Hepatita B Hepatita C Hepatita cronica Virusurile hepatitei

Hepatita cronica forum 2021

Ce sunt anticorpi VHC

Anticorpii VHC sunt substante pe care le fabrica organismul impotriva virusului hepatitei C. Existenta lor NU presupune neaparat ca aveti si virusul sau ca aveti hepatita cronicaC (puteti sa le aveti sau nu). Pentru a sti daca aveti virusului, trebuie facuta viremia (RNA VHC), iar pentru a sti daca aveti hepatita cronica trebuiesc facute analize specifice, biopsie sau fibroscan sau fibrotest

Virusul hepatitei  A

Hepatita A este cea mai usoara forma de hepatita, Hepatita A se vindeca in 99% din cazuri

Virusul hepatitei A se transmite pe cale orala prin apa si alimente infectate, maini murdare, alimente crude consumate nespalate; virusul se elimina prin materiile fecale; de obicei boala se vindeca rapid si complet- nu duce la hepatita cronica.

Unde se gaseste virusul hepatitei  B, cum evolueaza infectia cu virusul hepatitei B?

Virusul hepatitei B este prezent in sange si tesuturi, se elimina prin saliva, lacrimi, secretii genitale, sperma, sange menstrual, care sunt si principalele elementele de transmitere a bolii; se poate transmite de la mama la copilul nou nascut in timpul sarcinii. VIrusul hepatitei B poate sa distruga ficatul, dar este posibila si alt fel de evolutie; din 100 de bolnavi adulti cu hepatita acuta B, 95 se vindeca , 5 fac hepatita cronica, si 2 mor prin complicatii ale hepatitei cronice (ciroza sau cancer de ficat); daca hepatita acuta B a fost facuta in copilarie, sub varsta de 5 ani, riscul de a deveni purtator este de cca 90%, iar cel de a face hepatita cronica  este de 25-80%. Daca hepatita acuta a fost facuta in perioada de adult, riscul de a face hepatita cronica este mult mai mic 3-10%

Unde se gaseste virusul hepatitei C, cum evolueaza infectia cu virusul heptitei C

Virusul hepatitei C este prezent in sange si tesuturi, care reprezinta principalele elemente de transmitere; transmiterea prin contact sexual, si de la mama la copil in timpul sarcinii sunt foarte rare; infectia cu virusul hepatitei c poate sa evolueze catre hepatita cronica mai frecvent decat hepatita B – 80% din cazuri, aceasta putand sa se complice cu ciroza sau cancer de ficat.

Hepatita D

Virusul hepatitei D nu poate trai decat asociat cu virusul hepatitei B (este un fel de parazit al acestuia), infectarea putand sa se produce deodata cu ambele (coinfectie), care se vindeca in 95% din cazuri, sau separat, dupa infectia cu virus b (suprainfectie), vindecarea in acest caz fiind doar in 20-30% din cazuri.

Hepatita G

Se transmite si are evolutie ca a virusului hepatitic C

Cum se ia virusul hepatitei B?

Cele mai importante cai prin care se poate lua sunt:

  • Sexul cu o persoana infectata (riscul de a lua virusul de la sot sau sotie, este mic, deci riscul este mic daca ai un singur partener sexual – se produce un fel de.. imunizare))
  • Sexul cu mai mult de un partener
  • Sexul intamplator neprotejat
  • Homosexualitatea
  • Convietuirea cu persoane care au virusul B
  • Profesie care permite contactul cu sange, secretii sau tesuturi umane (lucratori in mediul sanitar)
  • Folosirea de droguri injectabile
  • Piercingul
  • Tatuajele
  • Manichiura, pedichiura, barbieritul la frizer sau cu aparat folosit de altcineva care are virusul
  • Primirea de transfuzii de sange (risc foarte mic datorita testarii)
  • Instrumentar chirurgical si stomatologic

Riscul de transmitere prin saliva (sarut) este foarte mic, iar cel prin fecale, secretii nazale, sputa, urina sau voma este inexistent daca acestea nu contin si sange.

Prezenta virusului B se cerceteaza de obicei prin determinarea AgHBs.

Existenta imunitatii impotriva virusului B se cerceteaza prin determinarea existentei anticorpilor Ac antiHBs.

Daca virusul este prezent in organism, concentratia sa in sange (viremia) se cerceteaza prin determinarea DNA VHB, care in mod normal trebuie sa fie nedetectabil.

Daca virusul este detectabil, si concentratia sa este >2000ui/ml, se poate pune problema tratamentului antiviral.

Virusul hepatitei C

Prezenta acestui virus se cerceteaza prin analiza pentru anticorpii VHC, dar existenta lor NU inseamna ca aveti virusul sau hepatitacronica;

Daca AcVHC sunt prezenti, se face determinarea concentratiei virusului in sange (viremia), si daca este detectabila, inseamna ca aveti INFECTIE cu virus hepatitic C, dar nu sigur si hepatita;

Daca se face si biopsia, si este modificata, se poate spune ca aveti hepatita cronica cu virus C.

Concentratia virusului in sange (viremia) se cerceteaza prin determinarea RNA VHC, care in mod normal trebuie sa fie nedetectabil.

Cum se vede daca ai raspuns la tratamentul antiviral

Tratamentul hepatitei cronice virale B sau C trebuie urmarit pentru a vedea eficienta lui.

In practica medicala curenta sunt folositi mai multi termeni pentru evaluarea raspunsului la tratament:

– Raspuns virologic rapid (RVR = Rapid Virological Response)

Se poate spune despre un pacient ca are raspuns virologic rapid, daca viremia este nedetectabila dupa primele 4 saptamani de tratament. De obicei acest tip de raspuns se foloseste mai rar in practica medicala obisnuita, unde nu se determina viremia dupa primele 4 saptamani de tratament ci doar dupa 12 saptamani de la inceperea tratamentului.

– Raspunsul virologic precoce (EVR = early virological response)

Se poate spune despre un pacient tratat ca are raspuns virologic precoce, daca viremia scade semnificativ dupa 12 saptamani de tratament. Daca acest lucru se intampla, pacientul poate continua tratamentul , cu sansa de a obtine raspuns.

– Raspuns virologic la sfarsitul tratamentului antiviral (ETR = End of Treatment Response)

Se poate spune despre un pacient ca are acest tip de raspuns, daca la sfarsitul tratamentului antiviral viremia este nedetectabila.

– Raspunsul virusologic sustinut (SVR = Sustained Virological Response)

Se poate spune despre un pacient ca are raspuns virusologic sustinut, daca viremia este nedetectabila la 6 luni de la terminarea tratamentului.

– Recaderea (relapser)

Se poate spune despre un pacient ca are recadere, daca a avut raspuns virusologic precoce sau la sfarsitul tratamentului, dar nu a avut raspuns virusologic sustinut (adica viremie nedetectabila la 6 luni de la sfarsitul tratamentului )

– Non-Responder

Non-responder este numit pacientul cu hepatita cronica virala care nu a avut scaderea semnificativa a viremiei dupa 12 saptamani de tratament (nu a avut raspuns virologic precoce).



Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

2 comentarii

  1. Stan spune:

    ma scuzati dar am o intrebare
    Orice hepatita cronica ajunge la ciroza? Nu poti opri evolutia catre ciroza?
    MUltumesc

    1. admin spune:

      Majoritatea hepatitelor NU ajung la ciroza daca cunt urmarite si tratate corect de medicul gastroenterolog sau hepatolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *