Cancer Cancerul gastric Diagnosticul bolilor digestive Endoscopie digestiva superioara Stomacul si bolile sale

Cancerul gastric diagnostic

Dr Ditoiu Alecse Valerian medic  gastroenterolog  Bucuresti

Experienta medicala spune ca este mai usor sa previi boala decat sa o tratezi, este mai usor sa tratezi o boala decat o complicatie, este mai usor sa tratezi o boala sau o complicatie daca ai un ajutor medical competent. Aceasta butada este valabila si atunci cand vorbim de depistarea cancerului de stomac

Depistarea cancerului de stomac este foarte importanta, as putea spune ca este cea mai importanta etapa a ingrijirii acestei boli, deoarece cu cat tumora este depistata mai precoce, deci este mai mica si fara metastaze, cu atat sansa de vindecare este mai mare.

Cand si cum trebuie sa investigam o persoana cu suspiciunea de cancer gastric?

Depistarea cancerului de stomac  trebuie luata in considerara la o anumita persoana tine cont de urmatoarele elemente:

  1. Daca persoana respectiva are unii factori de risc pentru cancerul de stomac, existenta acestor factori impunand explorari pentru
    depistarea sa
    Daca exista unele simptome care pot sugera cancerul la stomac, impunand explorari pentru depistarea cancerului gastric

    • Barbatii fac mai frecvent cancer gastric decat femeile
    • Cancerul gastric apare mai frecvent la varsta de peste 50 de ani
    • Cei care au Helicobacter pylori   sau limfom gastric fac mai frecvent cancer gastric
    • Persoanele care abuzeaza de afumaturi, peste sau carne sarata, fac mai frecvent cancer gastric
    • Fumatul, obezitatea sau operatiile anterioare pe stomac cresc riscul de cancer gastric
    • Persoanele cu anemie pernicioasa, au in familie rude cu cancer gastric sau au gastrita atrofica sau polipi gastrici adenomatosi  fac mai frecvent cancer gastric
    • Sedentarismul predispune la aparitia cancerului de stomac

Ce explorari se fac pentru diagnosticul cancerului gastric?

Cele mai importante explorari pe care medicul gastroenterolog le poate prescrie pentru diagnosticul cancerului gastric sunt

  1. Endoscopia digestiva superioara care permite vizualizarea tumorii si recoltarea de biopsii
  2. Markerii tumorali sunt importanti in depistarea cancerului gastric, ei pot fi crescuti in cancerul gastric sunt CEA, CA 72-4 CA 19-9 CYFRA 21.1Daca sunt unele analize modificate: hemoglobina scazuta, VSH crescut, testul fecal pentru hemoragii oculte pozitiv
    • Dureri abdominale cronice localizate superior, in epigastru
    • Senzatia de saturare dupa mancare in cantitate mica
    • Anemia, oboseala cronica
    • Greata, varsaturi
    • Dificultate la inghitirea alimentelor
    • Scadere in greutate
  3. Examenul radiologic cu bariu poate evidentia tumora gastrica
  4. La ecografie se poate gasi tumora gastrica sau metastaze in ficat sau ganglioni, dar daca s-a ajuns sa apara modificarile ecografice inseamna ca depistarea cancerului gastric nu mai este precoce si intr-un stadiu in care sa se poata spera la vindecare
  5. Examenul CT sau RMN evidentiaza aceleasi modificari ca ecografia si au aceeasi semnificatie

Un consult sau o endoscopie digestiva supperioara sunt utile atunci cand aveti factorii de risc sau simptomele mentionate

Ce trebuie sa faci in caz de suspiciune de cancer gastric?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

2 comentarii

  1. Ivan spune:

    Nu ma simt bine ,a am dureri in capul pieptului si mi e teama sa nu am cancer de stomac, credeti ca ar trebui sa fac un consult?
    Pot veni la dvs?
    Multumesc

    1. admin spune:

      NU par sa existe elemente pentru un cancer de stomac, dar, avand dureri, un consult este necesar
      Aveti datele de contact pe site
      Cu stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *