Cancer Cancerul de colon Regimuri alimentare Tumorile sistemului digestiv

Mancare de regim in cancerul de colon

Dr Ditoiu AV, medic specialist gastroenterolog spital Fundeni Bucuresti

Regimul alimentar in cancerul de colon nu este extrem de restrictiv, si trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant pentru fiecare pacient, si in functie de faza in care se afla; sunt situatii cand, la acelasi pacient unele alimente pot fi permise, iar alteori contraindicate sau neindicate.

Regimul in cancerul de coloncolonul

Dieta in cancerul de colon  in caz de  diaree severa episodica presupune cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in:

  • apa plata (apa minerala baloneaza si irita colonul)
  • ceaiuri de menta sau frunze de salcam neindulcite si reci sau caldute
  • supe de legume cu un galbenus de ou
  • supe cu orez si morcovi
  • sunca de pui slaba, tocata si fiarta in supe
  • branza telemea cu cheag
  • paine prajita
  • biscuiti simpli
  • banane bine coapte, kaki (sharon)
  • mere coapte fara a se adauga zahar
  • sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte BOLI CARE IMPUN REGIM FARA SARE (boli cardiace, hipertensiune, boli de rinichi, etc); in caz de diaree, in functie de rezultatele analizelor, se poate chiar indica un regim cu mai multa sare, care se pierde prin scaune.

Regimul alimentar in cazurile fara diaree si cu o toleranta digestiva buna poate fi mult mai lax, in principiu format din:

  • Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovaz, de orez, gris, perisoare, galusti
  • Sote-uri – tocanite  si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, sfecla, rosi, sub forma de salate sau fara sa se prajeaqsca ceapa
  • Cartofi natur, piure, copti in coaja cu branza sau unt
  • Carne fripta sau fiarta : de pasare, pui , vita fara piele peste slab alb – salau, biban-  rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
  • Mezeluri –  sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat
  • Grasimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de masline neprajit
  • Oua fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte a lactate: lapte dulce slab cu cafea, lapte batut, iaurt slab, kefir, branza dulce de vaca, cas, urda, telemea desarata
  • Paste fainoase de orice fel
  • Paine: pâine veche de o zi, biscuiti simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri si prajituri – in cantitate moderata si nu foarte dulci
  • Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi,  pepene verde, struguri, smochine; pot da balonare, unii cirotici nu tolereaza fructele si legumele crude-
  • Bauturi: apa plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie,
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.
  • Sare redusa daca exista si alte boli care au contraindicata sarea, altfel, se poate manca sarat normal

Alimente interzise in cancerul de colon

Urmatoarele alimente sunt mai greu tolerate de unii pacienti, deci contraindicate sau administrate cu prudenta

  • bauturile gazoase chiar si apa gazoasa
  • condimentele, ceapa, usturoiul, ridichile
  • prajelile
  • dulciurile concentrate -dulceata, gem, marmelada, rahat, miere, halva,
  • ciocolata, etc
  • crantasurile
  • afumaturile
  • conservele
  • tocaturile grase (ciorbele de perisoare de pasare in general sunt tolerate)
  • fructele si legumele crude si uneori si cele fierte
  • legumele uscate – fasole, mazare, linte
  • fructe uscate- nuci alune, fistic, semintele uleioase-, prunele, perele
  • painea proaspata din faina integrala
  • mancarurile tip fast food
  • bauturile alcoolice
  • salatele cu otet, de rosii
  • maionezele
  • vinetele
  • icrele
  • ciocolata, cacao
  • tutunul
  • untura

Largirea regimului alimentar poate fi facuta, nu sunt reguli stricte, fiecare pacient putand sa testeze ce ii convine si ce nu.

Ce trebuie sa faci cand ai cancer de colon

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

1 comentariu

  1. […] Sare redusa daca exista si alte boli care au contraindicata sarea, altfel, se poate manca sarat normal Alimente interzise in cancerul de colon Urmatoarele … – clinicagastroenterologie.ro […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *