Analize in bolile digestive Bolile colonului Cancerul de colon Despre colonoscopie Diagnosticul bolilor digestive Explorari in gastroenterologie

Cand este necesar tuseul rectal

Un examen digital (tușeu) se face pentru a verifica dimensiunile și structura prostatei, care vine în contact cu rectul și poate fi palpată prin peretele acestuia. Uneori, în timpul tușeului rectal se pot simți și alte organe, cum ar fi vezica urinară.
Prin tuseu refctal se examineaza cu degetul partea terminala a rectului, cca 10cm,

Cum se face tuseul rectal?Cancer de prostata

Pentru tuseul rectal pacientul este așezat pe pat in patru labe – in coate si genunchi. Alta poziție este culcat pe lateral, cu coapsele flectate pe abdomen sau in poziția ginecologică, în care pacientul este asezat pe o masă ginecologică cu picioarele depărtate și sprijinite pe suporturi laterale, oferă și posibilitatea palpării simultane a abdomenului. Pentru tușeul rectal, medicul va folosi o mănușă chirurgicală de unică folosință, iar degetul pe care îl introduce în rect va fi uns cu gel, pentru ca manevra să fie cât mai putin neplăcută.

Tușeul rectal doare?

În timpul tușeului rectal, de cele mai multe ori bărbații resimt un disconfort emoțional, mai degrabă decât unul fizic. Totuși, uneori, manevra poate fi dureroasă, dacă exista hemoroizi , fisuri anale , spasm al muschiului anal, cancer de canal anal, sau prostata este marita sau iritată.
Medicul trebuie să apese ferm pe prostată pentru a depista eventualele probleme. Această presiune îl poate face pe pacient să simtă nevoia de a urina. În cazuri rare, pacientul se poate simti ameţit şi chiar poate să leşine. Această senzație de leșin se numeşte sincopă vasovagală şi este cauzată de teama sau de durerea resimțită în timpul tușeului rectal.
O sângerare minoră se poate produce după examinare, în special în cazul în care pacientul prezintă hemoroizi sau fisuri anale.

Ce se vede la tuseul rectal?

Prostata la tuseul rectal

Tușeu rectal normal: prostată cu dimensiuni și consistență normală, fără formațiuni anormale în structura acesteia.

Prostata anormală: prostată cu dimensiuni crescute care poate semnifica hipertrofie benignă de prostată, sau inflamație a prostatei (prostatită acută sau cronică), formațiuni dure în structura prostatei, care pot semnifica cancer de prostată

Canalul anal la tuseul rectal

La tuseul rectal sa poate vedea daca canalul anal este permeabil (daca intra degetul) sau obstruat prin tumori, polipi, hemoroizi sau spam anal, daca exista materii fecale in rect sau sangerare care se vede pe degetul manusei cu care s-a facut tuseul..

 
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *