Gastroenterologie Medic gastroenterolog si hepatolog bun, forum Sfaturi in bolile digestive Stomacul si bolile sale

Ulcerul gastric si duodenal forum 2021

Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog spitalul Fundeni Bucuresti

Ulcerul gastric sau duodenal sunt boli suparatoare, a caror evolutie se poate ameliora sau se pot vindeca cu regim alimentar si tratament corespunzator. Diagnosticul lor nu necesita totdeauna endoscopie digestiva superioara

Pana acum 4 luni nu mi-a iesit la analiza Helicobacter pilory. Am luat tratament de eradicare a lui. Nu mi-a mai iesit la analiza bacteria. Totusi cu medicatie de pantoprazol si regim de atunci pana acum nu am scapat de ulcerul duodenal.

Nu totdeauna eradicarea Helicobacter vindeca si ulcerul. Fiecare caz in parte trebuie evoaluat de medicul curant care da indicatiile necesare etapei respective de evolutie a bolii..

Ce inseamna stomac congestiv antral cu eroziuni,ulcer antral 0.5cm fibrina,bulb congestiv

Stomac congestiv = cu mucoasa rosie; eroziuni = rosaturi pe mucoasa; ulcer= o gaura in mucoasa; bulb congestiv = o zona a duodenului rosiatica.

Daca ai Helicobacter este normal ca la 3 ore dupa mesele care sint mai grele sau mai mari cantitative o senzatie de gust rau un pic amar si sulfuros in gura?

Nu este normal si n ucred ca simptomele au legatura cu bacteria

Prietenea mea dupa o luna de perfuzii a incercat sa manance supe/pireuri si orice manca,varsa tot. Acum numai cand se gandeste ce urmeaza dupa ce mananca nici nu i mai vine sa incerce sa manance…Ce ar trebui sa faca pt a reveni la alimentatie,sa manance normal si sa nu mai vomite?

In principiu lipsa alimentatiei pe gura din diferite motive (inclusiv perfuziile administrate timp indelungat) poate duce la o intoleranta alimentara pe gura. Revenirea la o alimentatie normala se face progresiv sub control medical, dupa o evaluare endoscopica (pentru a exclude o alta cauza de intoleranta alimentara) initial cu alimente lichide sau semisolide administrate in cantitati mici, regimul fiind cam ca in ulcerul in criza (exista subiectul pe site).

Medicul de familie mi-a recomandat sa fac o analiza heliobacter p. din materia fecala ,dupa aceasta analiza medicul de familie mi-a spus ca am ulcer gastric si mi-a dat urmatorul tratament;nexium,ospamox,metoclopramid si fromilid pe care le-am si luat.Intrebarea mea este daca a fost de ajuns aceasta analiza pentru un astfel de diagnostic.ce ar trebui sa mai fac in continuare?

Examenul din materiile fecale depisteaza doar prezenta Helicobacter. Daca ai aceasta bacterie poti avea sau nu probleme digestive (de obicie nu ai si probleme digestive chiar daca ai Helicobacter). Diagnosticul de ulcer se pune pri nendoscopie digestiva sau examen radioogic cu bariu.

In urma endoscopiei pe fisa de observatie scrie:esofag fara leziuni,stomac congestiv antral cu eroziuni,ulcer antral 0.5cm cu fibrina,bulb congestiv D2 normal diagnostic.ulcer gastric HP pozitiv colon iritabil forma spastica.VA rog explicati-mi si mie deoarece medicul meu a spus ca e un simplu pui de ulcer.

Examenul endoscopic descrie un ulcer la stomac si gastrita.

Am probleme cu stomacul de 2,5 ani, o gastrita cronica totala si ulcer. Pana acum 4 luni nu mi-a iesit la analiza Helicobacter pilory. Am luat tratament de eradicare a lui. Nu mi-a mai iesit la analiza bacteria. Totusi cu medicatie de pantoprazol si regim de atunci pana acum nu am scapat de ulcerul duodenal.

Daca dupa tratament si regim corect de 12 saptamani nu se scapa de ulcer, ulcerul se numeste refractar la tratament, trebuie cautata o cauza de intretinere a ulcerului – sunt scrise mai sus-, iar in unele cazuri singura solutie este inteventia chirurgicala – este scris si asta mai sus pe pagina-.

Cat de relevanta este ecografia in depistarea bolilor de stomac si ce imi recomandati sa fac in continuare? Sa incerc alte investigatii?

Ecografia nu este relevant pentru diagnosticul bolilor tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, intestin subtire sau colon).

Pentru aceste boli relevanta este endoscopia digestiva sau examenul radiologic cu substanta de contrast (bariu sau similare)

Stenoza pilorica se opereaza sau se poate trata si altfel?

De obicei stenoza pilorica nu se rezolva altfel decat prin operatie

Ce trebuie sa faci cand ai ulcer gastric sau duodenal?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *