Ce este indicat si contraindicat in alimentatia bolnavilor de fiere?

Regimul alimentar este o preocupare importanta a pacientilor (cel putin a pacientilor mei), mai importanta chiar decat tratamentul cu medicamente.

Frecvent trebuie sa dau indicatii de regim pacientilor cu boli de fiere, si cred ca acestea va pot fi utile si dvs.

Scopul regimului alimentar in bolile de fiere

  1. Impiedicarea aparitiei sau cresterii calculilor (pietrelor)
  2. Favorizarea evacuarii bilei – in cazul veziculei biliare lenese -(bila care stagneaza in vezicula biliara favorizeaza aparitia pietrelor)
  3. Impiedicarea contractiilor violente – in cazul veziculei biliare prea „nervoase”
  4. Impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome datorate proastei functionari a fierii
  5. Prevenirea aparitiei altor complicatii sau simptome datorate proastei functionari a fierii (greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie, etc)

Alimente contraindicate in bolile de fiere

In principiu in majoritatea bolilor de fiere trebuie sa fie evitate unele alimente mai greu suportate de organism(dr Ditoiu):

  1. Supe si ciorbe grase sau condimentate
  2. Ciorba de burta
  3. Tocanite prajite
  4. Prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi)
  5. Tocaturi (chiftelute, mici, carnati)
  6. Mezeluri grase
  7. Afumaturi
  8. Condimente
  9. Fasole, varza, sarmale, muraturi
  10. Maioneze
  11. Salata de vinete, boeuf
  12. Ciocolata, cacao
  13. Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase
  14. Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie)
  15. Bauturi alcoolice tari sau gazoase
  16. Prajituri cu frisca sau oua

Cat se tine regimul alimentar?

Recomandam ca in principiu regimul alimentar sa se tina in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent.

Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere

Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.

Regimul alimentar nu este acelasi pentru orice persoana suferinda de fiere

Fiecare persoana care este „consultata”, primeste un sfat medical pe internet, are pretentia ca acest sfat sa fie „personalizat” sa i se adreseze exclusiv lui, sa nu fie un raspuns standard, „automat”. Acest lucru este practic imposibil, deoarece medicul care ii da sfatul nu are datele necesare pentru a da o indicatie „personalizata”, deci da tot un sfat teoretic (dr Ditoiu).

Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat – in orice boala- , iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale).

In cazul bolilor de fiere, regimul de mai sus este teoretic, dar pacientul poate observa daca:

  1. Suporta unele dintre alimentele contraindicate
  2. Nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus.
  3. In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.

Ce poate sa manance o persoana cu o boala de fiere?

Practic, am observat ca sunt suportate urmatoarele alimente;

  1. Supe si ciorbe de legume sau carne slaba
  2. Tocanite fara ceapa sau cu ceapa fiarta
  3. Piureuri de cartofi, legume
  4. Legume fierte sau fripte
  5. Carne fiarta (rasol) sau fripta
  6. Carne slaba (pui, vita)
  7. Lapte slab si branzeturi slabe
  8. Fructe si legume crude (salate)
  9. Prajituri cu fructe (tarte)

Alte articole despre bolile de fiere

Operatia laparoscopica de fiere

Colica biliara

Bolile de fiere, simptome diagnostic, tratament

Regimul alimentar in litiaza biliara

FORUM: boli de ficat si fiere

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs) deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

Evaluarea reala si personalizata a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie pe site

Sunt operata de fiere de aproximativ 4 luni dar nu pot sa mananc mai nimic pentru ca fac criza si ma ia numai dimineata pe le 4-5,nu stiu ce sa mai fac m-am operat ca sa scap de dureri si din contra am dureri mai mari.

Daca operatia de fiere a fost facuita FARA SA AVETI PIETRE, este probabil ca simptomele vor persista mult timp, cu sau fara tratament. Regimul poate fi util.Cel mai bine va poate sfatui medicul care v-a operat, si stie cel mai bine problema dvs.

As vrea sa va mai intreb daca fumez in jur de 4 pana la maxim 10 tigari pe zi pot sa fumez sau nu?

De fumat puteti fuma, dar cu riscurile ca boala sa mearga prost.

Am hepatita B C D si HIV, la ce medic sa ma adresez?

De aceste boli se ocupa medicii infectionisti

Daca ma tratati dvs de hepatita B sigur scap de boala?

Nici un medic din lume nu va poate garanta ca scapati sigur de o boala, indiferent de medic, tara sau boala.
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *