Ce este hepatita C ?

In ultimele zile circula pe net informatia ca hepatita C este boala tacuta catre te omoara repede, iar multe persoane se intreaba ce este hepatita C.

Ce este hepatita?

” Hepatita ” înseamna inflamatia ficatului, indiferent de cauza acesteia; prin urmare exista hepatita cu virus si hepatita fara nici un virus .

Din ce cauza apare hepatita?

Hepatita poate avea multe cauze

 • Hepatita alcolica

 • Hepatita toxica la medicamente sau alte substante chimice, ciuperci, etc
 • Hepatita autoimuna- prin imunitate mai mare dacat in mod normal
 • Hepatita virala – virusurile care afecteaza cel mai frecvent ficatul  sunt cele de hepatita A , hepatita B , hepatita C, dar si altele

Exista diferenta intre diferite tipuri de hepatita?

Hepatita A , hepatita B , hepatita C , D , etc,  sunt boli cauzate de  virusuri diferite, ele au simptome si analize asemanatoare, dar au diferite moduri de transmitere s imbolnavesc diferit ficatul. Imunitatea fiecarei hepatite este specifica doar acelei forme de hepatita, si o hepatita A nu trece in B si asa mai departe.

Hepatita A este doat o boala acuta, care se trateaza la boli infectioase si transmisibile, si nu devine niciodata cronica, bolnavul vindecandu-se cu sau fara tratament; exista rar si forme cu evolutie grava, uneori mortala.

Hepatita B , C  si D, sunt ititial hepatite acute, cu sau fara simptome (hepatita numita si ascunsa), si o parte dintre ele devin cronice, uneori evolutia fiind catre ciroza hepatica si cancer de ficat.

Ce este hepatita C ?

Hepatita C este o boala de ficat infectioasa transmisibila care de obicei devine cronica si uneori poate evolua catre ciroza si cancer de ficat.

Cum se transmite hepatita C?

Hepatita C se transmite prin sange, de obicei atunci când sangele unei persoane infectate cu virusul hepatitei C vine in contact direct printr-o rana cu organismul cuiva care nu este infectat cu acest virus.

Cele mai frecvente situatii in care se ia virusul hepatitei C sunt urmatoarele

 • prin manevre medicale (operatii, stomatologie, acupunctura)
 • prin tatuaje, piercing
 • schimbul de ace sau alte echipamente pentru a injecta droguri
 • inainte de 1992 transfuziile de sange , hepatita C erau principala cale de a lua virusul C, dar si transplantul de organe sau tesuturi
 • virusul hepatitei C se poate lua si prin  contact sexual.Mentionez ca riscul de a lua virusul de la partenerul sexual stabil – sot- este foarte mic, sub 10% acelasi fiind riscul unei mame cu virusul C de a-l transmite copilului in timpul sarcinii.

Virusul hepatitei C poate supravietui în afara corpului la temperatura camerei pe suprafete de mediu cel putin 16 ore, dar nu mai mult de 4 zile.

Care sunt simptomele de hepatita acuta cu virus C ?

Peste 70% din persoanele cu hepatita acuta C nu au nici un simptom .

Atinci cand hepatita are simptome, acestea pot fi usoare sau severe, ele apar la 6-24 de saptamani de la infectare:

 • febra
 • oboseala
 • Pierderea poftei de mâncare
 • greata
 • varsaturi
 • durere abdominala
 • urina închisa la culoare
 • scaun de culoarea deschisa ca lutul
 • durere in dreapta sub coaste in zona ficatului
 • Icter ( culoarea galbena a pielii sau ochilor )

Care sunt simptomele de hepatita cronica C ?

Cele mai multe persoane cu hepatita cronica C nu au nici un simptom chiar daca persoana a fost infectata de mai multi ani si ficatul poate fi grav bolnav. La persoanele fara simptome , virusul C poate fi despitat in sange intamplator in timpul unor teste de  rutina pentru a determina functia hepatica sau enzimele hepatice.

Cum evolueaza hepatita cronica C ?

Hepatita cronica cu virus  C este o boala destul de grava care poate duce la ciroza cu insuficienta hepatica, cancer hepatic sau chiar moarte . Mentionez ca doar 20% din cei cu virus C ajung sa faca ciroza hepatica, si doar 1% dintre persoanele infectate cu virusul C mor din cauza acestui virus

Din 100 de persoane infectate cu virusul hepatitei C rezulta:

 • 75-85 de persoane  vor dezvolta infectie cronica cu virusul hepatitei C
 • 60-70 de persoane vor dezvolta o boala cronica hepatica
 • 5-20 de persoane vor dezvolta ciroza dupa o perioada de 20-30 de ani
 • 1-5 persoane vor muri de ciroza sau cancer hepatic

Important este faptul ca, odata cu introducerea tratamentului nou, evolutia hepatite C s-a schimbat. Aproape toti bolnavii cu hepatita C tratati cu noile scheme de tratament se vindeca – vezi schema

Ce trebuie sa faci cand ai virusul hepatitei C?

Dupa cum ati vazut mai sus, evolutia infectiei cu virus C poate fi severa, uneori mortala.De aceea, daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.

Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Formular de programare on-line pentru consult gastroenterologic

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar
- Zile de consultatie

Dr Ditoiu AV, medic specialist gastroenterolog spital Fundeni Bucuresti

4 Replies to “Ce este hepatita C ?”

 1. Am fost internat pentru TBC, unde am urmat tratament. Când îmi luase sânge, valorile transaminazelor erau normale, dar după 2 săptămâni de tratament acestea crescuseră pana la 200. Am urmat tratament pentru ficat, timp în care l-au întrerupt pe cel de TBC. După ce l-au curățat, mi-au dat treptat pastile ( etambutol, sinerdol și izoniazida).. după o săptămână de tratament, mi-au luat analizele din nou, ieșind bune, introducând în tratament o pastila de pirazinamida. După o săptămână de tratament, au crescut valoarea transaminazelor pana la 330. Doar după o săptămână de luat pirazinamida. E posibil sa am ceva la ficat? Menționez ca înainte de a fi internat, nu țineam nici un fel de regim și totuși, valorile transaminazelor se încadrau in cele normale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *