Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog spitalul Fundeni Bucuresti
Cum arata un polip in colon?
Polipul pe care il gasim in colon poate fi mic sau mare ( de la cativa milimetri pana la cativa centimetri).
El seamana cu o mica ridicatura a mucoasei, sau uneori cu limba unui clopot – o mica maciuca legata de mucoasa printr-un gat (numit pedicul). Polipii cu pedicul (gat) sunt mai usor de scos prin endoscopie, deoarece se pot strangula si taia la nivelul gatului cu un fel de lat (ansa) prin care trece un anumit tip de curent electric care taie si coaguleaza tesutului, ca sa nu sangereze.
Cum evolueaza polipii de pe colon?
Sunt situatii in care polipii din colon stagneaza, dar si cand evolueaza catre cancer.
Datorita acestui risc, oricarui pacient caruia ii descoperim polipi pe colon pe care nu ii putem scoate, ii facem biopsie, si in cazul in care rezultatul este cancer ii recomandam operatie. Daca la biopsie constatam ca nu este cancer recomandam urmarire periodica prin colonoscopie.
Polipii din colon simptome
Polipii din colon pot sa nu dea nici un simptom , avem astfel de cazuri frecvent, sau pot sa dea unele simptome, cele mai frecvente fiind:
- Sangerare prin scaun
- Anemie prin pierdere de sange
- Diaree sau constipatie cu durata mai lunga (mai multe luni)
Zilele trecute am consultat o invatatoare de cca 35 de ani care avea de 6 luni scaune cu sange. Am internat-o si i-am scos din colon un polip de cca 4cm diametru, deci conform criteriilor de mai sus cu risc de a fi malign ( nu stiu inca rezultatul anatomo-patologic)
Cine poate sa faca polipi la colon?
Nu se stie care este cauza pentru care o persoana poate sa faca polipi colonici; se presupune ca consumul crescut de carne si alcool ar reprezenta un risc.
Teoretic, orice persoana poate sa aiba polipi in colon, dar se considera ca risc mai mare au urmatoarele persoane:
- Persoanele cu varsta > 50 ani; se presupune ca 30% din persoanele de varsta medie sau inaintata au polipi la colon.
- Prezenta in familie de persoane cu polipi la colon.
- Cei care au mai avut polipi la colon
- Rude cu cancer de colon
- Au avut cancer uterin sau de ovar inainte de varsta de 50 de ani
Risc mai mare de a face polipi colonici cancerosi au si persoanele care au anumite obiceiuri:
- Consuma multe grasimi animale
- Fumeaza
- Consuma alcool
- Sunt sedentare
- Au greutate mai mare decat normalul
Cum se pune diagnosticul de polipi in colon?
Poti sa te gandesti ca un pacient poate sa aiba polipi colonici daca se afla intr-una din situatiile mentionate mai sus (sangerare prin scaun, anemie, diaree sau constipatie recente care nu mai dispar, sau rude cu polipi colonici).
In aceste situatii, pentru a depista daca simptomele sunt date de existenta unor polipi colonici se pot face urmatoarele explorari:
- Colonoscopie / rectoscopie / rectosigmoidoscopie cu biopsie
- Irigografie cu bariu si insuflatie de aer (cu dublu contrast)
- Colonoscopie virtuala (se face cu computer tomografie sau RMN)
- Explorarea cu ajutorul capsulei endoscopice (preferata de unii pacienti datorita fricii de durerea din timpul colonoscopiei) nu vede bine polipii din colon (vede cam 75% dintre ei), si in plus, nu permite biopsierea lor, de aceea, nu se indica in cazul colonului.
In plus, pentru diagnosticul anemiei se face hemograma, iar inaintea colonoscopiei, se pot depista hemoragiile mici in scaun printr-un test de depistare a hemoragiilor oculte. Se poate face si test ADN in scaun, pentru depistarea modificarilor celulare de tip canceros.
Polipii colonici complicatii
Polipii colonici pot da urmatoarele complicatii:
- Obstructia intestinului cu ocluzie intestinala (rara)
- Sangerare cu anemie
- Diaree cu tulburari de asimilatie a alimentelor
- Constipatie
- Transformare canceroasa
Polipii colonului – tratament
Ce mai folosita si recomandata metoda de tratament a polipilor din colon este polipectomia, adica extragerea polipilor in timpul colonoscopiei, dupa strangularea lor cu un lat (ansa de polipectomie) si taierea (sectionarea) cu un anumit tip de curent electric – se poate urmari in imaginea alaturata. De obicei nu mai este nevoie de alt tratament dupa o polipectomie corecta, ci doar de repetare a colonoscopiei la 3-12 luni.
In cazul in care polipii sunt numerosi, adenomatosi sau prezinta displazie, dearece exista riscul de transformare canceroasa, ii scoatem endoscopic, iar daca acest lucru nu este posibil recomanda tratamentul chirurgical (scoaterea segmentului de colon care are polipi).
Polipii colonului supraveghere
Cine are un polip in colon poate avea mai multi, iar acest lucru l-am intalnit cam la jumatate dintre pacientii mei (au avut cel putin doi polipi).
Dupa scoaterea polipului (polipectomie), in urmatorii 5 ani reapar altii in 20-50% din cazuri, de aceea un pacient la care s-a facut sau nu polipectomie, trebuie urmarit colonoscopic.
La cei care au avut polipi necancerosi mai mari de 1cm, noi recomandam repetarea colonoscopie dupa 3 ani , si daca nu exista polipi, supravegherea se face o data la fiecare 5 ani prin colonoscopie.
La persoanele care au avut polipi necancerosi mai mici de 1cm, colonoscopia trebuie repetata dupa 5 ani
Prevenirea polipilor colonului
Indiferent daca ai sau nu factori de risc pentru aparitia polipilor colonici, pentru prevenirea aparitiei polipilor, noi recomandam urmatoarele masuri:
- Consumati multe legume, fructe si paine neagra sau intermediara
- Evitati grasimile animale si painea alba
- Renuntati la fumat
- Reduceti la minimum consumul de alcool
- Faceti efort fizic cel putin 30 minute zilnic
- Aduceti-va greutatea cat mai aproape de normal
- Pacientilor nostri care au factori de risc (mentionati mai sus), le facem controale colonoscopice regulate, pentru depistarea rapida a polipilor, iar atunci cand ii descoperim facem tratamentul lor radical, cat mai precoce
Ce trebuie da faci cand ai polipi in colon?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina
Dr Ditoiu- cv