Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Virusurile hepatitei

Virusul B la gravida

Virusul B la gravida este o situatie relativ frecvent intalnita in Romania.Transmiterea virusului hepatitei B de la mama cu antigen HBs la copilul nou-nascut este probabila, riscul fiind de 70-90% daca mama are si AgHBe, si cca 15% daca nu are acest antigen.

Ditoiu AV gastroenterolog spital Fundeni

Dintre acesti copii infectati, 85-90% raman cu virusul si in continuare (numai 10-15% scapa de virus)

Descoperirea virusului B la mama inainte de nastere, si luarea de masuri corespunzatoare, are sanse 85-95% de a preveni infectarea copilului.

Virusul B la gravida poate infecta copilul – prevenirea infectarii copilului 

Existenta virusului B la gravida face obligatorie prevenirea infectarii copilului

Prevenirea infectarii copilului cu virusul B se face prin administrarea de imunoglobulina HB (0,5ml intramuscular). Aceasta se administreaza  in primele 2-12 ore dupa nastere, urmata de vaccinare (prima doza).

Prin combinarea acestor metode, sansa copilului de a NU avea virus B este de 90-98%.

Daca se face doar vaccinarea, fara administrarea de imunoglobulina HB, sansa copilului de a NU face infectie cu virus B este de 70-85% .

Se poate face vaccinarea impotriva hepatitei B si in timpul sarcinii sau alaptarii – desigur la femeile care NU au virusul B (dr Ditoiu).

Date suplimentare referitoare la virusurile hepatitei si sarcina gasiti aici

Virusul B la gravida,influenteaza sarcina,nasterea si evolutia ulterioara a copilului?

Multe gravide isi pun problemele mai sus mentioante, de aceea fac cateva precizari lamuritoare

  1. Prezenta virusului B la gravida (hepatita cronica, purtatorul sanatos), nu influenteaza evolutia sarcinii
  2. Prezenta virusului B la gravida nu da malformatii la copil.
  3. Virusul hepatitei B se poate transmite de la mama la copil – vezi mai sus
  4. Nasterea in cazul gravidei cu virus B se poate face pe orice cale – normala sau cezariana
  5. Nu s-a demonstrat ca una din aceste forme de nastere ar proteja sau ar creste riscul de transmitere a virusului la copil
  6. Daca copilul nascut de o gravida cu virusul B a facut profilaxia la nastere -vezi materialul mai sus- alaptarea la san se poate face fara riscuri

Gravida cu virusul B FORUM

Am facut vaccinarea impotriva virusului B si tot am facut hepatita B de ce?

Probabil nu ati facut vaccinarea completa, sau nu a „prins” vaccinul, se intampla, dar rar

In urma cu 10 ani am facut hepatita B. Dupa tratament mi-am facut si vaccinul Engerix B, in doza rapida cate unul timp de trei luni,la recomandarea medicului. Anul trecut inainte de a ramane insarcinata mi-am repetat analizele si erau astfel: – anti HBS …. 0 mUI/ml Interpretare:subiect imunizat la un titru >10 mUI/ml – antigen HBS….. negativ – anti HBC ……..pozitiv – PCR ADN HVB – incarcatura virala….nedetectabil – sensibilitatea metodei 51 copii ADN HVB/ ml(1,71 log copii ADN HVB /ml). Anul acesta am nascut si as dori sa aflu daca in conditiile date cu analizele mai sus prezentate s-a transmis copilului virusul.

Neavand nici o analiza a copilului, nu se poate sti daca are sau nu virusul.

Sotul are hepatita B. Daca dupa 6 luni virusul devine inactiv la sotul si eu nevaccinata pot ramane gravida fara urmari de transmitere a virusului??

Este posibil sa nu il luati, dar exista si riscul de a lua virusul.

Ati avut cazuri de gavide cu virus B care sa nu il fi transmis copilului?

Am avut sute de astfel de cazuri, dupa cum ati vazut riscul de transmitere  este mic. Am si gravide cu ciroza cu virus B care nu au transmis virusul.

Daca ai hepatita cu virus B fiind urmarit la boli infectioase si faci ciroza, ce trebuie sa faci?

In mod normal sub tratament si monitorizare gastroenterologica compententa, cca 80% dintre pacientii cu hepatita cronica B NU ajung la ciroza. Daca din pacat s-a ajuns in aceasta situatie, trebuie sa faceti .. ce trebuie facut de la inceput- sa mergeti la un medic specialist in bolile de ficat, gastroenterolog sau hepatolog, sa vedeti ce se mai poate face.

Ce trebuie facut cand  sunteti gravida si aveti si virusul hepatitei B?

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea putand avea consecinte neplacute. Daca-ti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa facem la fel si cu organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Dupa peste 35 de ani de experienta va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare.Trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist potrivit sai sa faci un consult.Este adevarat ca de obicei orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar deseori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.

Inapoi la prima pagina-cv Dr Ditoiu

Formular pentru solicitare programare la consult

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar
- Zile de consultatie
captcha

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

2 comentarii

  1. Ionica spune:

    O gravida cu virusul B poate sa nu il transmita copilului sau sotului?
    Multumesc

    1. Peste 90% dintre gravidele cu virus B nu il transmit nici copilului nici sotului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *