Regimul alimentar (dieta) in bolile colecistului (fierii)

 Regimul alimentar este  important in bolile de fiere, respectarea lui putand sa previna aparitia simptomelor sau complicatiilor desi in general el este la fel pentru toti pacientii, o personalizare a sa de catre medic pentru fiecare pacient, creste sansele de evolutie favorabila a bolilor colecistului.

Cuprinsul paginii

  1. De ce este necesar sa tii regim cand ai probleme cu fierea
  2. Alimente de evitat in bolile de fiere
  3. Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere
  4. Forum in bolile de fiere

Scopul regimului alimentar in bolile colecistului

  1. Impiedicarea aparitiei sau cresterii calculilor (pietrelor)
  2. Favorizarea evacuarii bilei – in cazul veziculei biliare lenese – (bila care stagneaza in vezicula biliara favorizeaza aparitia pietrelor)
  3. Impiedicarea contractiilor violente – in cazul veziculei biliare prea „nervoase”
  4. Impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome datorate proastei functionari a fierii
  5. Prevenirea aparitiei altor complicatii sau simptome datorate proastei functionari a fierii (greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie, etc)

Alimente de evitat in bolile de fiere

In principiu in majoritatea bolilor de fiere trebuie sa fie evitate unele alimente mai greu suportate de organism(dr Ditoiu):

  1. Supe si ciorbe grase sau condimentate
  2. Ciorba de burta
  3. Tocanite prajite
  4. Prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi)
  5. Tocaturi (chiftelute, mici, carnati)
  6. Mezeluri grase
  7. Afumaturi
  8. Condimente
  9. Fasole, varza, sarmale, muraturi
  10. Maioneze
  11. Salata de vinete, boeuf
  12. Ciocolata, cacao
  13. Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase
  14. Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie)
  15. Bauturi alcoolice tari sau gazoase
  16. Prajituri cu frisca sau oua

Cat se tine regimul alimentar?

Recomandam ca in principiu regimul alimentar sa se tina in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent.

Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere

Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.

Regimul alimentar nu este acelasi pentru orice persoana suferinda de fiere

Fiecare persoana care este „consultata”, primeste un sfat medical pe internet, are pretentia ca acest sfat sa fie „personalizat” sa i se adreseze exclusiv lui, sa nu fie un raspuns standard, „automat”. Acest lucru este practic imposibil, deoarece medicul care ii da sfatul nu are datele necesare pentru a da o indicatie „personalizata”, deci da tot un sfat teoretic (dr Ditoiu).

Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat – in orice boala- , iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale).

In cazul bolilor de fiere, regimul de mai sus este teoretic, dar pacientul poate observa daca:

  1. Suporta unele dintre alimentele contraindicate
  2. Nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus.
  3. In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.

Ce poate sa manance o persoana cu o boala de fiere?

Practic, am observat ca sunt suportate urmatoarele alimente;

  1. Supe si ciorbe de legume sau carne slaba
  2. Tocanite fara ceapa sau cu ceapa fiarta
  3. Piureuri de cartofi, legume
  4. Legume fierte sau fripte
  5. Carne fiarta (rasol) sau fripta
  6. Carne slaba (pui, vita)
  7. Lapte slab si branzeturi slabe
  8. Fructe si legume crude (salate)
  9. Prajituri cu fructe (tarte)

Alte articole despre bolile de fiereRegimul alimentar in litiaza biliaraCine poate sa imi dea si mie un diagnostic si un tratament intr-o problema de colecist?

Daca aveti probleme cu fierea, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Daca nu aveti un medic hepatolog sau gastroenterolog care sa va evalueze situatia, va puteti programa pentru consult la noi sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Programarea se poate face telefonic la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00, sau puteti solicita o programare non-stop la programaredrditoiu@yahoo.com  – rog precizati si numarul dvs de telefon – sau pe formularul de mai jos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *