Polipii din colon sunt cancerosi?

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie, lucrez la spitalul Fundeni, si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile polipilor colonici, situatie pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

Ce sunt polipii din colon?

Polipii sunt mici zone de crestere la nivelul mucoasei. Cel mai frecvent apar la nivelul colonului, stomacului, esofagului, sinusurilor, uterului, vezicii urinare sau intestinului subtire (dr Ditoiu).

Polipii de la nivelul colonului (intestinului gros) se pot dezvolta oriunde la nivelul colonului, de la inceputul sau (cec), pana la terminare (rect).

Toti polipii din colon sunt cancerosi?

Nu toti polipii din colon sunt cancerosi, majoritatea sunt necancerosi.

Diagnosticul tipului de polip (canceros sau necanceros) se face prin examen histologic pe fragmentul de polip obtinut prin biopsie sau polipectomie (dr Ditoiu).

Exista o clasificare a polipilor colonici histologica in urmatoarele categorii:

  • Polipi inflamatori – nu aunt cancerosi, dar pot sa se transformae in timp in polipi displazici si apoi cancerosi
  • Hamartoamele – nu sunt cancerosi, nu se transforma in cancer
  • Polipi hiperplastici (sunt 90% dintre polipi, sunt de obicei sub 5mm si nu sunt cancerosi si n use transforma in cancer)
  • Polipi adenomatosi
  • reprezinta 9% dintre polipii colonici
  • polipii colonici adenomatosi sunt de obicei de cca 1cm diametru, dar pot fi si mai mari
  • polipii colonici adenomatosi pot fi cancerosi in 10% din cazuri
  • cu cat sunt mai mari de 1cm, cu atat riscul de a fi cancerosi la biopsie este mai mare, sau riscul de a se transforma in cancer
  • se subclasifica in polipi tubulari, tubulovilosi si vilosi.
  • Sindroamele polipozice colonice – sunt boli ereditare (in care riscul de a avea polipi se transmite la urmasi) in care pacientul are multi polipi pe colon, si uneori si alti membrii din familie pot fi in aceeasi situatie neplacuta. In aceasta situatie riscul de a fi cancerosi este mare (dr Ditoiu).

Procentual, riscul de transformare canceroasa a polipilor colonici  in functie de tipul histologic al polipului este urmatorul

Polip adenomatos tubular – 5%
Polip adenomatos tubulo-vilos – 20%
Poilip adenomatos vilos -35%

Exista si un risc de transformare canceroasa in functie de marimea polipilor (cu cat polipul este mai mare cu atat riscul este mai mare):

Polip sub 1 cm – risc de a se transforma in cancer  sub 1%
Polip de 1cm- risc de a se transforma in cancer 10%
Polip de 2cm – risc de  a se transforma in cancer 15%

Teoretic, polipii cancerosi ar trebui scosi (prin diferite metode) iar  cei necancerosi trebuie urmariti prin colonoscopie, pentru a depista precoce transformarea lor canceroasa.

Ce tebuie sa faci cand ai polipi in colon?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Ce faci daca ai litiaza biliara?

Daca aveti litiaza biliara si  pentru ca este posibila  evolutia bolii cu aparitie de complicatii-  am avut astfel de cazuri -,  dar  desi acest lucru  nu se intampla la majoritatea pacientilor, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei,  amanarea repetata a lamuririi acestei sitatii medicale putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute. Pe de altta parte, mentionez inca o data ca in majoritatea cazurilor de litiaza biliara operatia nu este indicata.

Daca doriti o evaluare a situatiei dvs medicale, nu aveti unde sa o faceti si sunteti din apropiere de Bucuresti , va puteti programa la un consult la noi

PROGRAMARI  0758 751 841

Se poate apela clinica si direct de pe butonul de jos-stanga al telefonului dvs mobil

4 Replies to “Polipii din colon sunt cancerosi?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *