Protectia impotriva virusului hepatitei B

Sunt situatii in care personalul medical poate veni in contact direct cu secretiile sau sangele unei persoane cu virusul hepatitei B ( s-au intepat cu acul cu care i-au facut injectia, sau cu bisturiul, sau cu sangele, etc). In aceeasi situatie poate fi si o persoana in afara spitalului (sunt pe site aici situatiile in care se poate transmite virusul hepatitei B).

Cat de rezistent este virusul hepatitei B?

            Virusul hepatitei B traieste 15 ani la -20 grade C, 4 saptamani la temperatura camerei pe sticla uscata, 4 ore la 60 grade C, ultraviolete, antiseptice, este inactivat de glutaraldehida, formalina si uree.

Desi virusul hepatitei B se gaseste in sange, lacrimi, saliva, secretii vaginale, secretiile din eczemele de pe piele si laptele matern, nu toate acestea reprezinta un mijloc de transmitere acceptat de specialisti.

Daca te intepi cu un ac folosit de o persoana cu virusul hepatitei B, ai risc sa iei virusul de 30% (comparativ cu 3% pentru virusul C si 0,3% pentru HIV SIDA)

In  situatii cu risc de transmitere a virusului hepatitei B recomandam urmatoarele:

 1. Spalarea abundenta cu apa si sapun a ranii respective
 2. Dezinfectarea pielii ranite cu alcool
 3. Spalarea mucoaselor expune cu apa din abundenta (ochi, mucoasa genitala)
 4. Determinarea AgHBs si Ac HBc la persoana suspectata a transmite boala (pentru a se vedea daca exista risc de a transmite virusul)
 5. Determinarea Ac HBs si HBc la persoana care a fost expusa la posibila infectare (pentru a se vedea daca este sa nu receptiva sau imuna la virusul hepatitei B)
 6. Daca s-a constat ca exista riscul de infectare, persoana expusa va face 5ml de imunoglobulina hepatitica B , urmata de prima doza de vaccin, cu revaccinare la o luna si 6 luni

Riscul de a lua virusul hepatitei daca te intepi cu acul e la o persoana infectata este mentionat in tabelul alaturat

Imunoglobuline impotriva virusului B al hepatitei

Preparate comerciale de imunoglobulina specifica pentru virusul hepatitei B:

 • Hepatitis B Immunoglobulin
 • ImmunoGam
 • Aunativ
 • HepaGam B
 • HyperHEP B S/D
 • Nabi-HB
 • HYPERHEP B S/D
 • Hepatitis B
 • Immunoglobulin-VF

In cazul in care o persoana are risc de infectie cu virusul hepatitei B se procedeaza ca in tablelul de mai jos.

Se constata ca daca persoana cu virus nu are si AgHBe, riscul de transmitere este neglijabil, deci nu este nevoie de administrare de imunoglobuline impotriva acestui virus.

FORUM transmiterea virusului hepatitei B

1. Se poate lua virusul B printr-o muscatura nesangeranda?

Teoretic se poate lua (risc foarte mic) pe cale limfatica.

In februarie 2010 am avut un contact sexual insa, neprotejat, iar inainte cu cateva minute de contactul sexual, din cauza epilarii parului pubian cu lama, am sangerat putin.Avand in vedere ca am sangerat putin si imediat am avut contactul sexual, ma pot infecta cu virusul hepatitei D? Restul analizelor, hiv, anticorpi hep C, ag Hbs le-am facut si sunt ok. Dar nu am facut analize pentru hepatita D si am citit ca se transmite la fel ca hepatita B, cu toate ca am mai citit ca trebuie sa ai virusul hepatitei B ca sa faci hepatita D. Va rog sa-mi spuneti exista vreun risc de a contacta hepatita B din cauza acelui incident? Ar trebui sa-mi fac griji sau e totul ok?

Daca va faceti analize pentru virusul D puteti lamuri lucrururile
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *