Balonarea excesiva sau meteorismul abdominal, este data de acumularea de gaze in intestin, in cantitate mai mare decat normalul.
Ce simtim cand ne balonam?
Senzatia pacientului balonat este de „burta umflata”.
Uneori datorita balonarii excesive pot sa apara dureri abdominale,greutate in respiratie, si evident un aspect destul de .. inestetic al persoanei respective (mai ales ca balonarea este mai frecventa la persoanele plinute).
Partea comica este ca vad milti pacienti care vin la consultatie cu balonare, doar pentru ca ii deranjeaza din puct de vedere estetic, fara sa ia in seama alte simptome care insotesc balonarea.
Ce boala avem cand ne balonam ?
In majoritatea cazurilor balonarea NU reprezinta un simptom de boala, ci poate fi rezultatul unor obiceiuri alimentare sau de viata necorespunzatoare, sau dificil de suportat fara ca organismul respectiv fara sa „protesteze”.
Dar, atentie, balonarea poate sa apara si in unele boli serioase, deci ar trebui ca medicul dvs sa va spune daca trebuie sa stati linistiti sau sa faceti investigatii pentru a depista cauza balonarii.
De ce apare balonarea?
Mecanismul principal al balonarii il reprezinta gazele produse la nivelul intestinului, din alimentele incomplet sau prost digerate, care se poate asocia cu inghitirea de gaze sau alimente cu gaze cu ocazia meselor.
Ce alimente dau balonare?
Sunt unele alimente care produc mai frecvent gazele chiar la persoane fara nici o boala
- dulciuri si fainoase
- fasole
- varza
- conopida
- castraveti
- ceapa cruda
- mazare
- idichi
- aise
- banane
- pepene, piersici, pere, prune , mere crude,
- oua
- vin rosu
- mancaruri grase sau prajeli
- cereale , zahar sau substituenti
- lapte sau produse lactate.
In general alimentele mai prost prelucrate termic, nefierte, produc balonare deoarece flora microbiana care o digera produce gaze.
Probabil unii dintre dvs veti spune ca mancati alimentele de mai sus si nu va balonati.
Acest lucru este real, sunt multe persoane care nu se baloneaza niciodata, dar si persoane care se baloneaza la alimentele suportate de toti ceilalti menbrii de familie. Sistemul digestiv al fiecarei persoane tolereaza diferit diferite alimente
Obiceiuri alimentare si de viata care se pot insoti de balonare
Balonarea excesiva poate insa sa apara fara legatura cu o boala, si poate avea cauze multiple, ce tin de modul de viata, munca si alimentatie:
- Alimentatia la ore intamplatoare : O alimentatie la aceleasi ore in fiecare zi, ordoneaza functiile aparatului digestiv, care este pregatit pentru digestie inaintea mesei; alimentatia la ore diferite in fiecare zi, face ca pregatirea aparatului digestiv pentru digestie, neurmata de alimentatie, sa duca la formare de gaze, iar apoi alimentatia pe un tub digestiv nepragatit,care deja si-a consumat sucurile digestive, sa dea o digestie ineficienta, cu formare de reziduuri partial digerate, generatoare de gaze.
- Mese luate in graba (nu permit sucurilor digestive sa actioneze suficient timp si sa digere alimentele, care apoi fermenteaza sub influenta florei intestinale)
- Mese prea bogate (sucurile digestive nu pot face fata unei mari cantitati de alimente, care , la fel ca mai sus, raman partial nedigerate si fermenteaza
- Vorbirea in timpul mesei cu inghitire de aer (aerofagia)
- Mestecarea gumei – stimularea cavitatii bucale prin guma mestecata, pregateste tubul digestiv pentru digestia unor alimente care .. nu mai vin, si apar apoi gaze.
- Consum de alimente care fermenteaza – fasole, varza, ceapa, usturoi, conopida, prajeli, tocaturi, bauturi gazoase, unele persoane pot tolera mai greu alimente obisnuite- fructe si legume crude, cartofii, dulciurile concentrate, lapte si lactate, etc-, acestea dandu-le balonare dupa masa.
- Constipatia
- Modificarea florei intestinale prin diferite mecanisme
- Sedentarismul- miscarea, mai ales dupa masa (siesta), ajuta la digestie
- Fumatul, cafeaua, ceaiul negru
- Medicamente (laxative, antibiotice)
- Alimente cu aditivi in cantitate mare (in special indulcitori artificiali alimentari)
Ce trebuie sa faci in caz de balonare, cat de repede trebuie sa mergi la medic?
Primesc destul de des aceasta intrebare pe net, formulata exact asa, si nu pot raspunde la ea, deoarece cel care intreaba se asteapta sa scriu o reteta si un regim care sa ii rezolve problema. Acest lucru nu este posibil, asa cum nu este posibil sa raspunzi pe net la intrebarea „care este cea mai buna piesa pentru repararea masinii mele defecte?”
Raspunsul este similar in ambele situatii: descoperi cauza defectului si o inlaturi sau o tratezi. Nu exista un tratament global, valabil pentru toti bolnavii cu aceeasi problema, fiecare bolnav are caracteristicile sale, pe care trebuie sa le iei in calcul daca vrei ca tratamentul safie eficient – iar bolnavul trebuie sa respecte aceste indicatii-. Un bolnav cu o problema digestiva veche, care nu s-a modificat in timp, nu ar trebui sa mearga la control pentru aceasta problema daca apar unele simptome care arata ca se intampla ceva- simptome mai accentuate sau mai frecvente, de mai lunga durata, modificarea scaunului, balonare, greata, modificarea poftei de mancare, scadere in greutate etc
Care este cel mai bun tratament si regim alimentar pentru balonare?
In privinta tratamentelor medicale sau a regimului alimentar, nu exista tratament bun si tratament rau, sau un tratament corect si altul incorect.
Daca ar exista acest lucru, medicii nu ar recomanda decat tratamentul bun. De fapt toate tratamentele medicale sunt bune, dar fiecare boala si fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Postez informatii medicale pe mai multe siteuri (hepatite.ro, hepatolog.ro, despreboli.ro. helpme.ro. clinicagastroenterologie.ro), pe youtube (Dr Ditoiu gastroenterolog-hepatolog) , sunt invitat la emisiuni de televiziune (Dr Ditoiu la „Vorbeste lumea„), in ziare (Dr Ditoiu articole in ziare), pe facebook (Dr Ditoiu facebook) si peste tot primesc intrebarea „ce recomandati in aceasta situatie?”
Daca aveti astfel de probleme, eu va recomand pentru inceput sa evitati unele alimente care observati ca va deranjeaza
Daca totusi simptomele persista, se agreaveaza ar fi bine sa faceti si un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care sa vada cum stati din punctul lui de vedere.
O stabilire corecta a situatiei functiei ficatului si tubului digestiv este utila pentru ca indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca
- evaluarea medicala este completa si corecta
- diagnosticul bolii este precoce (cat mai aproape de debutul bolii)
- tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
- monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii
Eu de exempolu la bolnavii pe care ii evaluez fac anamneza completa, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email. Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.
Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, si nu aveti unde sa o faceti puteti face o programare sunand la 0758751841. Perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile
Pana la consult medical (daca programarea este obtinuta uneori mai greu), puteti lua unele masuri pe care le gasiti pe siteurile mele sau cautand pe net ditoiu ..fiere, sau stomac, sau gastrita sau .. hepatita, etc
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate primul pe tara in 1982, cu media generala zece, acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva,
Am cca 40 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in spital, apoi medicina de familie la tara, apoi la Universitatea de Medicina si Farmacia „Carol Davila” si Spitalul Fundeni din Bucuresti si acum in sistemul privat de sanatate din 2019.
Am cca 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si tot 30 de ani in invatamantul medical superior la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala oferind consultatii de gastroenterolgoie si hepatologie sau o a doua opinie medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Alti bolnavi vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi bolanvi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare.
Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii.
Solicitarea de programare se paote face si prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend .
AICI NE GASITI
Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu