Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Boli digestive frecvente Complicatiile bolilor digestive Ficatul marit Tratamentul bolilor digestive Tumorile sistemului digestiv

Despre hemangiomul din ficat – evolutia, complicatiile si tratamentul

Dr Ditoiu AV, medic specialist gastroenterolog spital Fundeni Bucuresti

Evolutia hemangiomului hepatic

Desi diagnosticul de hemangiom hepatic este destul de sigur doar dupa ecografie, avem situatii in care recomandam si alte explorari – din cele mentionate anterior -de obicei CT.

Daca diagnosticul de hemangiom este sigur, iar acesta nu este mare si nu da simptome, noi facem urmarirea evolutiei prin ecografie, efectuata de obicei la 6 luni, apoi la un an. Daca in acest interval evolutia lui nu exista (are aceleasi dimensiuni sau creste nesemnificativ), recomandam ecografie anual.

Daca cresterea este semnificativa, pacientul este speriat, sau are simptome, recomandam primul control dupa 6 luni, cand stabilim conduita ulterioara.

Daca hemangiomul este mare (>10cm), apar dureri abdominale) controlul trebuie facut la 6 luni sau mai repede).

Complicatiile hemangiomului hepatic
hemangiom-la-ficat

In general, localizarea hemangiomului in unele zone “importante ” ale organului respectiv (ca de exemplu in creier), poate impune uneori operarea sa, datorita riscului de compresie a zonelor vecine si de ruptura..

Frecvent hemangiomul hepatic nu da nici un fel de complicatii, si nu trebuie tratat in nici un fel.

Rareori, hemangiomul hepatic poate da probleme, daca este foarte mare >10cm sau cavernos. Cele mai frecvente complicatii sunt:

  • Cresterea in dimensiuni (posibila in timpul sarcinii sau daca sa iau anticonceptionale)
  • Ruperea in interiorul ficatului
  • Ruperea in caile biliare cu hemobilie
  • Ruperea in peritoneu cu hemoperitoneu
  • Compresie pe stomac
  • Insuficienta cardiaca

Simptomele ce pot anunta existenta complicatii a hemangiomului hepatic sunt:

  • Dureri abdominale
  • Scaune negre sau cu sange (la rupere in caile biliare
  • Greata si varsaturi (cand este mare si face compresie pe stomac)
  • Soc cu transpiratii si scaderea tensiunii arteriale

Nu exista o ordine fixa in aparitia simptomelor, deci nu se poate spune ca trebuie sa ai durere sau transpiratii ca sa stii ca a aparut complicatia hemangiomului. Existenta hemangiomului nu da marirea ganglionilor (adenopatie)

Regimul alimentar in hemangiomul hepatic

Teoretic nu se recomanda nici un fel de regim alimentar, dar noi cerem pacientilor sa-si protejeze ficatul de toxice (alcool, substante toxice profesionale, medicamente luate in exces si fara indicatie)

Ca regim de viata, in hemangionamele mari, care au risc de ruptura in caz de lovire, recomaandam protectia zonei ficatului din acest motiv.

Tratamentul hemangiomului hepatic

Hemangiomul hepatic de obicei nu se trateaza in nici un fel, ci in majoreitatea cazurilor, ci doar se urmareste  ecografic. Din experienta mea de peste 30 de ani de hepatologie, am trimis pentru operatie doua cazuri (din cele cca 1000 de cazuri de hemangioame hepatice vazute in cursul carierei

Cand trebuie sa tratezi un hemangiom hepatic?

Teoretic, tratamentul unui hemangiom hepatic poate fi necesar in anumite situatii

  • Hemangiom cu crestere rapida
  • Hemangioame foarte mari >10cm
  • Hemangioame simptomatice, cu simptome frecvente si suparatoare
  • Hemangioame cavernoase

Cum se trateaza hemangiomul hepatic?

Principalele modalitati de tratament ale hemangiomului hepatic sunt:

  • Rezectie chirurgicala – scoaterea hemangiomului de catre chirurg
  • Ligatura chirurgicala a vaselor ce hranesc hemangiomul
  • Ablatie cu radiofrecventa – distrugerea cu curent electric, cu ajutorul unor electrozi implantati in hemagiom (fara operatie)
  • Iradierea zonei cu hemangiom
  • Embolizarea – blocarea vaselor de sange ce hranesc hemangiomul cu anumite substante introduse printr-un cateter direct in acel vas (fara operatie)
  • Transplant de ficat – este indicata in hemangioamele mari care nu pot fi rezolvate altfel – este solutia extrema, rar folosita

Ce trebuie sa faci daca ti-a fost descoperit un hermangiom la ficat?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

4 comentarii

  1. Sorrin spune:

    Daca ai hemangiom hepatic, poti sa faci ciroza de la el?

  2. MARIA intreaba
    C,e inseamna,ficat cu diametre 202/96mm,hipodens.Formatiunede20mmsegm II hipodensa,hipocaptanta.

  3. Ce inseamna,ficat cu diametrele de 202/96mm,hipodens.Formatiune de20mm segmII hipodensa hipocaptanta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *