Cancer Simptome in bolile digestive Tumorile sistemului digestiv

Ce simptome are bolnavul de cancer

Dr Ditoiu Alecse Valerian medic  gastroenterolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Ce este cancerul?

Denumirea de cancer este atribuita unui grup de boli a caror caracteristica este o crestere anormala, rapida si necontrolata a unui tesut sau grup de celule, uneori cu raspandirea unor celule departe de locul de origine (metastaze).

De ce apar simptomele in cancer?

Prin cresterea exagerata, tesutul canceros invadeaza vasele si nervii din jur, maresc dimensiunile organului invadat, consuma rezervele de energie ale organismului, secreta unele substante ducand la aparitia unor semne si simptome.

Aceste semne si simptome pot sugera existenta unui cancer. Aceste semne si simptome sunt nespecifice, adica poti avea semnele si simptomele respective fara sa ai obligatoriu cancer. Nu va faceti griji daca aveti unele simptome sau semne si sunt trecatoare, probabil nu aveti cancer; daca simptomele sunt persistente sau in agravare, este mai bine sa mergeti la medic, deosebirea dintre aceste doua situatii o face doar medicul.

Cele mai frecvente simptome in cancer

Voi enumera cele mai frecvente simptome intalnite in cancer, indiferent de localizare.

1. Scaderea inexplicabila in greutate in cancer

Este intalnita frecvent in cancer, si poate fi data de consumul substantelor nutritive de catre celulele canceroase, febra, sau tulburarile de alimentatie.

2. Febra la persoanele cu cancer

Febra este frecvent intalnita in cancer, datorita afectarii sistemului imun datorita cancerului sau citostaticelor, cu aparitia de infectii

3. Transpiratie inexplicabila

Poate fi data de prezenta febrei, dar si de „intoxicatia” cu produsii de secretie sau metabolism ai celulelor canceroase

4. Oboseala in cancer

Oboseala la pacientii cu cancer este frecventa deoarece rezervelede energie ale organismului sunt consumate de tumora in crestere; de mentionat ca oboseala din cancer nu se rezolva cu odihna.

5. Dificultatea indeplinirii muncii obisnuite la bolnavii cu cancer

Persoana cu cancer observa ca nu-si mai poate indeplini activitatea la serviciu sau acasa, din cauza oboselii, sa lipsei chefului de viata, a lipsei de initiativa si gandurilor pesimiste.

6. Stare depresiva in cancer

Persoana cu cancer observa o indispozitie, depresie, aparent fara relatie cu un necaz/problema recenta. Uneori depresia poate fi primul simptom de cancer.

7. Sangerarea in cancer

Cresterea rapida a tesutului canceros nu este posibila fara o crestere corespunzatoare a vaselor de sange. Datorita faptului ca aceste vase sunt fragile ele se pot rupe usor, aparand astfel sangerari, care pot sa se observe in cazul in care organul afectat de cancer are legatura cu exteriorul (plaman – hemoptizie, tub digestiv, – hematemeza sau melena,  cavitati nazale, – epistaxis, urechi  – otoragie sau aparat genital si urinar – menoragie sau hematurie)

8. Durerile din cancer

Desi toata lumea se asteapta ca un cancer sa fie dureros, destul de frecvent diagnostichez un cancer la un pacient care nu are nici o durere; lipsa durerii face deseori ca pacientul sa se prezinta tarziu la medic. De obicei durerea este data de invazia unui nev (ca in cancerul de pancreas), de distensia unui organ (ca in cancerul de stomac, colon sau ficat) sau de prezenta metastazelor in oase

9. Marirea de volum a unei regiuni anatomice

Marirea de dimensiuni a unei regiuni in cancer poate sa apara prin cresterea in dimensiuni a tumorii, prin obstruarea lumenului unui organ sau vas de sange, sau prin aparitia metastazelor in ganglionii de sub piele.

10. Modificari la nivelul pielii

In cancerele care nu sunt cutanate, pot sa apara unele modificari la nivelul pielii, ca:

  • Piele negricioasa (hiperpigmentare)
  • Piele galbena (icterica)
  • Piele rosie (eritematoasa)
  • Mancarime de piele (prurit)
  • Crestere exagerata a parului (hipertrichoza)
  • Paliditatea pielii prin aparitia anemiei

Ce trebuie sa faci cand ai simptome date de un posibil cancer?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina  dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

2 comentarii

  1. Boeja spune:

    Daca ai scazut in greutate, poate fia ceasta un simptom de cancer, chiar daca nu ai si altceva?

    1. admin spune:

      Scaderea in greutate poate fi un simptome de cancer, dar ea poate fi data de sute de alte cauze.
      Deci, daca aveti doar scadere in greutate, nu se poate spune ca aveti undeva un cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *