Stomacul si bolile sale

Nervi la stomac?

Dr Ditoiu AV, medic specialist gastroenterolog spital Fundeni Bucuresti

Sunt persoane care folosesc expresia “nervi la stomac”.

Notiunea populara “nervi la stomac” defineste de fapt  o tulburare functionala gastrica, numita – la fel de popular- “gastrita pe sistem nervos” sau „gastrita pe fond nervos”.

Partea ciudata este ca am auzit pacienti care cred ca “le-au crescut nervi in stomac” si de aceea au unele simptome.

Ce sunt nervii?

Sistemul nervos este format din celule nervoase (neuroni) localizati in creier si maduva spinarii  si prelungirile acestora (nervi)

Aceste prelungiri nervoase ajung peste tot in corp – piele, muschi de sub piele, vase de sange, os, organele interne, etc ,etc). Fiecare organ sau sistem este inervat ( deservit) de o structura nervoasa, de un nerv. O schita sugestiva este alaturata.

Rolurile nervilor sunt in principal doua:

  • de a transmite la structurile pe care le inerveaza comanda de la creier sau maduva spinarii (comanda de miscare, secretie de substante, etc) – nervii motori
  • de a transmite de la organul inervat catre creier sau maduva spinarii informatii culese de receptori despre starea  organului sau sistemului respectiv  = nervii senzitivi (culeg senzatii)

A nu se face confuzia intre termenul medical “inervare” = deservirea unui organ sau sistem de catre o structura nervoasa, si termenul popular “inervare”, care de fapt inseamna enervare, iritare, suparare.

Ce inseamna „nervi la stomac”?

Nu toate persoanele reactioneaza la fel in aceesi situatie. De exemplu intr-o situatie stresanta o persoana transpira, alta tremura, alta devine palida, sau i se racesc extremitatile, sau se inroseste, sau are senzatie de nod in gat, etc.

In afara de aceste reactii vizibile la stres, exista si unele reactii invizibile, ale organelor interne .

In conditii de stres, unele persoane fac hiperaciditate gastrica, care poate da dureri in capul pieptului, greata, arsuri pe piept, etc.

Aceasta este oarecum similara cu expresia a avea” nervi la stomac” , poate insemna a avea stomacul suparat,stomac iritat.

Desi simptomele sugereaza existenta unui ulcer sau gastrita, daca se face o endoscopie digestiva superioara, aceasta este normala.

Situatia este similara cu cea numita „colon iritabil”, unde exista simptomele unei boli de colon, dar colonoscopia este normala.

Cum se pune diagnosticul de „nervi la stomac”?

Diagnosticul nervilor la stomac  pune pe baza simptomelor aparute in conditii de stres, endoscopia digestiva superioara fiind normala.

Cum se trateaza nervii la stomac?

Tratamentul acestei probleme se face cu sedative, care linistind sistemul nervos, scade hiperaciditatea gastrica si deci si simptomele si. Se pot administra si medicamente care scad secretia gastrica acida, dar si regim alimentar.

Ce regim se tine cand ai nervi la stomac?

Regimul alimentar poate fi util in cazul aparitiei simptomelor, el fiind similar

Forum – nervi la stomac

Ce pot sa fac ca de ceva timp imi suna urechile de numa nu mai suport ma ia cu nervi asi vrea sa va rog sa imi spuneti din ce cauza ca am si o nara inchisa care nu mai circula aieru pe o nara asa cum trebe este dela sinuzita sau sunetu asta din urechi este un fel de stres

Trebuie sa faceti un lucru normal: sa mergeti sa va vada in primul rand medicul dvs de familie, care va va orienta  unde sa va indreptati

Daca ai nervi la stomac,cat timp trebuie sa ei medicamente antiacide?

Daca aveti simptome de hiperaciditate ocazional, in perioadele de stres, doar in aceste perioade trebuie luate medicamente care scad aciditatea gastrica

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu stomacul?

Daca aveti probleme cu stomacul de genul celor mentionate in articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de situatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *