Ingrijirea pacientului cu ascita datorata cirozei hepatice este uneori dificila, pentru faptul ca ascita nu se trateaza totdeuna simplu, si la fel pentru toti pacientii
Cum se trateaza ascita?
Ascita la pacientul cu ciroza o putem trata prin mai multe metode (Dr Ditoiu):
- Regim alimentar fara sare; daca in ciroza “uscata” pacientul poate sa mance usor sarat, in ciroza “umeda” sarea este interzisa, inclusiv painea normal sarata
- Medicamente care cresc cantitatea de urina eliminata = diuretice (spironolactona si furosemid in principal)
- Albumina umana intravenos
- Plasma umana
- Solutie de manitol intravenos
- Paracenteza evacuatorie = scoaterea lichidului cu acul
- Alte metode de tratament pentru ascita, mai putin utilizate:
- extragerea ascitei, concentrarea sa si reperfuzarea solutie respective
- instalarea de shunturi intre cavitatea peritoneala si vena jugulara, care sa scoata ascita si o reintroduce in sistemul venos
- TIPS – montarea unor tubusoare intre venele din ficat, care reduc presiunea sangelui din vena porta
- Tratament antibiotic – in ascita suprainfectata
- Transplantul hepatic – in ascita refractara
Cand este indicat sa se scoata ascita cu acul (indicatiile paracentezei in ciroza hepatica)
Extragem lichid de ascita prin paracenteza de la un pacient cu ciroza in urmatoarele situatii:
- Ascita care nu poate fi eliminata prin medicamente (diuretice, albumina,
- etc).
- Ascita in cantitate mare, care ar putea fi eliminata cu medicamente, dar, datorita cantitatii mari de lichid cu stare generala rea a pacientului, nu se poate astepta pana la eliminarea lichidului prin urina, deoarece boala de ficat s-ar agrava.
- Ascita in cantitate mica sau medie, dar a carei cauza nu este sigura (ciroza sau boala de inima, cancer, infectie, sangerare, etc), iar lichidul extras este necesar pentru analize.
- Febra
- Dureri abdominale mari
- Aparitia de tulburari de constienta de cauza neprecizata
Care pot fi complicatiile extragerii ascitei (paracentezei)
Ca in oricare manevra medicala, si in cazul extragerii ascitei cu acul exista posibilitatea aparitiei unor complicatii, indiferent de cine face manevra , starea pacientului, masurile de precautie luate. In toata lumea, aceste complicatii apar cam la un pacienti din o suta (ma refer la pacientii la care se scoate lichid de ascita).
Cele mai frecvente complicatii ale scoaterii ascitei sunt:
- Sangerare in interiorul abdomenului, la piele sau in peretele abdominal.
- Perforatia unui organ abdominal, de obicei intestin
- Infectarea lichidului sau a locului de punctie
- Scurgere de lichid dupa extragerea acului
- Hematom de perete abdominal
- Hipotensiune (scaderea pe moment a tensiunii arteriale) – scurta
- Durere la locul de punctie (este de scurta durata)
- Sindrom hepatorenal (aparitia alterarii functiei rinichilor)
Cat de frecvente sunt complicatiile paracentezei?
Complicatiile sunt rare , sub 1% dintre cazurile punctionate.
Ele pot fi si mai reduse daca se iau in calcul toate situatiile cu risc.
Eu la cateva mii de extrageri de lichid facute de-a lungul carierei, nu am avut nici una dintre complicatiile enumerate, si multi alti medici sunt in aceeasi situatie (Dr Ditoiu).
Paracenteza are contraindicatii?
Se recomanda precautie sau abtinerea de la extragerea lichidului de ascita in urmatoarele situatii:
- Boli in care coagularea sangelui este afectata (trombocite<20.000/mmc, INR<2) – se poate produce sangerare in abdomen
- Sarcina in luna mare -poate fi intepat uterul
- Tumori mari abdominale – ce pot fi intepate cu ocazia paracentezei
- Retentie de urina cu vezica urinara mare -poate fi intepata vezica urinara
- Ocluzie intestinala -pot fi intepate intestinele
- Aderente abdominale de obicei postoperatorii -poate fi intepat un organ din burta, care nu mai este la locul lui
- Abdomen acut chirurgical – peritonita
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
Il am si eu pe tata si are ciroza cu lichid ce tr sa mănânce si cu se elimina?
tr sa manance ce ii indica dr curant. Se elimina conform indicatiilor terapeutice personalizate de dr curant
Doresc o consultație urgenta la Dr Ditoiu , adresa mea de mail : doru1963david@gmail.com , am ascita ce necesita paracetenza abdominala ( extragere lichid ) la circa 10 zile , vă mulțumesc .
Programarile se fac la 0758 751 841