Bolile colonului Diareea

Despre intoleranta la lactoza

Cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara la om  este intoleranta la lactoza, desi laptele este primul aliment pe care il consumam- sau poate tocmai de aceea.

Ce este lactoza?

Lactoza este un un glucid care se gaseste  in laptele tuturor mamiferelor.

Este un dizaharid compus din o moleculă de galactoză și o moleculă de glucoză, care se descompune in timpul digestiei in moleculele componente care se absorb

Laptele sau produsele lactate conțin în procent între 1,5–8 % lactoză.

Cea mai  mare cantitate de lactoza se gaseste in laptele de magar (7,6%) si cel mai putin la capra (4,3%) in timp ce la vaca continutul de lactoza este de 4,3% ,la oaie 4,6% iar la om de 7,1%

Numele de lactoză provine din latină: lac, lactis – lapte iar terminația oză se adaugă glucidelor.

Derivatele din lapte care conțin lactoză sunt urmatoarele

  • Zer
  • Brânză
  • Subproduse din lapte
  • Unt
  • Caș
  • Lapte uscat degresat
  • Lapte praf uscat

Exista si alte ingrediente care provin din lapte dar nu conțin lactoză:

  • Cazeină
  • lactalbumină
  • lactat
  • Acid lactic

Ce este intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza este de fapt incapacitatea unei persoane de a digera si absorbi lactoza

Aceasta incapacitate se manifesta clinic prin simptome gastrointestinale declansate de consumul de lapte si de derivati ai acestuia.

Pentru a putea fi absorbite, cele doua componente ale lactozei – glucoza si galactoza -sunt eliberate in intestinul subtire sub actiunea enzimatica a lactazei.

Persoanele care au acest deficit enzimatic nu descompun lactoza in cele doua componente  si astfel ele nu pot fi absorbite si deci folosite ca sursa de energie de organismul omului

Pe de alta parte, lactoza  nedigerata din acest motiv trece in jos in  intestinul gros unde va fi fermentata de flora bacteriana de aici, din fermentatie rezultand gaze care daou unele probleme

De ce apare intoleranta la lactoza?

Scaderea cantitatii de lactaza poate avea cauza genetica sau poate sa apara in timp pe parcursul vietii din diferite cauze

Astfel. se considera ca exista 3 tipuri de intoleranta la lactoza

  • Intoleranta congenitala la lactoza (din nastere), apare rar. In aceasta situatie omul nu are aceasta enzima deloc, si deci nu tolereaza deloc lactoza
  • Intoleranta primara la lactoza, este a doua forma de intoleranta, si care apare progresiv pe parcursul vietii, datorita scaderii progresive a productiei de enzima din celule intestinale. Aceasta scadere  a productiei de lactaza este tot genetica, se poate spune ca persoana respectiva are capacitatea de a produce o anumita cantitate de lactoza pe parcursul vietii, iar cand aceasta productie este insuficienta, aparand intoleranta
  • Intoleranta secundara la lactoza, este a treia forma de intoleranta care apare pe parcursul vietii datorita unor boli care distrug sau afecteaza celulele intestinului subtire care produc lactaza

Ce simptome are persoana care are deficit de lactaza?

Simptomele persoanei cu deficit de lactaza sunt diferite si au cauze diferit

Unele simptome sunt datorate lipsei digestiei lactozei.

Lactoza nedigerata in intestinul subtire, trece mai jos in intestinul gros unde fermenteaza , producandu-se gaze, apa si acizi grasi.

Acestea face ca la un interval de 30 de minute până la 2 ore după consumul de lapte sau produse lactate sa apara plenitudine,  meteorism, dureri abdominale in crize, diaree, oboseala. Bolnavii mai pot avea dureri musculare, cefalee, prurit (mancarimi ale pielii), rinita alergica, crize de astm, tulburari ale ritmului cardiac.

Simptomele intoleranței la lactoză nu sunt la fel la toate persoanele intolerante

Severitatea simptomelor variază, în funcție de cantitatea de lactoză pe care o poate tolera o persoană. Unii oameni pot fi sensibili la cantități extrem de mici de alimente care conțin lactoză, în timp ce alții pot mânca cantități mai mari înainte de a observa simptomele

Intensitatea simptomelor poate varia in functie de

  • cantitatea de lactoza consumata
  • gradul de afectare al activitatii lactazei
  • flora intestinala modificata sau nu
  • Severitatea simptomelor depinde de  toleranta individuala, de cat de repede sau incet se digera alimente dar si de tipul de alimentatie a pacientului – proteinele si grasimile incetinesc tranzitul intestinal, astfel ca lactoza poate fi metabolizata avand mai mult timp de digestie. Lactoza este mai bine tolerata de catre pacientii cu deficit de lactaza care au regim alimentar variat (pasajul lent al alimentelor prin tractul digestiv favorizeaza scindarea lactozei). Accelerarea tranzitului intestinal diminueaza hidroliza lactozei prin scurtarea timpului de contact al acesteia cu lactaza care mai exista in intestinul subtire. Varsta sau asocierea altor intolerante – 75% din pacientii cu intoleranta la lactoza au concomitent si intoleranta la fructoza- poate face ca simptomele sa fie mai accentuate.

Alte simptome apar datorita lipsei lactatelor din alimentatie

Laptele si lactatele contin numeroase alte substante  nu numai lactoza

  • Grasimi – acizi grasi, colesterol
  • Proteine – cazeina, albumina, globuline, aminoacizi esențiali (triptofan, fenilalanina, leucina, izoleucina, metionina, lizina, valina, treonina, cistidina)
  • Calciu
  • Magneziu
  • mangan
  • Cupru
  • Fosfor
  • Fier
  • Sodiu
  • Potasiu
  • Vitamine – vitamina А (retinolul), D (calciferol), Е (tocoferol), vitaminele grupei В (tiamina, riboflavina, acid pantotenic, piridoxina, ciancobalamina, acid folic), РР (acid nicotinic), С (acid ascorbic), vitamina Н (biotina)

Este evident ca o persoana care se baza pe lapte si lactate pentru aportul substantelor mai sus amintite, nu mai are acest aport daca nu mai consuma lapte, si astfel trebuie sa ia aceste substante din alte surse (prin nefolosirea laptelui de exemplu la persoanele cu deficit de lactoza, riscul de osteoporoza, si hipocalcemie este mai mare, vitamina D fiind scazuta in sange

Cum se pune diagnosticul de intoleranta la lactoza?

Diagnosticul de deficit de lactaza se poate suspiciona pe baze clinice, si se paote confirma prin mai multe metode

  1. Pe baza simptomelor care apar dupa consumul de lactate. Daca se pare ca aceste simptome sunt legate de consumul de lactoza, se interupe acest consum pe o perioada de cateva saptamani, si daca simptomele dispar, foarte probabil ele au fost date de lipsa lactazei.
  2. Termenul de absorbtie a lactozei este indicat cand apar simptome tipice dupa ingestia de lapte sau lactate. Se bea o cantitate de  50 g lactoza si se determina glicemia la inceput apoi la 60 si 120 minute dupa ingestia lichidului. In mod normal, glicemia ar trebui sa creasca, pentru ca lactoza se descompune in glucoza si galactoza. Daca glicemia nu este in crestere si pacientul dezvolta simptomele tipice descrise, se poate deduce ca organismul nu a reusit sa digere lactoza si ca exista asadar intoleranta la lactoza.Exista insa si rezultate fals negative sau fals pozitive.
  3. Testul de malabsortie a lactozei (sau testul hidrogenului in aerul expirat).Pacientul bea dupa o perioada de repaus digestiv o cantitate de lactoza dupa care se masoara cantitatea de hidrogen din aerul expirat la intervale de 30 minute timp de 3 ore. In mod normal, daca lactoza este digerata, in intestinul gord nu mai ajunge si  ar trebui sa fie detectata o cantitate relativ mica de hidrogen. Daca lactoza nu este asimilata, aceasta ajunge sa fermenteze la nivelul intestinului gros, iar cantitatea de hidrogen eliminata este mai mare. Poate avea rezultate fals pozitive sau fals negative.
  4. Testul genetic arata daca persoana respectiva are sau nu genele pentru sinteza lactazei si permite diferentierea intre intoleranta primara si cea secundara la lactoza. Daca pacientul are simptome dupa consumul de lactoza si testul genetic pozitiv, se recomanda dieta fara lactoza. Practic se recomanda testul genetic in caz de suspiciune de intoleranta la lapte -– simptome care apar dupa consum de produse care contin lactoza, dar si pentru diagnosticul diferential  intre intoleranta primara si secundara (celiachie, boala Crohn, colita ulceroasa, alte boli intestinale), cand exista  simptome care sugereaza sindromul de colon iritabil, sau cand se gaseste hipoglicemie de cauza neprecizata.

Tratamentul intolerantei la lactoza

Scopul tratamentului este de a controla simptomele sau a preveni aparitia lor  prin modificări ale dietei.

Intoleranta la lactoza se poate trata prin asocierea lactazei – galactaza, lactaid – la alimentele care contin lactoza sau prin modificarea alimentatiei cu eliminarea aportului de lactate sau scaderea cantitatii atat cat est suportata de fiecare pacient.

Daca simptomele sunt ameliorate prin reducerea consumului de alimente bogate in lactoza nu este obligatorie o dieta complet fara lactoza.

Majoritatea pacientilor cu intoleranta la lactoza pot consuma un pahar de lapte pe zi fara simptome majore, mai ales iaurt, de asemenea pot consuma cantitati de produse lactate fermentate (branza maturata) .

Persoanele cu intoleranță la lactoză pot găsi de obicei o doza de alimente care conțin lactoză care nu vor produce simptome. Aceasta se poate afla prin încercări cu cantitati diferite  și tipuri de produse care conțin lactoză. In timp, in functie de toleranta se poate creste treptat cantitatea de lapte si lactate consumate, pentru a găsi nivelul optim de toleranță și confort.

Practic, se pot testa porții mai mici din produsele lactate obișnuite, se pot inlocui cu produse fără lactoză dar se si poate consuma lapte și produse lactate în timpul meselor, deoarece lactoza poate fi mai bine tolerată atunci când este consumată cu alte alimente.

Observați daca aveti o toleranță mai bună la anumite produse lactate care conțin cantități mai mici de lactoză, cum ar fi brânza, iaurtul și brânza de vaci.

Sfaturi pentru a adăuga alimente cu lactoză înapoi după o dietă cu lactoză:

  • Adăugați treptat cantități mici de alimente și băuturi care conțin lactoză pentru a vă determina nivelul de toleranță. Este posibil să tolerați până la 1/2 cană de lapte sau echivalentul la fiecare masă.
  • Încercați brânzeturile tari cu conținut scăzut de lactoză, cum ar fi cheddarul.
  • Consumati lapte la masă impreuna cu alte alimente.
  • Încercați iaurt normal sau iaurt grecesc cu culturi active. Este posibil să puteți digera iaurtul mai bine decât laptele. Toleranța dvs. poate varia si în funcție de marca de lapte
  • Înlocuiți produsele lactate obișnuite cu produse lactate cu conținut redus de lactoză și lapte 100% fără lactoză. Aceste produse pot fi gasite în unele supermarketuri.

Cum pot menține o dietă echilibrată?

Laptele și produsele lactate sunt o sursă majoră de nutrienti

De exemplu, calcil este un nutrient esențial pentru creșterea și repararea oaselor și a dinților de-a lungul vieții. De asemenea, calciul este esențial pentru ca sângele să se coaguleze în mod normal, pentru ca mușchii și nervii să funcționeze corect, iar inima să bată normal.

Persoanele care au intoleranță la lactoză nu trebuie neapărat să consume lapte și produse lactate pentru a obține calciul de care au nevoie pentru a menține o nutriție adecvată.

Următoarele alimente conțin calciu:

Alimente Cantitate Calciu
Sardine 100g 325 mg
Spanac (fiert) 1 cană 240 mg
Broccoli (gătit) 1 cană 180 mg
Suc de portocale îmbogățit cu calciu 250ml. 350 mg
Lapte de soia sau de migdale fortificat cu calciu 250ml 300 mg
fasole uscată (fiartă) 1 și 1/2 cană 150 mg
Tofu 1/2 cană 250 mg

Cantitatea de calciu de care veți avea nevoie dintr-un supliment va depinde de cât de mult calciu consumați din sursele alimentare.Daca este exclus laptele din alimentatie poate fi necesara suplimentarea alimentației cu proteine, calciu și vitamina D, al căror aport scade prin eliminarea laptelui din dieta.

Calciul de exemplu, se află si în  somon,  cocos, orez, portocale, rubarbă.

Vitamina D se găsește în ouă și ficat de pui, iar corpul o produce în mod natural prin expunerea la soare.

Proteinele pot fi luate si din carne sau din legume precum tofu, linte, năut, arahide, migdale, quinoa, semințe de cânepă, ciuperci, cartofi, fasole.

De asemenea, pot fi luate suplimente enzimatice pentru a crea toleranță la nivelul florei intestinale

Principalale alimente care contin diferite cantitati de lactoza sunt

  • orice lapte de origine animala (chiar fiert) si produse lactate – branza proaspata, iaurt
  • supe la plic si sosuri
  • mezeluri preambalatefaina
  • prajituri, torturi, produse de patiserie
  • inghetata, ciocolata
  • ketchup, mustar, maioneza
  • margarina
  • zahărul și îndulcitorii naturali și artificiali
  • conservele care conțin zahăr, nucile acoperite cu zahăr sau sirop dulce
  • legumele dulci (morcov, porumb, roșii), produse dulci din comerț.

Dintre produsele lactate, iaurtul,casacavalul ,smantana si untul au un continut mai mic de lactoza si pot fi consumate de majoritatea celor cu deficit de lactoza, dar in cantitati initial mici.

ALTE CAUZE DE INTOLERANTA LA LAPTE

Intoleranta la lapte pot fi determinata si de altceva decat intoleranta la lactoza cum este alergia la unele componente din lapte si produse lactate, alte alergii alimentare la alte produse dar si de deficitul de diaminoxidaza  sau boli inflamatorii intestinale

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde pot fi gasit?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti localia noastra pentru navigatie, click

Se paote face programare si prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *