Boli digestive frecvente Bolile colonului

Diverticulii din colon

Contact programari 0758 751 841 sau programaredrditoiu@yahoo.com

Dr AV Ditoiu, medic specialist hepatologie si gastroenterologie, Bucuresti

Diverticulii sunt un fel de  pungulite care apar pe peretele tubului digestiv, cel mai frecvent la nivelul colonului.

Peretele tubului digestiv este format din mai multe straturi.

Daca stratul mijlociu – care este cel mai rezistent- are defecte, prin aceste zone slabite ale peretelui poate sa iasa mucoasa formand aceste pungulite, ca degetele de manusa

Daca exista mai multi diverticuli, boala  este denumita diverticuloza 

Daca diverticulii se inflameaza, boala este denumita diverticulita.

De ce apar diverticulii?

Nu se stie care este cauza de aparitie a diverticulilor

Aparitia diverticulilor colonici este de cele mai multe ori legata de mai multi factori

  • dieta cu putine fibre
  • dieta prea  bogată în carne roșie
  • stilul de viață sedentar
  • obezitatea
  • fumatul
  • constipatia
  • utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), corticosteroizi și opiacee.
  • factori ereditari care dau modificări ale rezistentei peretelui colonic și al motilității acestui organ

Acesti factori pot face ca materiile fecale da fie reduse cantitativ si foarte tari.

Acestea fac sa fie nevoie de presiune crescuta pentru a impinge aceste materii fecale dure, fortand si determinand proeminarea pungilor diverticulare prin peretele colonului.

Necesitatea unei presiuni crescute colonice creste de asemenea si dimensiunile peretelui colonic.

Cauza aparitiei diverticulilor giganți este neclară.

O teorie este că o deschidere îngustă a gâtului diverticului , strangularea lui face un efect de supapă cu obstrucție intermitentă a deschiderii determinând mărirea diverticulului.

Un diverticul gigant foarte mare poate fi urmarea perforației a unui diverticul mai mic, care a fost  acoperita si s-a vindecat, dar a mariti cavitatea diverticulului.

Cat de mari pot sa fie diverticulii din colon?

Diverticulii variază în dimensiuni, dar de obicei au dimensiuni de 3 până la 10 mm.

Exista insa si diverticuli giganți, extrem de rari, de peste 4 cm în diametru, dar au fost si cazuri de doverticuli de până la 25 cm.

Care sunt simptomele diverticulilor colonului

Desi, diverticuloza colonica este o afectiune foarte frecventa a colonului, diverticului nu sunt periculosi.

Multe persoane isi descopera diverticulii intamplator la o colonoscopie sau un examen CT sau RMN efectuat pentru altceva si doar 20% dintre pacienti prezinta simptome:

  • Dureri abdominale (crampe), in special in partea stanga a abdomenului inferior
  • Flatulenta
  • Constipatie
  • Eliminarea de sange in scaun

Acumularea de materii fecale si bacterii in punga diverticulara poate determina aparitia unei inflamatii a diverticulului – diverticulita.

In cazul unui puseu de diverticulita, simptomatologia devine zgomotoasa:

  • Dureri abdominale violente cu alterarea starii generale
  • Febra
  • Tulburari de tranzit
  • Senzatie de voma, varsaturi

Diagnosticul diverticulilor de colon

Simptomatologia bolii diverticulare este foarte apropiata de cea a cancerului colorectal si de aceea testele efectuate au ca scop principal excluderea unui cancer.

Diagnosticul va cuprinde evaluarea atenta a simptomelor si antecedentelor personale ale pacientului, dieta, medicatia, particularitati ale tranzitului intestinal.

Anameneza este completata de:

  • Examinarea bolnavului
  • Analize de sange pentru a evalua o eventuala infectie
  • Analiza materiilor fecale pentru a evalua eventualele pierderi de sange
  • Colonoscopia
  • CT abdominal cand pacientul are dureri abdominale severe si exista riscul de ruptura a unui diverticul inflamat

Ce complicatii pot sa apara la bolnavii cu diverticuli in colon

Complicațiile bolii diverticulare ale colonului sunt  rare

Ele sunt mai frecvente în rândul persoanelor care fumează, au greutate mai marei, au infecție cu HIV sau folosesc medicamente antiinflamatoare sau care urmează chimioterapie pentru cancer.

Complicațiile apar la 15 – 20% dintre pacienți și pot fi urmatoarele

  • Diverticulita este inflamația dureroasă a unui diverticul. Poate fi necomplicata sau complicata cu perforatie si peritonita.
  • Sângerarea diverticulară apare la 10 până la 15% dintre pacienții cu diverticuloză.
  • Colita segmentară asociată cu boala diverticulară, este inflamatia segmentului de colon cu diverticuli si se manifesta [rin hemoragie eliminata prin fecale (hematochezie), dureri abdominale, diaree) care se dezvoltă la câțiva (1%) pacienți cu diverticuloză.

Tratamentul diverticulilor din colon

Tratamentul bolii diverticulare depide de gravitatatea situatiei si de existenta sau nu a procesului infectios al divericulitei.

Tratamentul diverticulozei

Alimentatia bogata in fibre, evitarea sedentarismului si obezitatii ajuta de cele mai multe ori.

O dieta bogata in fibre va ameliora simptomele si va impiedica progresia bolii, insa nu va face sa dispara diverticulii existenti.

Alimentele bogate in fibre sunt cerealele, painea integrala, fructele.

Tratamentul diverticulitei

De cele mai multe ori, diverticulita usoara poate fi tratata cu antibiotice si o dieta lichida.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti probleme gastroenterologice sau hepatologice?

Daca aveti  probleme de genul acesta, eu va recomand pentru inceput sa evitati unele alimente care observati ca va deranjeaza

Daca doriti informatii suplimnetare le gasiti pe net, eu postez informatii medicale pe mai multe siteuri (hepatite.ro, hepatolog.ro, despreboli.ro. helpme.ro. clinicagastroenterologie.ro), pe youtube (Dr Ditoiu gastroenterolog-hepatolog) , sunt invitat la emisiuni de televiziune (Dr Ditoiu la „Vorbeste lumea„), in ziare (Dr Ditoiu articole in ziare), pe facebook (Dr Ditoiu facebook) , pe alte sitreuri ( pe ele.ro, pe ce se intampla doctore, pe biz , pe eva.ro, pe slideshare,  pe citymaps, pe healthclinic, pe pinterest,, pe waze, etc), si peste tot primesc intrebarea „ce recomandati in aceasta situatie?”

Daca dupa regim totusi simptomele persista sau  se agreaveaza ar fi bine sa faceti si un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care sa vada cum stati din punctul  lui de vedere.O stabilire corecta a situatiei functiei ficatului si tubului digestiv este utila pentru ca indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • evaluarea medicala este completa si corecta
  • diagnosticul bolii este precoce (cat mai aproape de debutul bolii)
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

Eu la bolnavii pe care ii evaluez fac anamneza completa, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email. Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, si nu aveti unde sa o faceti puteti face o programare sunand la 0758751841. Perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Pana la consult medical (daca programarea este obtinuta uneori mai greu), puteti lua unele masuri pe care le gasiti pe siteurile mele sau cautand pe net ditoiu ..fiere, sau stomac, sau gastrita sau .. hepatita, etc

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate primul pe tara in 1982, cu media generala zece, acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva,

Am cca  40 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in spital, apoi medicina de familie la tara, apoi la Universitatea de Medicina si Farmacia „Carol Davila” si Spitalul Fundeni din Bucuresti si acum in sistemul privat de sanatate din 2019.

Am cca 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si tot 30 de ani in invatamantul medical superior la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala   oferind consultatii de gastroenterologie si hepatologie sau o a doua opinie medicala avand  un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Alti bolnavi vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi bolanvi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare.

Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii.

Solicitarea de programare se paote face si prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu.

Va urez sa fiti sanatosi!

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

6 comentarii

  1. Pletea spune:

    Buna ziua! La clinica Sante efectuati colonoscopii? Multumesc!

  2. Bună ziua, îmi puteți spune ce pot mâncat ca și dietă pt diverticulita în tratament cu antibiotic?

    1. Medicul dvs trebuie sa va spuna acest lucru, nu are nici o logica sa ma bag peste el

  3. Violeta chiriac spune:

    Bună ziua mama a avut o plasă pysă la abdomen acum 15 sau 16 anii .Dînsa crede că s a rupt plasa şi spune că ceva de la burtă dă să iasă afară ca o mingie mare si dînsa o îminge inapoi este de văzut la dumneavoastră ? Mulțumesc Cred că este o urgență ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *