Bowel sounds, abdominal sounds (engl)
Intrebare de la pacient
Domnule doctor, sunt o eleva de 17 ani si am simptomele astea de borborisme , zgomote intestinale sau chioraituri de mate , dar si de roadere a stomacului ca si cand mi-ar fi foame desi terminasem de mancat cu ceva timp inainte. aceste simtome mi-au aparut cam prin februarie martie in acest an. si am avut ghinionul ca de cateva ori sa nu pot iesi din clasa inainte sa inceapa zgomotele. As vrea ca acest lucru sa nu se mai repete si ma gandesc ca ceva din ce mananc nu-i prieste stomacului.( specific ca nu mai mananc mancare tip fastfood de 3 ani).unt o eleva de 17 ani si am sintomele astea de borborisme , dar si de roadere a stomacului ca si gand mi-ar fi foame desi terminasem de mancat cu ceva timp inainte.
Asa ca va rog mult ca dupa atatea cazuri care le-ati avut sa-mi spuneti de ce apar aceste zgomote, daca sunt sau nu normale, in ce boli poti avea aceste bolboroseli si ce trebuie sa faci ca sa iti treaca cam ce alimente ar trebui evitate.
De ce apar zgomotele- chioraiturile- intestinale?
In mod normal aceste zgomote intestinale se aud rar de la distanta, iar medicii le asculta cu stetoscopul plasat pe abdomen. Majoritatea zgomotelor intestinale sunt normale, si arata pur si simplu ca intestinele lucreaza, isi fac treaba.
Este normal sa ai zgomote intestinale?
Exista mai multe tipuri de zgomote intestinale, unele normale, altele nu
Zgomotele intestinale normale
In mod normal trebuie sa existe zgomote date de activitatea intestinala, ele nu ar trebuie sa fie deranjante in nici un fel
Zgomotele intestinale reduse sau absente
Lipsa zgomotelor intestinale la ascultatia cu stetoscopul reprezinta un semn grav, care arata lipsa de functionare a intestinului, termenul medical fiind ileus.
Zgomotele intestinale sunt mai reduse in somn, dupa anumite medicamente (codeina), in constipatie sau dupa operatii pe abdomen, dar si in:
- Peritonita
- Scaderea potasiului din sange
- Anestezie generala sau rahianestezie
- Infarct mezenteric
- In unele faze de ocluzie intestinala
- Pancreatita
- Pneumonie
- Diabet zaharat
- Iradiere pe abdomen
- Traumatisme abdominale
- Uremie- insuficienta renala
Zgomotele intestinale exagerate
Cresterea activitatii intestinale se poate asocia cu zgomote care se aud uneori de la distanta.
Aceasta situatie se intalneste in :
- Diaree cu scaune frecvente
- Inainte de masa (zgomot date de foame) sau dupa masa bogata sau prost tolerata
- Parazitoze digestive
- Fumatul
- Mancatul rapid cu inghitire de aer
- Enterite infectioase
- Colite
- Ulcer gastric sau duodenal
- Mestecatul gumei
- Boli inflamatorii intestinale
- Emotivitate
- Colon iritabil
- Aderente intestinale
- Sangerari gastrice sau intestinale
- Alergie alimentara
- Alimente greu tolerate de unele persoane- cruditati, fasole, varza, condimente, bauturi gazoase
Ce simptome pot fi asociate zgomotelor intestinale excesive?
Cele mai frecvente simptome asociate zgomotelor intestinle excesive sunt
- Dureri abdominale
- Balonarea
- Diareea sau constipatia
- Scaune cu sange
- Greata sau varsaturile
- Scadere in greutate nedorita
- Senzatia de stare generala proasta
Ce trebuie sa faci pentru a reduce zgomotele intestinale excesive?
Desi exista situatii in care zgomotele intestinale sunt mai reduse decat ar trebui, majoritatea pacientilor vin la consult pentru zgomote intestinale excesive.
Pentru reducerea lor, sunt necesare mai multe etape
- Gasirea cauzei (au fost descrise mai sus)
- Inlaturarea obiceiurilor care pot provoca zgomote intestinale – au fost mentionate mai sus
- Evitarea meselor abundente – se recomanda mese mai reduse cantitativ si mai dese
- Tratament medicamentos
Se poate scapa de aceasta problema a bolboroselilor intestinale?
Imi puteti da un tratament care sa ma scape definitiv de problema
Am si eu aceasta problema. In ultimele 2 saptamani de cand am inceput scoala am inceput sa fac ceva: Mananc des si putin… in fiecare pauza beau un pic de iaurt sau lapte batut si mananc incet si putin. am observat din a doua zi ca am o mica presiune in stomac dar niciun ~zgomot~ . Iar acum dupa 2 si ceva saptamni ma simt mai bine ( nu mai am niciun zgomot). pot sa ma duc la ore fara teama. La mine vad ca functioneaza acest lucru , nu stiu la altii , dar voiam doar sa va ofer o posibila solutie
Am de mai mult timp bolboroseli intestinale, imi este frica de cancer pentru ca am avut un unchi cu aceste zgomote intestinale si avea cancer de colon, este posibil sa gi asa ceva si la mine? Cum pot lamuri lucrurile?
Este posibila si existenta unui cancer si borborigme, am avut astfel de cazuri. Pe de alta parte, este adevarat ca bolboroselile intestinale pot semnifica existenta unei ocluzii intestinale, dar acest lucru este o exceptie, nu se intampla la majoritatea pacientilor, si cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea repetata a lamuririi acestei sutatii medicale putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Ce trebuie sa faci cand ai probleme de sanatate?
Boala apare de obicei cu mult timp inainte de aparitia simptomelor. De multe ori, inainte de aparitia bolii exista o predispozitie la boala (genetica, obiceiuri de viata, alimentare,infectii, toxice sau altele care pot favoirza boala) si nu se poate spune cand a aparut boala.
De asemenea, nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.
In principiu, majoritatea problemelor hepatice nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome sunt date si de probleme simple si de probleme care se pot complica.Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.
Daca sunteti in una din situatiile mai sus menttionate, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficatul cu virus?
In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant – bolnavi diferiti cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.
Am bolboroseli la intestine de mai multi ani, fac tratament de mult si nu am nici o ameliorare, este posibil, de ce?
Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav
- trebuie ca diagnosticul sa fie corect
- trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
- trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
- bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
- bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)
Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba programarea se poate face chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare. Lucrand doar in sistemul privat de sanatate, am posibilitatea sa imi adaptez programul in functie de solicitarile pacientilor.
Buna ziua Domnul Doctor,
Soțul meu se confrunta cu o problema de sănătate de foarte mult timp, la vârsta de 22 de ani a făcut prima ocluzie intestinală iar a doua oară după 10 ani și sa manifestat cu balonare excesivă, dureri excesive și zgomote intense foarte mari , vărsături și diaree.
Recuperarea după operație a fost una foarte dificila.
In prezent se simte din ce in ce mai rău, am fost la numeroși specialiști in cele mai mari spitale din Franța dintre care este supravegheat de un gastro enterolog dar el se simte la fel de rău. Balonări la nivelul burți aprope zilnic, cu dureri abdominale, diaree cu sânge, zgomot foarte mare la mate , și o senzație de arsura la nivelul stomacului.
Tratamentul care îl urmează este unu simplu pentru balonare la stomac nimic mai mult.
Țin sa va Menționez căci el mai are probleme de sănătate la nivelul rinichiului unul dintre cei doi nu mai funcționează , probleme cu inima care am descoperit recent având inima obosita și ia tratament pentru așa ceva și nu are splina ea fiind îndepărtată la vârsta de 3 ani in urma unui accident .
Ma îngrijorează foarte tare faptul ca tot ce mănâncă nu ii priește bine, iar eu ma tem sa nu mai facă încă o data ocluzia intestinală.
Va rog sa ma ajutați cu un sfat sau sa îmi faceți trimitere la un specialist in zona Pariziana căci aici suntem situați.
Va mulțumesc
Anisoara Toma
Cautati pe prof Vlad Ratiu sau dr Mona Munteanu
Buna ziua Domnul doctor daca puteti sa ma ajuta-ti cu un sfat am varsta de 30 de ani si de anul trecut am facut pana acum 2 colonoscopii amandoua au iesit bune inainte de asta am avut la analize intoleranta la lactoza si e-coli am terminat cu e-coli am luat tratament anult trecut am facut prima colonoscopie mi-a iesit ca as avea rectita cronica acum la a doua mi-a iesit leocopita doamna doctoa dr la ponderas de gastroenterologie mi-a spus ca prima colonoscopie nu a fost una 100%din cauza e-coli ai a doua ar fi mult mai buna a vazut filmarea pe CD a vazut niste reziduri au zia ca e totul bine fac tratament cu sulfarazina si supozitoare salofalk de 1g dar am ghiorlaielile de mate nu ma lasa deloc si sunt foarte agitat din cauza asta,eu ma gandesc ca am altceva domnul doctor de la colonoscopie a spua ca nu am nimic vro boala doar ca sunt foarte speriat si stresat am o stare de ameteli nu ma simt deloc bine ce ar putea aa fie? Am toate analizele bune ,2 colonoscopii nu stiu cum sa scap de ghiorlait am luat si vitamine si pentru flora ,degeaba
Nu ma pot lamuri pe net care este situatia dvs medicala, dar ,ca regula, medicul care vede bolnavul este cel mai competent pentru bolnavul respectiv
[…] Domnule doctor, sunt o eleva de 17 ani si am simptomele astea de borborisme , zgomote intestinale sau chioraituri de mate , dar si de roadere a stomacului ca si … – clinicagastroenterologie.ro […]