Aciditatea crescuta Anatomia corpului uman

Cat poate suporta stomacul?

Componenta aparatului digestiv

Aparatul digestiv al omului cuprinde mai multe segmente

  • Tubul digestiv (cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, duoden, intestin subtire, intestin gros-colon- si rect)
  • Organele anexe (glande salivare, ficat, pancreas)

Rolul aparatului digestiv

Rolul acestui aparat este de a asigura organismului substantele nutritive necesare supravietuirii si desfasurarii activitatii zilnice.

Alimentele nu pot fi folosite ca atare de organism, asa cum .. petrolul din pamant nu poate fi folosit direct de motoare, ele trebuie sa fie modificate pentru a putea fi folosite.

Procesele prin care se realizeaza acest scop sunt urmatoarele

  • prelucrarea primara a alimentelor, care incepe in gura cu mestecarea lor
  • digestia, care inseamna desfacerea alimentelor inghitite in componentele lor simple (elemente nutritive)care pot fi absorbite, adica apa, proteine, lipide-grasimi, glucide-carbohidrati, vitamine si saruri minerale.
  • absorbtia elementelor nutritive
  • eliminarea resturilor nedigerate si a toxinelor din tubul digestiv

La aceste procese iau parte toate componentele tubului digestiv

Digestia bucala

In cavitatea bucala alimentele sunt faramitate mecanic cu ajutorul dinților si musculaturii obrajilor, fiind amestecată cu saliva.

Un om produce 500-1500ml de saliva zilnic, ea asigură inmuierea alimentelor care favorizeaza inghitirea bolului alimentar (prin mucusul pe care il contine) care ajunge in esofag apoi în stomac. Alimentele fibroase, care sunt mestecate mai mult, favorizeaza secretia salivara si sunt utile pentru o sanatate buna a cavitatii bucale.

Faramitarea si inmuierea alimentelor permite dizolvarea lor partiala, iar substantele rezultate in urma acestei dizolvari stimuleaza papilele gustative, dand gustul specific fiecarui aliment.

Dar saliva produsă de glandele salivare participa la digestie conținand enzime – ptialina sau amilaza salivara-, care desface moleculele mari de polizaharide în molecule mai mici si lipaza salivara care digera grasimile.

Saliva are si rol in păstrarea sănătății cavitatii bucale prin diferite actiuni

  • acțiune de spălare a depozitelor alimentare si microbiene de pe si dintre dinti alimentare, prevenind aparitia respiratiei urat mirositoare (halena)
  • neutralizarea aciditatii alimentelor prin continutul sau de  bicarbonați, fosfați și proteineează , protejand astfel dintii
  • are rol in remineralizarea smalțului dentar continand calciu si fosfor, reparând natural micile leziuni din smalt
  • rol in echilibrul sarurilor minerale prin continutul de substanţe anorganice: cloruri, bicarbonați, fosfați de Na+, K+, Ca2+. K + : – se gasește în salivă în concentrație de 8 ori mai mare decât a plasmei
  • rol antimicrobian prin continutul sau de lactoferină, imunoglobuline, aglutinine, peroxidaze, lizozim fiind primul sistem de aparare antimicrobiana al tubului digestiv
  • prin saliva se elimina unele deseuri metabolice (uree, amoniac, creatinina), dar si virusuri (al oreionului, turbarii,  gripei) si tot prin saliva se elimina metale grele (plumb, mercur) sau sarurile acestor metale in cazul intoxicatiei cu aceste metale
  • mentionez ca o cantitate de alcool (si unele medicamente) se absoarbe in cavitatea bucala

Digestia gastrica

În stomac este un mediu acid (pH 2), prin acidul clorhidric produs de mucoasa gastrică ,dar acest acid de obicei nu afecteaza mucoasa care ste rezistenta si este acoperita de un strat de mucus protector.

Aceasta aciditate mare distruge microbii dar ajuta si la digestie in special a proteinelor,

Stomacul are si enzime care contribuie la digestie, si tot aici are loc absorbtia unor principii alimentare si vitaminei B12.

Digestia intestinala

Intestinul subțire are rol  mai important in absorbția principiilor nutritive, în duoden, aciditatea produsă de sucul gastric este neutralizată, prin bilă (produsă de ficat), și prin secreția pancreasului (amilaza pancreatică).

De asemenea, în intestinul subțire este continuat procesul de digestie din gură, prin desfacerea mai departe a zaharidelor prin enzimele lactază, maltază, sucrază, în molecule și mai mici de glucoză, fructoză, galactoză și manoză, molecule care pot fi deja absorbite prin peretele intestinului subțire.

Proteinele, parțial digerate în peptide, vor fi descompuse de enzima peptidază (tripsină, chimotripsină și carboxipeptidază) în aminoacizi, care la fel pot fi absorbiți, prin peretele intestinal.

Grăsimile sau lipidele, care apar sub formă de picături, vor fi la început emulsionate de bilă și lecitină în soluții cu particule mai mici, care vor fi descompuse de enzima lipază, în acizi grași (monogliceride), care pot traversa peretele intestinal, care este lipofil.

Numai 80 % din hrană este valorificată de organism, în procesul de digestie, absorbția se produce printr-un proces de difuzie, favorizat de așa numită pompa osmotică a ionilor de sodiu și potasiu (Na+, K+), care funcționează prin diferența de concentrație din sânge față de conținutul intestinal.

Intestinul gros nu are rol important in digestie dar aici se resoarbe  19 % din apa inghitita, aceasta ducand la cresterea consistentei materiilor fecale care sunt  apoi eliminate prin rect și anus in exterior.

Durata digestiei la om este diferita tinand de foarte multi factori

Peroada scursa intre inghitirea unui alimenti si eliminarea resturilor sale prin fecale in rect poate dura, după natura hranei, între 33 și 42 de ore. Resturile ajunse în rect pot fi eliminare mai repede sau mai lent, acestea putand rămâne aici până la 5 zile, aici fiind practic stocat caci nu mai are loc nici un proces de digestie sau absorbtie.

Orice modificare a structurii sau functiei unuia din segmentele tubului digestiv, poate duce la aparitia unor simptome sau boli mai mult sau mai putin grave

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti probleme gastroenterologice sau hepatologice?

Postez informatii medicale pe mai multe siteuri (hepatite.ro, hepatolog.ro, despreboli.ro. helpme.ro. clinicagastroenterologie.ro), pe youtube (Dr Ditoiu gastroenterolog-hepatolog) , sunt invitat la emisiuni de televiziune (Dr Ditoiu la „Vorbeste lumea„), in ziare (Dr Ditoiu articole in ziare), pe facebook (Dr Ditoiu facebook) , pe alte sitreuri ( pe ele.ro, pe ce se intampla doctore, pe biz , pe eva.ro, pe slideshare,  pe citymaps, pe healthclinic, pe pinterest,, pe waze, etc), si peste tot primesc intrebarea „ce recomandati in aceasta situatie?”

Daca aveti  probleme de specialitate, eu va recomand pentru inceput sa evitati unele alimente care observati ca va deranjeaza

Daca totusi simptomele persista, se agreaveaza ar fi bine sa faceti si un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care sa vada cum stati din punctul  lui de vedere.

O stabilire corecta a situatiei functiei ficatului si tubului digestiv este utila pentru ca indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • evaluarea medicala este completa si corecta
  • diagnosticul bolii este precoce (cat mai aproape de debutul bolii)
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

Eu de exempolu la bolnavii pe care ii evaluez fac anamneza completa, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email. Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, si nu aveti unde sa o faceti puteti face o programare sunand la 0758751841. Perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Pana la consult medical (daca programarea este obtinuta uneori mai greu), puteti lua unele masuri pe care le gasiti pe siteurile mele sau cautand pe net ditoiu ..fiere, sau stomac, sau gastrita sau .. hepatita, etc

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate primul pe tara in 1982, cu media generala zece, acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva,

Am cca  40 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in spital, apoi medicina de familie la tara, apoi la Universitatea de Medicina si Farmacia „Carol Davila” si Spitalul Fundeni din Bucuresti si acum in sistemul privat de sanatate din 2019.

Am cca 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si tot 30 de ani in invatamantul medical superior la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala   oferind consultatii de gastroenterologie si hepatologie sau o a doua opinie medicala avand  un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Alti bolnavi vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi bolanvi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare.

Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii.

Solicitarea de programare se paote face si prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu.

Va urez sa fiti sanatosi!

Dr Ditoiu

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *