Boli de fiere, simptome, diagnostic Regimuri alimentare

Regimul alimentar (dieta) in bolile colecistului (fierii)

Sunt si in articolul urmator va voi prezenta unele date despre importanta regimului alimentar in bolile fierii (colecistului).

Scopul regimului alimentar in bolile colecistului

Regimul alimentar este  important in bolile de fiere, respectarea lui putand sa previna aparitia simptomelor sau complicatiilor desi in general el este la fel pentru toti pacientii, o personalizare a sa de catre medic pentru fiecare pacient, creste sansele de evolutie favorabila a bolilor colecistului.

  1. Impiedicarea aparitiei sau cresterii calculilor (pietrelor)
  2. Favorizarea evacuarii bilei – in cazul veziculei biliare lenese – (bila care stagneaza in vezicula biliara favorizeaza aparitia pietrelor)
  3. Impiedicarea contractiilor violente – in cazul veziculei biliare prea „nervoase”
  4. Impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome datorate proastei functionari a fierii
  5. Prevenirea aparitiei altor complicatii sau simptome datorate proastei functionari a fierii (greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie, etc)

Alimente de evitat in bolile de fiere

In principiu in majoritatea bolilor de fiere trebuie sa fie evitate unele alimente mai greu suportate de organism (dr Ditoiu):

  1. Supe si ciorbe grase sau condimentate
  2. Ciorba de burta
  3. Tocanite prajite
  4. Prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi)
  5. Tocaturi (chiftelute, mici, carnati)
  6. Mezeluri grase
  7. Afumaturi
  8. Condimente
  9. Fasole, varza, sarmale, muraturi
  10. Maioneze
  11. Salata de vinete, boeuf
  12. Ciocolata, cacao
  13. Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase
  14. Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie)
  15. Bauturi alcoolice tari sau gazoase
  16. Prajituri cu frisca sau oua

Cat se tine regimul alimentar?

Recomandam ca in principiu regimul alimentar sa se tina in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent.

Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere

Aceste indicatii de regim sunt generale, ele pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant, care stiind toate suferintele dvs si medicamentele pe care le luati, poate sa va recomande un regim personalizat

Regimul alimentar nu este acelasi pentru orice persoana suferinda de fiere

Fiecare persoana care este „consultata”, primeste un sfat medical pe internet, are pretentia ca acest sfat sa fie „personalizat” sa i se adreseze exclusiv lui, sa nu fie un raspuns standard, „automat”. Acest lucru este practic imposibil, deoarece medicul care ii da sfatul pe internet nu are datele necesare pentru a da o indicatie „personalizata”, deci da tot un sfat teoretic. Am bolnavi carora le spun sa evite un anumit aliment, si imi spun ca se simt foarte bine dupa ce il consuma, si ii cred.

Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat – in orice boala- , iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale).

In cazul bolilor de fiere, regimul de mai sus este teoretic, dar pacientul poate observa daca:

  1. Suporta unele dintre alimentele contraindicate
  2. Nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus.
  3. In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.

Ce poate sa manance o persoana cu o boala de fiere?

Practic, am observat ca sunt suportate urmatoarele alimente;

  1. Supe si ciorbe de legume sau carne slaba – pui, gaina, curcan, vita, peste slab
  2. Tocanite de legume sa ucarne slaba  fara ceapa sau cu ceapa fiarta
  3. Piureuri de cartofi, legume
  4. Legume fierte sau fripte
  5. Carne fiarta (rasol) sau fripta
  6. Carne slaba (pui, vita)
  7. Lapte slab si branzeturi slabe
  8. Fructe si legume crude (salate)
  9. Prajituri cu fructe (tarte)

Alte articole despre bolile de fiere

Regimul alimentar in litiaza biliara

FORUM

Am diskinezie biliara si am inteles ca daca foiere nu functioneasza bine este fortat ficatul, este posibil sa am o boala de ficat?

In general bolile de ficat se pot asocia cu cele de colecist, dar nu este obligatoriu, nu stiu cum stau lucrurile in cazul dvs, nu am date suiciente pentru a va da unaspuns folositor.

Buna seara, am 48 de ani si la un control de rutina am avut tgp 69 (laborator 34) tgo 34(33).Fara nici un fel de simptom.Am mers la medic si au urmat alte analize;hemograma ,ggt,fosfataza alcalina,bilirubina ,colesterol,trigliceride,creatinina,calciu,magneziu,sideremie,ecograf abdominal diskinezie biliara. Nu mi merge bine desi iau tratament, poate fi important regimul ?

Dupa cum am scruis mai sus regimul alimentar poate fi important, chiar mai important decat tratamentul medicamentos, dar cred ca medicul dvs v-a recomandat deja o dieta personalizata

Am litiaza biliara dar eu nu simt nimic doar ca tin regim de trei saptamani,in rest am o viata normala,nici oboseala mai multa nici greturi,nici varsaturi,nici icter sau eruptii pe piele, nimik, este posibil  sau am diagnosticul gresit?

Exista litiaza biliara fara simptome, este posibil sa fie asa si in cazul dvs.

Va rog sa imi dati un sfat, toate analizele sunt bune doar tgp si tgo fluctueaza,sunt foarte ingrijorata , pot creste transaminazele de la colecist?Va multumesc frumos.

Rareori o boala de colecist poate duce la cresterea transaminazelor ,este posibila aceasta varianta

Am mari dureri de fiere, greata, nu pot manca mai nimic, cine poate sa imi dea si mie un diagnostic si un tratament intr-o problema de colecist?

Daca aveti probleme cu fierea, mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun, nu trebuie sa  suferiti fara noima, totdeuna exsita o rezolvare a unei probleme medicale, trebuie doar sa gasesti medicul potrivit..

Daca nu aveti un medic hepatolog sau gastroenterolog care sa va evalueze situatia, si sunteti din zona Bucuresti sau aveti drum prin Bucuresti  va puteti programa pentru consult la noi (Dr Ditoiu) sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Programari consultatie (gastroenterologie sau hepatologie) in privat se pot face la numarul0758 751 841. Se poate face programare directa si prin butonul din stanga-jos al ecranului telefonului mobil

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *