Endoscopia digestiva superioara (esofag, stomac, duoden) forum, discutii

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Endoscopia digestiva desi neplacuta este suportabila, durerea este minima, iar daca nu se face anestezie imediat dupa endoscopie este posibila alimentatia normala. Intrebarile provin de la pacientii mei sau din cautarile dvs pe site.

Materialul se va completa pe parcurs:

1. Se poate bea dupa endoscopia digestiva superioara?

Da, se poate bea apa chiar imediat dupa endoscopia digestiva superioara.

2. La cat timp dupa endoscopia digestiva superioara se poate manca?

Se poate manca imediat dupa endoscopia digestiva superioara

3. Endoscopia digestiva superioara doare?

Endoscopia digestiva superioara se poate insoti de o usoara jena la inghitire, daca explorarea a fost mai dificila dar nu creeaza probleme. De obicei bolnavul are greata, dar nu si durere.

4. Cat dureaza o endoscopie digestiva superioara?

Durata endoscopiei digestive superioare este in functie de manevra care se efectueaza odata cu endoscopia (polipectomie, biopsie, ligaturea de varice, etc); in general durata este sub 10 minute, dar poate dura si doua minute.

5. Daca ai dureri de stomac este nevoie sa faci endoscopia digestiva superioara?

Nu totdeauna trebuie sa faci endoscopia digestiva superioara daca ai DOAR dureri de stomac; medicul poate decide un tratament de proba, care daca este eficient, poate face ca endoscopia sa nu mai fie necesara.

6. Cu cat timp inainte de endoscopia digestiva superioara nu trebuie sa mananci?

In principiu cu 6 ore inainte de endoscopia digestiva superioara nu se mananca, iar masa trebuie sa fie mai usoara.

7. Am facut endoscopie digestiva superioara si mi-au gasit alimente in stomac, desi si nu mancasem, de ce?

Probabil aveti o tulburare a evacuarii continutului stomacului, sau ati mancat alimente greu digerabile la ultima masa, am avut astfel de cazuri

8. Ce inseamna sa faci endoscopie digestiva superioara?

Prin endoscopie digestiva superioara (esofago-gastro-duodenoscopie numita impropriu si gastroscopie) se exploreaza partea superioara a tubului digestiv – faringe, esofag, stomac si duoden- cu un sistem de iluminare si captare de imagini bazat pe fibre optice flexibile. Imaginea se poate vedea doar de catre medicul explorator (fibroscopie, este un sistem de explorare mai vechi, pe cale de disparitie), sau se poate afisa pe un ecran, fiind vizibila de mai multi medici; imaginea se poate inregistra pe un suport electronic (CD, stick de memorie) sau se poate imprima pe hartie.

9. Ce diferenta este intre endoscopia digestiva superioara si examenul radiologic cu bariu?

Unele modificari mai mici de mucoasa nu se vad la examenul cu bariu, examenul cu bariu nu poate preciza natura leziunilor, si nu permite prelevarea de biopsii. Deci, endoscopia digestiva este superioara examenului cu bariu.

10. Cum se numeste endoscopia stomacului?

Endoscopia stomacului se numeste gastroscopie, cea a esofagului esofagoscopie si cea a duodenului – duodenoscopie. Toate trei explorarile sa fac odata, numindu-se global endoscopie digestiva superioara.

11. Este bine sa faci endoscopie digestiva sau sa iei capsula endoscopica?

Endoscopia permite o explorare mai amanuntita si repetata a tractului digestiv superior, prelevarea de biopsii si este mai ieftina (cea cu capsula costa cca 1000 euro). Capsula este mai usor de suportat.

12. La cat timp poti repeta endoscopia digestiva superioara?

Endoscopia digestiva superioara sau colonoscopia se pot repeta oricand, chiar in aceeasi zi daca este nevoie.

13. Ce poti manca dupa endoscopia digestiva superioara?

Dupa endoscopia digestiva superioara poti manca obisnuit. Daca s-a facut si biopsie trebuie evitat alcoolul, condimentele , mancarurile prea fierbinti, prajelile.Doua ulcere

14.Buna ziua,tocmai am fost diagnosticata cu 2 ulcere,de emotie nu am mai fost in stare sa intreb ce inseamna mai exact ,puteti sa imi spuneti si mie va rog frumos ce inseamna !

Doua ulcere inseamna doua rani pe organul respectiv – vezi foto

15.Am 21 de ani si-am facut endoscopie digestiva superioara si mi-a fost pus diagnosticul de reflux biliar in cantitate destul de mare, asa exprimandu-se doamna doctor. Care ar putea fi cauzele acestui lucru si ce tratament ar fi cel mai indicat?

Reflux biliar = trecerea bile in stomac; poate cauza ulcer sau gastrita – vezi poza. Cauzele si tratamentul – in cazul dvs – le poate preciza doar medicul dvs.

16. Mi s-a gasit la endoscopia digestiva superioara o tumora de cca 5cm pe mica curbura. Ati vazut asa ceva, cum evolueaza?

Am avut astfel de cazuri, evolutia tumorii la o persoana tine de foarte multi factori, deci nu se poate preciza doar stiind ca exista o tumora. In principiu la o astfel de tumora eu fac biopsie (sau o scot endoscopie daca este posibil), iar in functie de examenul histopatologic, recomand interventie chirurgicala sau tratament cu medicamente.

17. Am facut endoscopie digestiva superioara la stomac, mi s-a spus ca am gastrita. Poate sa dea in ulcer?

Uneori gastrita poate evolua catre ulcer, am avut astfel de situatii.

18. Spuneti-mi, va rog, daca am sangerari rectale cu sange rosu destul de deschis la culoare, am facut colonoscopie, fiind normala, e cazut sa fac si endoscopie superioara? Am dureri de burta jos.

Daca aveti probleme digestive, inclusiv sangerari, trebuie sa faceti ca atunci cand aveti probleme cu masina: sa mergeti la un specialist (gastroenterolog respectiv mecanic) iar acesta dupa examinare sa va spuna ce trebuie sa faceti

19. Unde se poate face endoscopie digestiva in Bucuresti?

Sunt foarte mute cabinete de stat sau private unde se poate face endoscopie digestiva superioara; daca doriti la noi puteti face o programare – clinica este in Vatra Luminoasa, pe langa Arena Nationala.

20. Spuneti-mi, va rog, daca am sangerari rectale cu sange rosu destul de deschis la culoare, am facut colonoscopie, fiind normala, e cazut sa fac si endoscopie superioara? Am dureri de burta jos.

Pentru ca o sangerare din stomac sa se elimine prin anus ca sange rosu (nu negru ca pacura ca de obicei), este nevoie de o mare cantitate de sange, care de obicei se insoteste de simptome serioase (ameteli, dureri abdominale, greata, etc). Aveti pe site cauzele de scaun cu sange

21,Buna ziua, anul trecut am facut o gastroscopie cu biopsie, la cat timp se poate repeta biopsia?

Biopsia se poate repeta ori de cate ori trebuie, repetarea nu are efecte secundare suplimentare fata de a prima biopsie

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *