Cancerul de pancreas Complicatiile bolilor digestive Pancreasul si bolile sale Supravietuirea in bolile digestive Tratamentul bolilor digestive

Cancerul de pancreas,evolutie, complicatii, tratament, supravietuire

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie si hepatologie Bucuresti cu 30 de ani de experienta la spitalul Fundeni

pancreasu

Unde  se afla pancreasul?

Pancreasul se afla situat deasupra buricului, sub stomac si ficat, fiind inconjurat de duoden – vezi foto

Evolutia si complicatiile cancerului de pancreas

Evolutia cancerului de pancreas

In functie de marimea tumorii, extensia la organele vecine sau ganglioni, cancerul de pancreas este stadializat in 4 stadii, ultimul fiind cel mai avnasat si cu cele mai mici sanse de supravietuire.evolutia-cancerului

Evolutia este in general foarte rapida, din experienta mea 25% dintre pacienti supravietuind la un an de la diagnostic, majoritatea murind in primele 5-6 luni de la diagnostic.La 5 ani de la diagnostic supravietuiesc sub 5% din cazuri

Complicatiile cancerului de pancreas

In mod obisnuit, apar urmatoarele complicatii:

  • Metastaze in ganglionii vecini sau cei mai indepartati
  • Metastaze pulmonare
  • Metastaze hepatice – vezi poza
  • Metastaze in cavitatea peritoneala cu ascita
  • Metastaze nodulare subcutanate
  • Invadarea tumorala a organelor vecine (duoden, stomac, colon) cu ocluzie intestinala
  • Durere prin invadarea plexurilor nervoase abdominale (este una dintre cele mai dureroase boli abdominale)
  • Icter prin invadarea cailor biliare sau metastaze hepatice
  • Denutritie prin probleme in alimentatie si pierderi de substante prin diaree necontrolabila

Cancerul de pancreas, stadii:

Clasificarea stadiala a cancerului de pancreas este importanta deoarece in functie de ea se paote spune ce tratament trebuie sa faca bolnavul respectiv si ce sanse de evolutie buna sunt.

Acceasta calsificare spune urmatoarele:

  • Cat de mare si extinsa este tumora (Tumora -T, T0-4, in T4 cancerul cuprinde si organele din jur, fiind neoperabil)
  • Daca exista metastaze in ganglioni si in care din ei (Node = ganglion, N0-fara metastaze in ganglioni, N1- cu metastaze in ganglioni)
  • Daca exista metastaze in restul corpului (Metastaze-M, M0 – fara metastaze, M1 cu metastaze in alte zone decat ganglionii)

In functie de aceste date, stadiile cancerului de pancreas pot fi:

FARA METASTAZE IN GANGLIONI SAU ALT ORGAN

  • Stadiul IA: T1, N0, M0
  • Stadiul IB: T2, N0, M0
  • Stadiul IIA: T3, N0, M0

CU METASTAZE IN GANGLIONI

  • Stadiul IIB: T1, T2, or T3; N1; M0
  • Stadiul III: T4, N1, M0

CU METASTAZE IN ALT ORGAN DECAT PANCREASUL

Stadiul IV: oricare T sau  N, M1

Tratamentul cancerului pancreatic

In principiu orice cancer de pancreas care se paote opera trebuie operat.

Tipul de operatie depinde de multi factori

  • localizarea tumorii
  • stadiul tumorii
  • prezenta sau absenta metastazelor
  • starea pacientului.

De regula se incearca scoaterea totala sau partiala a pancreasului, daca starea pacientului permite  si sunt absente metastazele.

FORUM

De ce se opereaza   un cancer de pancreas?

In orice cancer, pentru a distruge celulele canceroase, este nevoie de doze de medicamente proportionale cu marimea tumorii; de aceea tumorile mici au sanse mai mari de vindecare, iar scoaterea cu bisturiul a unei parti din tumora, face ca masa de celule tumorale ce trebuie distrusa de citostatice, sa fie mai mica.

Daca se opereaza un pacient cu cancer de pancreas, moare mai repede?

Doar nu credeti ca s-au facut cercetari indelungate pentru a depista care este cea mai sigura metoda de a omori un pacient cu cancer!!! Orice operatie in orice boala se face in scopul de a prelungi viata pacientului, nu de a-l omori cat mai repede!! Acest lucru este valabil si in cancerul de pancreas – operatia are scopul de imbunatati si prelungi viata pacientului, nu de a-l omori. Din pacate sunt frecvente situatiile in care un bolnav cu cancer de pancreas este inoperabil, iar acest pucru se vede doar intraoperator, astfel ca desi s-a tenstat operatia, aceasta nu se paote face.

Se pot folosi si citostaticele sau iradierea, dar eficienta lor este mica..

In cazul asocierii diabetului zaharat, este necesar si tratamentul acestuia, si in plus un supliment de enzime pancreatice, care sa ajute la digestie sa si sa reduca scaderea in greutate accelerata.

Cat se traieste cu cancer de pancreas?

Se traieste destul de putin cu cancer de pancreas.

Datorita faptului ca simptomele apar destul de tarziu in cancerul de pancreas, iar in momentul primei prezentari la medic jumatate dintre pacienti au metastaze la distanta, la un an de la diagnostic  supravietuiesc doar 25% dintre pacienti, iar dupa 5 ani de la diagnostic mai traiesc doar 5% dintre pacientii tratati.

Ce trebuie sa faci atunci cand ai probleme cu pancreasul?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Am dureri de burta, scad in greutate, mi s-a spuns ce poate fi vorba de ceva la pancreas, fac tratament de mult timp si totusi nu mi se pare ca este bine, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

trebuie ca diagnosticul sa fie corect

trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate

trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului

bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant

bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani

Care este cel mai bun tratament si regim pentru pancreas?

Teoretic nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala.

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

Despre mine

   Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 25-30 de zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate telefonul 0758751841 va sta la dispozitie pentru programari

 

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

2 comentarii

  1. Toroipan Viorel spune:

    Bună ziua în septembrie 2021 am fost diagnostic cu insulinom pancreatic,chit 2 cm sa făcut biopsia și a ieșit rezultatul benign.in ianuarie 2022 am fost operat dar la biopsie rezultatul histopatologic a fost carcinom <50.am făcut chimioterapie și mai am 3 ședințe, am pct și nu am nici un organ afectat eu până acum nu am nici un sintomp nu am scăzut în greutate.As dori o consultație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *