Aciditatea crescuta Bolile esofagului Gastrita Refluxul gastroesofagian Stomacul si bolile sale

De ce faci acid la stomac?

Dr Ditoiu Alecse Valerian gastroenterolog hepatolog Bucuresti

 

Acid clohidric in stomac, cum este posibil?

Sucul gastric contine in mod normal o gramada de … chimicale – acid clorhidric, enzime pentru digestie, mucus, saruri minerale, si alte diferite substante.

Stomacul secreta zilnic o cantitate medie de 1,5l de suc cu acid clorhidric.

In mod normal organismul sanatos nu face ceva care sa ne dauneze, ci ca sa supravietuim.

Fiind o secretie … fiziologica, acidul clorhidric este util organismului, deci este bine sa ai acid in stomac.

Acidul clorhidric exista in mod normal in stomac la toate persoanele.

Pentru ce ne trebuie acid in stomac?

Acidu clorhidric are un rol important atat in digestie dar si in activarea unor enzime digestive, care fara aceasta aciditate, ar fi inactive.

Aciditatea gastrica are mai multe roluri majore

  • Asigura apararea tubului digestiv de microbii din alimente, in special din cele nefierte – fructe, salate, paine, apa, etc
  • Face activarea unor enzime gastrice si pancreatice
  • Ajuta la absorbtia unor elemente nutritive importante, cum este fierul si vitamina B12
  • Participa la digestia proteinelor
  • Comanda inchiderea cardiei   – muschiul care desparte esofagul de stomac
  • Comanda deschiderea pilorului – muschiul care desparte stomacul de duoden

Daca acidul clorhidric ne da probleme, nu ar fi mai bine sa nu avem acid in stomac?

Daca acidul clorhidric din stomac nu ar exista, am avea unele probleme

  • S-ar inmulti microbii din stomac, si asta reprezinta un risc de cancer de stomac
  • Nu ar fi activate cum trebuie enzimele digestive fapt care ar impiedica o buna digestie
  • Nu ar fi absorbite unele substante ca fier si vitamina B12 m lucru care ar putea duce la anemie – de exemplu
  • Nu s-ar digera bine proteinele deci am putea avea proteinele scazute in sange si organism
  • Nu s-ar inchide bine cardia, muschiul de la intrarea sotmacului, si secretia gastrica ar putea trece in sus in esofag sau chiar in gura, cu simptomele caracteristice bolii de reflux gastroesofagian
  • Nu s-ar deschide la timp pilorul, si alimentele ar stagna mai mult timp in stomac

Toti avem acid mult in stomac?

Da, toate persoanele … normale au acid clorhidric in stomac, dar nu avem toti aceesi cantitate de acid clorhidric

Asa cum transpiratia, tensiunea arteriala sau tranzitul intestinal sunt diferite la diferite persoane, si nici concentratia acidului clorhidric din stomac nu este aceeasi la toate persoanele sanatoase sau bolnave

Sunt persoane care secreta … natural mai mult acid (asa cum unele transpira mai mult) iar altele mai putin.

Nici la aceeasi persoana cantitatea de acid clorhidric nu este la fel pe tot parcursul zilei sau chiar a anului.

Aciditatea gastrica creste in mod normal primavara si toamna – cand la unele persoane  apar si simptomele respective legate de hiperaciditate, iar pe parcursul zilei este mai mare dimineata si mai mica noaptea.

Aciditatea gastrica creste in perioadele in care exista alimente in stomac, dar depinde si de tipul alimentului respectiv.

De exemplu alimentele crude, chiar daca sunt sanatoase si indicate in alimentatie au nevoie de mai mult acid pentru digestie, deci cresc aciditatea gastrica.

Alimentele care sunt inghitite in bucati mai mari au nevoie sa stea mai mult timp in stomac, si au nevoie de mai mult acid pentru digestie, dar sunt si alimente care stimuleaza mult secretia de acid gastric, si cei cu ulcer sau gastrita va pot da liste intregi cu aceste alimente (lista pe care de fapt o dau si eu pacientilor mei cu aceste probleme, pentru a sti ce sa evite pentru ca simptomele sa dispara mai repede si sa rezolve problema hiperaciditatii)

Despre mine   

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

2 comentarii

  1. […] Am vorbit ceva mai devreme despre acidul din stomac […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *