Cancerul hepatic- cancerul ficatului, diagnostic

INTREBARE DE LA PACIENT

Am virusul hepatitei si hepatita cronica, dar nu stiu stadiul, si imi este frica de cancer de ficat. Pana acum nu mi-a spus nimeni ca as avea risc de cancer la ficat, dar pe siteul dvs am vazut ca exista acest risc la persoanele cu boala de ficat. Cand ai risc de cancer heatica daca ai o bala de ficat? MUltumesc

Raspuns dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Cancerul hepatic se mai numeste si carcinom hepatocelular sau hepatocarcinom, si este o boala relativ frecventa in zilele noastre, si, din pacate, diafnosticul este pus de obicei instadii in care boala nu se poate vindeca. Ca in majoritatea cazurilor de cancer, cauza cancerului hepatic nu este cunoscuta, dar s-a stabilit ca anumite persoane au risc mai mare sa faca aceasta boala..

Cand te poti gandi ca ai risc sa de cancer de ficat (cancer hepatic)?

Teoretic orice om poate face orice boala, inclusiv cancer de ficat, dar, exista mai multi factori – numiti « factori de risc », care cresc aceasta posibilitate:

 • Varsta peste 50-60 de ani
 • Ciroza hepatica virala B sau C sau alcoolica
 • Hepatitele cronice indiferente ca cauza, poate evolua catre cancer de ficat
  • Hepatitavirala B si C
  • Hepatita cauzata de abuzul de alcool – chiar fara ciroza
  • Bolile autoimune de ficat
  • Hemocromatoza
  • Ficatul gras (steatoza hepatica poate da cancer direct, sau dupa ce bolnavul face mai intai  ciroza hepatica)

Majoritatea cazurilor de cancer de ficat apar la pacientii care au una dintre bolile mentionate, cel mai frecvent ciroza hepatica virala.

Care sunt simptomele principale, care sa indice un cancer de ficat?

Nu exista specifice acestei boli, care sa poate puna diagnosticul direct, fara investigatii, simptomele cancerului hepatic putandu-se suprapune peste cele ala oricarei boli de ficat.

Cele mai frecvente simptome care pot sugera un cancer la ficat sunt:

 1. Durerea indelungata subcostal drept care poate merge catre umarul drept
  2. Discomfort in aceeasi zona
  3. Scadere in greutate importanta de cauza neexplicabila
  4. Icter
  5. Marire de volum a abdomenului subcostal drept prin cresterea tumorii
  6. Greata
  7. Scaderea poftei de mancare

Cand se poate gandi medicul la un cancer de ficat?

Diagnosticul de cancer hepatic se suspiciona pe baza urmatoarelor elemente:

 • Simptomele bolnavului – nu pot sustine singure diagnosticul, aceleasi simptome fiind identice in foarte multe boli
 • Semnele gasite la examinare de catre medic (de familie, internist sau gastroenterolog)= marirea ficatului (hepatomegalia) cu suprafata neregulata
 • Ecografia abdominala – poate depista zone nodulare in ficat, cu unele caracteristici care sugereaza natura lor canceroasa
 • Examenul CT sau / si RMN – pot depista zone nodulare in ficat sugestive pentru cancer
 • Analize modificate in cancerul hepatic
 • Hemograma – poate arata anemie
 • VSH – de obicei este crescuta
 • Markeri tumorali – alfafetoproteina – nu este totdeauna crescuta (exista celule canceroase care nu secreta aceasta substanta)
 • AST, ALT , fosfataza alcalina, bilirubina, GGT, etc- de obicei sunt crescute
 • Examinarea tesutului ficatului la microscop dupa biopsie hepatica sau laparoscopic – singura analiza care pune diagnosticul sigur de cancer.

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu ficatul care au risc de evolutie catre cancer hepatic?

Daca aveti probleme hepatice, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Desi in majoritatea cazurilor o boala de ficat nu ajunge la ciroza sau cancer, acest lucru este totusi posibil in unele cazuri, si cel mai intelept este sa mergeti in timp util la un  gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, o amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Daca sunteti din zona Bucuresti si doriti o evaluare medicala la noi, va puteti programa aici (perioada de asteptare la consult este de 0-10 zile)

MENTIUNE

Scopurile siteului sunt de a furniza informatii medicale usor de inteles pentru pacienti, dar si de a ne promova activitatea noastra medicala

 

 

6 Replies to “Cancerul hepatic- cancerul ficatului, diagnostic”

 1. Leziunea LI-RADS 3 cu dim<5,5mm, poate fi HCC? Aceasta leziune este descoperita la un prim rmn, cu restul analizelor pt ciroza postvirala virus c, bune.

   1. Multumesc pt. raspuns si promptitudine. Cu alte cuvinte, inca nu se stie, decit la un alt rmn, peste 3 luni….. Va mai deranjez va rog. In aceste 3 luni de asteptare, cu un regim „mai regim”, adica putin mai strict, si cu hepatoprotectoare, aceasta leziune daca e benigna, se retrage/ se vindeca, iar daca e cealalta varianta, se va mari?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *