonului se pot complica ,destul de frecvent aparitia unei complicatii sugerand ca se intampla .. ceva. la nivelul colonului
- Obstructia intestinului cu ocluzie intestinala (rara)
- Sangerare cu anemie
- Diaree cu tulburari de asimilatie a alimentelor
- Constipatie
- Transformare canceroasa
Tratamentul polipilor din colon
Ce mai folosita si recomandata metoda de tratament este polipectomia, adica extragerea polipilor in timpul colonoscopiei, dupa strangularea lor cu un lat (ansa de polipectomie) si taierea (sectionarea) cu un anumit tip de curent electric – se poate urmari in imaginea alaturata.
De obicei nu mai este nevoie de alt tratament dupa o polipectomie corecta, ci doar de repetare a colonoscopiei la 3-12 luni.
In cazul in care polipii sunt numerosi, adenomatosi sau prezinta displazie, dearece exista riscul de transformare canceroasa, se face tratament endoscopic sau chirurgical (scoaterea segmentului de colon care are polipi).
Polipi in colon FORUM
Se pot opera polipii de pe colon cu laserul?
Daca va referi la laserul plasma argon, polipii sesili se pot coagula cu acest tip de laser.
In general, prin “operatie cu laserul”, oamenii inteleg operatie endoscopica sau laparascopica, adica fara taietura. Nici una din cele doua variante nu au legatura cu LASER (Light Amplification by Stimulation Emission of Radiation), aceasta este varianta.. populara.
Am doi polipi pe colon, se pot opera cu laserul?
Nu stiu daca LA DVS se pot opera cu laserul nu i-am vazut nu va stiu cazul.. Poate este mai nimerit sa il intrebati pe medicul care i-a diagnosticat, si deci stie direct cazul dvs?
Exista risc de reaparitie a polipilor de colon rezecati?
Exista risc de reaparitie a polipilor de colon rezecati , dar acest risc este foarte mic, totusi, se recomanda control colonoscopie in urmatoarele 3-12 luni , apoi anual timp de 5 ani, daca nu apar complicatii.
Am avut doi polipi si au fost scosi, in situatia mea (am 32 de ani) pot sa reapara?
Fiecare caz evolueaza in felul lui, de aceea nu se poate sti cat de aproape sau departe este finalul sau vindecarea. Deseori, ca medic, nu poti sti acest lucru nici la pacientul tau, oricand pot surveni evenimente care amelioreaza sau agraveasa situatia. Fara sa stii pacientul (cum este cazul sfaturilor pe net).. este total periculos sa dai sfaturi medicale.
Am doi polipi trebuie sa ii scot?
Medicul dvs va poate sfatui in cunostinta de cauza.
Am pe cineva cu mai multi polipi, adenomatosi , medicul spune sa ii scoata, ca sa faca?
Indicatia de tratament cea mai bine informata in orice situatie si boala o da medicul curant. Daca aveti masina in service, intrebati alt mecanic ce trebuie sa ii faca masinii mecanicul din service?
Am exact simptomele descrise mai sus, am sigur polipi la colon?
Nu este sigur daca aveti polipi la colon, aceleasi simptome putand sa fie date si de alte boli.
La un control chirurgical a fost pus diagnosticul de polip rectal care sangereaza usor si trebuie operat urgent,intrebarea este: un al doilea control care ar trebui urmat pt.a se confirma spusele chirurgului care tin sa mentionez ca a efectuat digital controlul,care ar fii?si daca se confirma si trebuie operat, poate venii la dvs
Diagnosticul se confirma prin colonoscopie.
Tratamentul se poate face chirurgical (nu de mine, nu sunt chirurg) sau endoscopic (il pot face eu, daca se preteaza la un astfel de tratament).
Daca ai avut polipi pe colon, acum ai senzatia de evacuare incompleta a scaunului si vezi niste noduli in dreapta (pe ficat), poti sa ai cancer?
Poti sa ai orice, de la colon iritabil pana la cancer
Este normal sa ai dureri dupa polipectomie? Ce trebuie sa faci daca ai dureri?
Dupa polipectomie poti avea usoare dureri in orele urmatoarele, datorita insuflatiei cu aer, dar acestea trebuie sa dispara rapid. Daca durerile persista sau reapar dupa manevra, trebuie sa contactati medicul care a facut interventia.
Buna ziua,la sfarsitul lunii aprilie ac.am facut o endoscopie si o colonoscopie la sp.de urgenta Floreasca.La endoscopie totul a fost ok.La colonoscopie s-a evidentiat un polip de 3-4 mm la 40cm de rect si un suspect lipom in apropierea valvei ileocecale.Acum cred ca am varice esofagiene(le simt)am hepatita b. Este posibil ca dupa 5 luni sa apara varice esofagiene ?Cine poate sa-mi spuna ce sa fac cu polipul si lipomul din colon?
Raspunsurile punctuale referitoare la cazul dvs poate sa dea in cunostinta de cauza medicii care va urmaresc; in mod normal ar trebui sa aveti deja recomandarile respective – eu spun pacientilor urmariti de mine ce sa faca dupa externare – ce regim sa tina, ce tratament sa ia, ce simptome sa urmareasca, cand sa vina la control la mine sa unde sa mearga – daca este nevoie de consultul altui specialist. Varicele esofagiene nu se simt
Polipii colonici pot sa dispara si fara tratament?
Sansa ca polipii din colonsa dispara fara tratament este foarte mica, rar am vazut astfel de cazuri
Nu stiu daca este bine sa asteptati sa se intample acest lucru, pentru ca situatia se poate agrava
Ce trebuie sa faci cand ai polipi la colon?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb.
Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru polipii din colon?
In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.
Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant – bolnavi diferiti cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente.
Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie, dar care nu are nici o legatura cu articolul de mai sus, este un simplu exemplu.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.
Buna seara. Anul trecut am facu o colonoscopie si mi sa spus ca am 2 polipi de 2mm si 1 de 4 mm..sa revin peste 2 ani ca sunt foarte mici si nu sint periculosi. Luna aceasta am fost la alta clinica unde la fel mi sa spus si sa revin peste 3 ani. Tin sa mentionez ca nu mi sa facut biopsie. Pute ti sa imi spuneti ce trebuie sa fac? Va multumesc
Trebuie sa faceti exact ce va recomanda medicu ldvs, care stie perfect situatia dvs medicala, pe care eu nu o stiu
Buna ziua,vineri la polipectomie endoscopica, mi s-au extras un polip de 3 cm. Sambata am avut un scaun maro mai închis puțin, puțin moale,dar duminică și luni,deloc. Trebuie să mă îngrijoreze? Vineri seară am mâncat supa clara, sâmbătă supa toată ziua, duminică dimineață supa, la prânz supa cu tăieței și un pireu foarte moale de morcovi,pătrunjel,păstârnac și piept de pui blenduit pireu. Mulțumesc
Este dificil sa imi imaginez corect situatia dvs medicala si sa va fac si recomandari din imaginatie
Cel mai corect lucru este sa va sfatuiti cu medicul care a facut colonoscopia