Bolile esofagului Regimuri alimentare

Regimul alimentar in esofagita, esofagita de reflux

De ce apare esofagita

Esofagita, hernia hiatala si refluxul gastroesofagian au drept cauza comuna trecerea unei cantitati din acidul din stomac in esofag.

Mucoasa esofagului nefiind facuta sa reziste la aciditatea gastrica sufera, bolnavul avand dureri. In timp mucoasa esofagului se poate transforma (metaplazia), cu risc de a evolua catre cancer esofagian.
Despre refluxul gastroesofagian:
Exita doua tipuri de reflux gastroesofagian:
Reflux normal de continut gastric (reflux fiziologic = GER)
Reflux gastro – esofagian mai mare decat cel normal (patologic = GERD) cauzat de:
o proasta functionare a muschiului care inchide gura de intrare a esofagului in stomac (boala de reflux primara)
cauzat de unele boli (boala de reflux secundara) –

Care este regimul alimentar in boala de  reflux gastroesofagian

In refluxul gastroesofagiana regimul alimentar este important , ca si regimul de viata

  • Mesele vor fi in cantitati mici si mai numeroase
  • Se va evita culcatul imediat dupa masa (masa de seara se va lua cu cel putin doua ore inainte de culcare), deoarece pozitia culcat favorizeaza trecerea acidului din stomac in esofag
  • Este bine sa se doarma cu capul mai ridicat – din acelasi motiv.
  • Se vor evita alimentele care cresc aciditatea in stomac sau fermenteaza cum sunt cruditatile, otetul, bauturile acidulare, condimentele, etc

De mentionat ca FARA REGIM, deseori tratamentul NU ARE EFECT.
Acest regim trebuie tinut timp de 4-8 saptamani, si in sezonul dureros urmator crizei (primavara sau toamna), timp de 3-4 saptamani, pentru a preveni reaparitia simptomelor.
Regimul trebuie personalizat pentru fiecare bolnav, de catre medicul curant care stie caracteristicile pacientului respectiv

Ce se poate manca daca ai esofagita, hernie hiatala sau reflux gastroesofagian?

In boala de reflux gastroesofagian se pot manca urmatoarele:
-Supe si ciorbe de legume, cu bors
-Cartofi natur sau piure, fierti, salata orientala fara otet, legume fierte (sote)
-Lapte, lactate, branzeturi
-Carne fiarta sau fripta -nu prajita
-Tocanite fara prajeala
-Compoturi nu foarte dulci
-Apa plata
-Paine veche de o zi, NU PRAJITA ( creste aciditatea)
-Mancarea poate fi sarata normal (daca pacientul nu are si alta boala in care regimul este fara sare

Ce trebuie sa faci cand ai arsuri pe esofag, esofagita?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Care este cel mai bun tratament  si regim alimentar pentru esofagita?

Pentru orice boala exista mai multe scheme de tratament corecte,  nu exista un singur tratament bun. Daca ar exista acest lucru, medicii nu ar recomanda decat tratamentul bun. Important de stiut este ca fiecare fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine.

Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).Trebuie  luate in calcul toate caracteristicile bolnavului respectiv, lucru pe care il poti face doar consultand bolnavul respectiv.

Si regimul alaimentr trebuie sa fie personalizat, aveti alaturat un exemplu general de regim alimentar, fara relatie cu articolul de fata, este un exemplu doar.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti probleme gastroenterologice sau hepatologice?

Postez informatii medicale pe mai multe siteuri (hepatite.ro, hepatolog.ro, despreboli.ro. helpme.ro. clinicagastroenterologie.ro), pe youtube (Dr Ditoiu gastroenterolog-hepatolog) , sunt invitat la emisiuni de televiziune (Dr Ditoiu la „Vorbeste lumea„), in ziare (Dr Ditoiu articole in ziare), pe facebook (Dr Ditoiu facebook) , pe alte sitreuri ( pe ele.ro, pe ce se intampla doctore, pe biz , pe eva.ro, pe slideshare,  pe citymaps, pe healthclinic, pe pinterest,, pe waze, etc), si peste tot primesc intrebarea „ce recomandati in aceasta situatie?”

Daca aveti  probleme de specialitate, eu va recomand pentru inceput sa evitati unele alimente care observati ca va deranjeaza

Daca totusi simptomele persista, se agreaveaza ar fi bine sa faceti si un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care sa vada cum stati din punctul  lui de vedere.

O stabilire corecta a situatiei functiei ficatului si tubului digestiv este utila pentru ca indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • evaluarea medicala este completa si corecta
  • diagnosticul bolii este precoce (cat mai aproape de debutul bolii)
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

Eu la bolnavii pe care ii evaluez fac anamneza completa, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email. Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, si nu aveti unde sa o faceti puteti face o programare sunand la 0758751841. Perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Pana la consult medical (daca programarea este obtinuta uneori mai greu), puteti lua unele masuri pe care le gasiti pe siteurile mele sau cautand pe net ditoiu ..fiere, sau stomac, sau gastrita sau .. hepatita, etc

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate primul pe tara in 1982, cu media generala zece, acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva,

Am cca  40 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in spital, apoi medicina de familie la tara, apoi la Universitatea de Medicina si Farmacia „Carol Davila” si Spitalul Fundeni din Bucuresti si acum in sistemul privat de sanatate din 2019.

Am cca 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si tot 30 de ani in invatamantul medical superior la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala   oferind consultatii de gastroenterologie si hepatologie sau o a doua opinie medicala avand  un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Alti bolnavi vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi bolanvi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare.

Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii.

Solicitarea de programare se paote face si prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu.

Va urez sa fiti sanatosi!

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *