Ciroza hepatica galopanta

Exista forme de ciroza hepatica cu evolutie rapida, popular cunoscute cu numele de ciroza hepatica galopanta. Aceste forme nu sunt obisnuite.

Desi ciroza hepatica este o boala serioasa, posibilitatea supravietuirii indelungate este reala.Pentru aceasta este important tratamentul si regimul alimentar corespunzator, sub monitorizarea unui gastroenterolog sau hepatolog obisnuit cu astfel de bolnavi.

Situatii in care poate sa existe o ciroza hepatica galopantaCiroza hepatica hepatica galopanta

Posibilitatea unui bolnav cu ciroza hepatica de a evolua rapid nefavorabil poate tine de mai multe elemente:

Starea functiei ficatului

Ca orice organ, si ficatul are rezerve functionale limitate, nu poate functiona oricat de mult. Sunt situatii in care distrugerea celulelor ficatului este atat de mare incat orice suprasolicitare poate duce la instabilitatea ficatului cu urmari grave poate chiar deces.

Factorul care a imbolnavit ficatul

Cauza boli de ficat poate influenta evolutia mai rapida sau lenta a bolii.

Cele mai importante cauze de ciroza sunt virusurile hepatitei B sau C, alcoolul, toxicele, drogurile, medicamentele si bolile autoimune.

In functie de agresivitatea virusului, a bolii autoimune sau cantitatea de toxice , o ciroza hepatica poate evalua si galopant. Lipsa tratamentului cauzei cirozei sau faptul ca organismul nu raspunde la tratament, sunt alti factori care pot face ca o ciroza sa evolueze galopant.Am avut un pacient cu ciroza cu virus C  cu ficatul distrus in buna parte, dar permatnadu-i o viata normala.Cu ocazia unei sarbatori a mancat – spune el- o muratura (poate a mancat doua sau trei…). Avea deja lichid, dar lichidul a crescut atat de mult incat dupa doua luni a murit, fara sa se poate face ceva.

Regimul alimentar

Regimul alimentar este important in evolutia mai buna sau mai proasta a cirozei hepatice.

Am avut bolnavi care au evoluat extrem de prost rapid  – galopant – pentru ca nu au respectat regimul alimentar- au mancat alimente sarate, au consumat alcoolul, au luat tot felul de ceaiuri – unele sunt toxice-

Intreruperea tratamentului cirozei

Ca in orice boala, intreruperea tratamentului poate face ca boala sa evolueze galopant

Regimul de viata

Regimul de viata este important pentru un bolnav cu ciroza hepatica. Efortul fizic excesiv,stresul, lipsa de odihna (12 ore zilnic), frigul, agraveaza evolutia cirozei hepatice

Alte situatii care pot agrava evolutia rapida a cirozei hepatice

O infectie aparuta oriunde in organism, poate agrava evolutia cirozei hepatice

O hemoragie (bolnavii cu ciroza au risc crescut de hemoragie) face sa apara anemie, iar lipsa oxigenarii suficiente a ficatului agraveaza evolutia bolii de ficat.

Starea functiei rinichilor – daca este proasta ireversibil, ciroza nu va merge bine

Coagularea sangelui – daca este foarte afectata, riscul de complicatii este mare deci risc de eovlutie proasta

Prezenta si marimea varicelor esofagiene, a ascitei, si evolutia lor sub tratament – pot reprezenta un factor de evolutia proasta a bolii de ficat

Tratamente  mai .. deosebite. Sunt destul de raspandite diferite “metode de tratament”- naturist, magnetic, homeopatic, argila, tincturi, ceaiuri, prafuri de gandaci, etc ,etc, care mi-au omorat numerosi bolnavi cu ciroza hepatica

Cat poti sa traiesti cu ciroza hepatica?

Exista mai multe sisteme de clasificare a cirozei hepatice, in functie de clasificare putandu-se estima sansele de supravietuire a bolnavului

Clasificarea  Child-Pugh-Turcotte este urmatoarea:
Criterii Scor un punct
Scor doua puncte Scor trei puncte
Albumina serica (g/L) >35 28-35 <28
Bilirubina serica totala <2 mg/dL 2-3 mg/dL >3 mg/dL
INR <1.7 1.7-2.2 >2.2
Ascita Absenta Controlata medical Necontrolata medical
Encefalopatie Absenta Controlata medical Necontrolata medical
 • Clasa A – scor 5-6 ; supravietuirea este de 15-20 ani

 • Clasa B- scor 7-9 ; speranta de viata este de 4-14 ani

 • Clasa C – scor 10-15 ; speranta de viata este de 1-3 ani

Deci, dupa cum se vede in tabel, un pacient cu ciroza hepatica poate supravietui TEORETIC 1-20 de ani, daca nu intervin elemente neprevzute ca cele mentionate mai sus.

Ciroza hepatica galopanta forum

Am cautat un doctor de ciroza ca dvs, vreu sa intreb daca am ciroza de cinci ani, poate deveni odata galopanta?

Nu sunt doctor de ciroza sunt gastroenterolog si hepatolog, dar tratez si ciroza hepatica.

De obicei ciroza hepatica nu evolueaza rapid, galopant, sunt rare astfel de situatii

Daca se trateaza virusul C si se vindeca, mai poti muri de ciroza hepatica?

Vorbiti de doua lucruri total diferite. De cand au aparut noile tratamente pentru hepatita C, virusul dispare in peste 95% din cazuri, dar, disparitia virusului nu inseamna disparitia cirozei. Boala trebuie tratata in constinuare, chiar daca virusul a  disparut, pentru ca nu s-a vindecat, si chiar se poate complica.Am avut bolnavi care dupa vindecarea infectiei cu virus C au facut hemoragie digestiva prin ruptura de varice esofagiene.

Am pe cineva cu ciroza, la boli infectioase i s-a spun ca moare in trei zile si nu a murit .. inca, puteti sa il vedeti sa il salvati,va rog

Il puteti programa la consult la numerele de pe site

Cabinet de gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti

PROGRAMARI  0758 751 841

Se poate apela clinica si direct de pe butonul de jos-stanga al telefonului dvs mobil

 

12 Replies to “Ciroza hepatica galopanta”

 1. Poate o ciroza hepatica cu virus C sa fie asa de galopanta incat sa te omoare in citeva zile de la aapritia bolii asa cum se scrie ca a fost cazul dnei Ileana Ciuculete?
  Multumnesc

  1. Este absolut ciudat ca o ciroza sa debuteze si sa te omoare in citeva zile. Este posibil ca de fapt boala sa fi fost veche (am mul;ti paciemnti care sunt in aceasta situatie), sa fi evoluat si sa se fi agravat progresiv in ultima perioada, chiar fara ca bolnavul sa ia in seama unele simptome minore.Un control la gastroenterolog sau hepatolog bun ar fi spus sigur care este starea ficatului cantaretei si ce este de facut mai departe.

 2. Buna ziua Domnule doctor!Am 30 de ami si de15ani sunt diagnosticata cu vhb,acum 4 ani am fost diagnosticata cu vhb+vhd si am inceput tratamentul antiviral (viremiile fiind foarte mari in special vhd)acum la aproximativ trei ani de la tratament am diagnosticul de ciroza hepatica vhb+vhd child-plughA,splenomegalie hipersplenism hematologic,varice esofagiene grad1,trombocitopenie secundara grad2.Sunt dispetata si nu stiu ce sa mai fac,as avea sanse sa ajung pe lista de transplant hepatic?Am uitat da mentionez ca pe data de 24 aprilie sunt prohramata la funfeni pentru embolizare de splina sau ceva de genul!Va multumesc!

 3. Buna ziua. In cazul in care un pacient cu ciroza hepatica compensata F4, scor =5, cu virus hepatic C, fara ascita si fara varice esofagiene, face tratament cu Exviera si Viekirax pentru distrugerea virusului hepatitei C, nu isi agraveaza situatia cirozei ? Exista posibilitatea de a agrava boala si a trece la o ciroza compensata sau galopanta? Care ar fi riscurile? Va multumesc anticipat.

 4. Daca totusi s-ar produce o exceptie de la regula, care ar fi complicatiile care ar putea sa apara, avand in vedere ca este F4. ?

 5. Va apreciez , ca pe langa un bun specialist sunteti si un om de suflet. Deoarece in situatia pacientului cu prezentarile de mai sus , trebuie sa luam o hotarare vitala, respectiv de a lua sau nu tratamentul cu Exviera si Viekirax (cu indeplinirea conditiilor impuse de CNAS), imi permit sa fiu impertinenta si sa va pun intrebarea, daca dvs in calitate de pacient ati avea incredere in acest tratament, daca ati lua acest tratament sau nu. Noi ca simplii pacienti, fara cunostinte medicale, nu putem sa facem alegeri care ne pot costa viata. Medicul curant nu ne sfatuieste sa luam hotararea nici pro si nici contra, deci ramane ca prin hotararea noastra sa ne „Jucam cu viata”! Imi cer scuze pentru faptul ca am fost impertinenta, dar este o hotarare care este f greu de luat.

  1. Din experienta mea din ultimul an, toti pacientii care au luat Viekirax-Exviera (cca 40) s-au vindecat, nici unul nu a avut efecte secundare semnificative. Si alti colegi au avut rezultate asemanatoare (tratamentul a fost evident acelasi, doar selectia cazurilor tratate poate a fost putin diferita), efectele secundare fiind extrem de rare comparativ cu tratamentul anterior
   Acum, recomandarea in cazul unui anumit pacient o da medicul curant, care evalueaza riscurile si beneficiile specifice pacientului respectiv (nu cele generale postate pe net sau in informatiile din fisa produsului)
   Cu stima

 6. Multumesc pentru raspuns. Va mai rog sa-mi spuneti in ce consta tratamentul preventiv in aparitia varicelor esofagiene si a ascitei? Doar regim alimentar sau exista si tratament cu medicamente?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *