Ce trebuie sa mananci cand ai probleme cu colonul

 Regimul alimentar in bolile de colon nu este de obicei extrem de restrictiv, si trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant pentru fiecare pacient, si in functie de faza in care se afla boala.

Pe de alte parte, regimul alimentar nu este acelasi pentru un pacient indiferent de situatia sa,  sunt situatii cand, la acelasi pacient unele alimente pot fi permise, iar alteori contraindicate sau neindicate.

Ce poti sa mamanci daca ai o problema cu colonul si diaree

Trebuie sa mentionez ca in cazul diareei prelungite, trebuie obligatoriu descoperita cauza acestui simptom.

De ce poti avea diareea prelungita?crohn

In acest cazul ca  diareea dureaza perioade mai lungi de timp, in general peste 4 saptamani, diareea  poate fi data de diferite boli unele serioase, printre,  care:

  • Boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica)
  • Alte colite – inclusiv colita de iradiere-
  • Colon iritabil
  • Tumori de colon sau intestin subtire canceroasa sau necanceroase
  • Pancreatite acute sau cronice
  • Sindroame de malabsorbtie
  • Parazitoze digestive
  • Intoleranta la anumite alimente (lactoza, gluten, etc)
  • Diaree dupa antibiotice,cu dezechilibrarea florei intestinale
  • Diarreea dupa preparate cu magneziu, medicamente de tensiune, etc
  • Administrare de solutii de “curatire” a colonului sau.. organismului
  • Clisme frecvente sau laxative frecvente cu dezechilibrarea florei intestinale
  • Rezectii de stomac
  • Colecistectomia (scoaterea veziculei biliare)
  • Operatii pe colon cu scurtarea sau san anastomoze
  • Tuberculoza intestinala
  • Hipertiroidie
  • Diabet zaharat (prin afectarea nervilor intestinali)
  • Vagotomie
  • Alcoolismul cronic
  • SIDA

Dieta in bolile de colon cu  diaree severa episodica presupune cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in:

  • apa plata (apa minerala baloneaza si irita colonul)
  • ceaiuri de menta sau frunze de salcam neindulcite si reci sau caldute
  • supe de legume cu un galbenus de ou
  • supe de carne de pui sau vita ,eventual perisoare bcu mult orez si morcovi
  • ranza telemea cu cheag
  • paine prajita
  • biscuiti simpli
  • banane bine coapte, kaki (sharon)
  • mere coapte fara a se adauga zahar
  • placinta de mere fara zahar, placinta de branza telemea fara zahar
  • sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte BOLI CARE IMPUN REGIM FARA SARE (boli cardiace, hipertensiune, boli de rinichi, etc); in caz de diaree, in functie de rezultatele analizelor, se poate chiar indica un regim cu mai multa sare, care se pierde prin scaune.

In cazul bolilor de colon cu scaune moi permanente sau cu diaree prelungita regimul alimentar consta in

  • Supe si ciorbe de carne de pui, gaina, vita curcan sau perisoare din acelasi tip de carne sau ciorbe si supe de legume cu orez si morcovi (sunt antidiareice)
  • Branza telemea, iaurt de orice fel, branza de vaci dar slabe in cantitati mici care cresc progresiv
  • Paine intermediara sau neagra veche de o zi, paine prajita
  • Carne la gratar de pui,gaina, curcan peste slab- salau, pastrav,biban, sau vita sau carne fiarta – rasol
  • Tocanite de legume cu carne sau fara carne dar fara a fi prajita ceapa
  • Apa plata
  • Pilaf de orez cu carne de pui, ardei umplut (cu carne de pui sau vita)
  • Cartofi fierti sau copti, piure fara unt
  • Mere coapte, placinta de mere fara grasime
  • Fructe fierte – compot de mere neindulcit
  • Banane, kaki – singurele fructe crude
  • Ceai de menta, musetel, sunatoare, ceai verde,frunze de salcam

Se vor evita

  • Condimentele de orice fel (ardei iute,sare de lamaie, mustar, ceapa cruda, usturoi, piper,kechup), muraturi, lamaie, otet, etc.
  • Supele si ciorbele de carne grasa–porc, oaie, ciorba de burta
  • Prajelile,rantasurile, fasole uscata, varza, maioneze, salata de vinete
  • Carne grasa de peste crud, carne de oaie, porc, rata, gasca
  • Sunca, caltabosi, piftie, chiftelute marinate, sarmale,carnati condimentati, mititei
  • Dulciurileconcentrate (dulceata, gem, prajituri, marmelada, miere,rahat, ciocolata,inghetata, etc)
  • Lapte dulce, branza grasa cruditati
  • Cafea, alcool, bauturi cu cola, pizza, mancaruri fast-food, apa minerala gazoasa
  • Grasime animala (unt samantana, slanina, untura), afumaturi,, painea in exces, cartofii in exces
  • Alune migdale , seminte de floarea soarelui uleiul maioneza,salata de vinete sau orientala
  • Mancare cu ulei, conserve cu ulei, salate cu ulei – conserve de peste, pateu gras
  • Fumat / alcool
  • Mancaruri prea fierbinti sau reci
  • Tocaturile, prajelile,
  • Legume si fructe crude–nefierte in clusiv struguri, pere, prune, etc

Regimul alimentar in bolile de colon fara diaree

In bolile de colon fara diaree si cu o toleranta digestiva buna poate fi mult mai lax, in principiu format din:

  • Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovaz, de orez, gris, perisoare de pui sau vita, galusti
  • Tocanite  si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, sfecla, rosi, sub forma de salate sau fara sa se prajeasca ceapa, cu sau fara carne (pui, gaina, vita, curcan)
  • Cartofi natur, piure, copti in coaja cu branza sau unt
  • Carne fripta sau fiarta : de pasare, pui , gaina, curcan fara piele sau vita  peste slab alb – salau, biban-  rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
  • Grasimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de masline neprajit dar nu in exces
  • Oua fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte si  lactate: lapte dulce slab cu cafea, lapte batut, iaurt slab, kefir, branza dulce de vaca, cas, urda, telemea nu foarte sarata
  • Paste fainoase de orice fel
  • Paine: pâine veche de o zi, biscuiti simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri si prajituri – in cantitate moderata si nu foarte dulci
  • Fructe crude (daca bolnavul are balonare, cruditatile trebuie evitate), fructe coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi,  pepene verde, struguri, smochine; pot da balonare, unii cirotici nu tolereaza fructele si legumele crude-
  • Bauturi: apa plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie,
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.
  • Sare redusa daca exista si alte boli care au contraindicata sarea, altfel, se poate manca sarat normal

Alimente interzise in bolile de colon

Urmatoarele alimente sunt mai greu tolerate de unii pacienti, deci contraindicate sau administrate cu prudenta

  • bauturile gazoase chiar si apa gazoasa
  • condimentele, ceapa, usturoiul, ridichile
  • prajelile
  • dulciurile concentrate – dulceata, gem, marmelada, rahat, miere, halva,
  • ciocolata, etc
  • rantasurile
  • afumaturile
  • conservele
  • tocaturile grase (ciorbele de perisoare de pasare in general sunt tolerate)
  • fructele si legumele crude si uneori si cele fierte daca irita
  • legumele uscate – fasole, mazare, linte
  • fructe uscate- nuci alune, fistic, semintele uleioase, prunele, perele
  • painea proaspata din faina integrala
  • mancarurile tip fast food
  • bauturile alcoolice
  • salatele cu otet, de rosii
  • maionezele
  • vinetele
  • icrele
  • ciocolata, cacao
  • tutunul
  • untura

Largirea regimului alimentar poate fi facuta, nu sunt reguli stricte, fiecare pacient putand sa testeze ce ii convine si ce nu. Mentionez ca recomdnarile sunt generale, si unii bolnavi pot sa nu tolereze alimentele indicate de mine ca fiind .. tolerabile, si pot tolera bine alimente care in general sunt contraindicate, fiecare bolnav are specificul sau.

Ce trebuie sa faci cand ai o problema de colon

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *